În cadrul proiectului național „Educație prin șah în învățământul preuniversitar”, la sfârșitul săptămânii trecute, Sorin Iacoban – președintele Federației Române de Șah – a înmânat șase truse de șah reprezentanților unităților de învățământ din județul Olt. Astfel, au primit aceste truse Liceul cu Program Sportiv Slatina, Școala Gimnazială „Ștefan Protopopescu” Slatina, Școala Gimnazială nr. 1 Caracal, Școala Gimnazială Dobrun, Școala Gimnazială Deveselu și Școala Gimnazială Fărcașele.
Evenimentul a avut loc în sala de ședințe a Inspectoratului Școlar Județean Olt, unde a fost prezentă și Felicia Man – inspector general al IȘJ Olt.
„Federația Română de Șah donează, către 500 de școli din România, 5.000 de seturi de șah, o donație asigurată de Federația Mondială de Șah, cu care noi colaborăm foarte bine. Din 2014, șahul este materie opțională în școlile din România, prin ordin de ministru, iar noi am continuat, cu un alt ordin pentru cadrele didactice care vor să predea această materie opțională, prin CCD-uri și ISJ-uri și formatori de la FRS. Suntem, astăzi, în etapa a III-a, cea de donare școlilor alese de Ministerul Educației în proiect. Am considerat că e nevoie de un stimulent, și avem aici niște seturi didactice care conțin 10 tăblii de șah, 10 seturi, un manual pentru anul I de studiu și această tabletă demonstrativă. Vreau să știți că, pentru prima dată în 30 de ani de când se fac eforturi pentru a introduce șahul în școală, și cei care au fost înaintea mea au încercat același lucru, și s-a reușit”, a declarat Sorin Iacoban.
Totodată, președintele Federației Române de Șah a mai spus că, în cadrul acestui program se vor purta discuții concrete, la nivelul ministerului, cu inspectorii școlari generali, pentru a găsi modalități de abordare a acestei ore. „Cu ajutorul Ministerului, dorim să elaborăm programa pentru primii doi ani de studiu. În momentul de față, lucrăm la programa pentru anii III și IV de studiu, respectiv clasele a II-a – a III-a și a III-a – a IV-a. Observ că tot mai mulți copiii se îndreaptă către șah. Din studiile mondiale, șahul dezvoltă extraordinar de mult personalitatea copiilor. E vorba de comunicare, de decizii luate, într-un timp foarte scurt, spirit de echipă. Șahul e benefic pentru copii și vrem să continuăm lucrul acesta”, a încheiat Sorin Iacoban.
Ionuț Dumitrescu