AcasăActualitateTrofeul Festivalului Național al Copiilor „Călușul Românesc” a rămas în Olt

Trofeul Festivalului Național al Copiilor „Călușul Românesc” a rămas în Olt

Vineri, 5 iunie a.c., pe Esplanada din Slatina, a avut loc festivitatea de premiere a ediției a XVII-a a Festivalului Național al Copiilor „Călușul Românesc”. Marele trofeu al festivalului a fost câștigat de călușarii Ansamblului „GAL Vedea-Găvanu-Burdea” din localitatea Ghimpețeni, județul Olt, ansamblu format din cei bani buni dansatori din șapte localități ale județului nostru.

castigatori„Pentru noi, acest trofeu înseamnă mare lucru, mai ales că jucăm împreună doar de două luni de zile. Este prima ieșire la un asemenea festival și este o bucurie imensă și, în același timp, o obligație pentru mai departe. Acest grup de călușari este alcătuit din «vârfurile» a șapte localități din Grupul de Acțiune Locală Vedea- Găvanu-Burdea, încercând să facem altceva. Venim cu partea de sponsorizare, de susținere, astfel încât să iasă ceva deosebit. Călușul este, pentru noi, cel mai frumos dintre jocuri și asta ne-a făcut să ne axăm pe acest dans. Nu noi, ci călușul, jocul în sine, a reușit să-i strângă pe copii. Noi n-am făcut nimic altceva decât să le îndrumăm pașii alături de instructorul nostru. Am promis în fața copiilor, în fața tuturor, că de grupul de călușari GAL Vedea-Găvanu-Burdea se va auzi mai departe. Vrem să facem lucruri frumoase, să ne mărim numărul de dansatori, să ajungem până undeva la 50 de călușari Conducerea GAL-ului și consiliul director vor pune totul la dispoziție pentru a promova și sponsoriza acest joc deosebit și reprezentativ pentru județul Olt”, a declarat Constantin Ciobanu, președintele GAL-ului Vedea-Găvanu-Burdea.

castigatorii trofeului calusului de la slatinaZeci de premii acordate

Evenimentul a fost organizat de Inspectoratul Școlar Județean Olt, Palatul Copiilor „Adrian Băran” Slatina, Consiliul Județean Olt, Primăria Slatina, Asociația „Călușarii Slatinei”, Ansamblul Folcloric Profesionist „Doina Oltului” Slatina, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale și Cultural Olt și Școala Populară de Arte și Meserii Slatina. Numărul participanților din acest an a depășit orice așteptări ale organizatorilor, astfel încât peste 1700 de copii din țară și din județul Olt au impresionat juriul, dar și pe cei prezenți, prin păstrarea tradițiilor populare.

„Încercăm să-i obișnuim pe copii și să susținem tradiția călușului. Sunt teorii că și acest joc ar fi un colind. Nu este un colind pentru că, în acest caz, îți ceri permisiunea să intri în curtea omului. În schimb, la căluș, tradiția spune că porțile erau deschise. Călușarii intrau acolo unde porțile erau deschise. Nu întrebau dacă sunt primiți sau nu. E vorba de o altă demnitate, de ceva specific jocului călușăresc”, a declarat Iliuță Brăileanu, directorul Palatului Copiilor „Adrian Băran” Slatina.

Au fost acordate peste 80 de premii pentru 13 secțiuni: formații de călușari, formații de căiuți, orchestre, dans de fete, formații de dans mixt, ansambluri folclorice, ansambluri folclorice de cântece și dansuri populare, cete de căluș, premii speciale pentru copii etc. Au mai fost acordate și premii de participare, premii pentru debut, mențiuni, premii speciale ale juriului, dar și premii de excelență. Trofeele acordate drept premii au constat în diferite obiecte din ceramică, plachete și diplome.

albota calusTotodată, Emil Albotă, secretar de stat în Ministerul Educației și Cercetării, a urcat pe scenă pentru a acorda diplome tinerilor călușari. „Talentul se recompensează, și am fost onorat să fiu eu cel care a recompensat talentul micilor călușari, participanți la Festivalul Național al Copiilor «Călușul românesc»”, a spus Emil Albotă.

Ionuț DUMITRESCU

Comandat de Partidul Social Democrat - Organizația Județeană Olt. CUI mandatar financiar coordonator 11240017.
- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments