Ca să reînvii tradiția, există o rețetă simplă: se ia una bucată echipă dornică de colaborare și cooperare, DJST Olt și lucrătorul de tineret, un minister ce face ca visurile să devină realitate – Ministerul Tineretului și Sportului, se frământă câteva seri, se adaugă câțiva tineri dornici de cunoaștere, de la Școala Gimnazială Vâlcele, unde vigoarea dansului tradițional este în floare, se mixează de câteva ori, cu 10 repetiții, se adaugă bunăvoință și iubire față de portul românesc, un strop de recunoștință și atenție cât cuprinde, apoi se unesc cu tinerii de la Școala Gimnazială Alimănești și se obține un proiect interesant numit „Tinerii reînvie tradiția”.
Produsul se servește cu luciditate și cu responsabilitate, deoarece nu îngrașă, ci stimulează interesului tinerilor pentru valorificarea tradițiilor culturale locale românești și crește motivația prin susținere a tinerilor din grupuri defavorizate din mediul rural și a familiilor lor, pentru a reînvia tradiția, dar și pentru a promova patrimoniul țării, pentru a încuraja mobilitățile culturale și pentru a păstra și transmite semnificația tradițiilor existente în localitățile Vâlcele și Alimănești.
Proiectul „Tinerii reînvie tradiția” își propune să dezvolte activități cultural-educațional – artistice adresate tinerilor. Aceștia vor putea să intre în contact cu o lume nouă, arta spectacolului și a tradițiilor, care îi va ajuta să își dezvolte imaginația, să își cunoască și să-și modeleze personalitatea, să își cunoască tradițiile locale și să se exprime printr-o formă mai puțin exploatată de ei – arta. Prin performarea în fata publicului, a spectacolelor create de ei, va crește în plan individual respectul de sine și autovalorizarea. În același timp, copiii și tinerii vor descoperi un univers profesional nou.
În drumul lor către descoperirea României tradiționale, tinerii au fost călăuziți de reprezentanții DJST Olt, Nicoleta Stanca, Magdalena Dobrescu, prof. Eugenia Vlad – Școala Gimnazială „George Poboran”, prof. Ionut Gabor – Școala Gimnazială Alimănești și Florin Vlad –- reprezentant ONG.
Reușita proiectului a culminat cu o excursie, a unui grup de 28 de tineri din localitățile implicate în proiect, finanțată de Ministerul Tineretului și Sportului, de trei zile, la Centrul de Agrement Căciulata. Tinerii au participat, în ziua de 24 iunie, la activitățile dedicate Zilei IEI naționale, într-un cadru inedit la Muzeul Satului vâlcean purtând cu mândrie IA – povestea României tradiționale.
Ionuț DUMITRESCU