Scriitorul veteran Ion Andreiță, din Perieții Oltului nostru secular, „pălmaș cu condeiul” (cum se autodefinește) se întoarce la vatră, la matricea sa spirituală, ca să-și lanseze romanul „Banii miresei”, apărut recent la Editura Eikon din București.
Astfel, în ziua de 4 mai, la ora 12, Biblioteca Județeană „Ion Minulescu” din Slatina va găzdui un eveniment de înaltă respirație literară, la care va fi prezentă floarea intelectualității din orașul lui Eugen Ionesco și Pan. M. Vizirescu, strâns-unită în jurul profesorului și publicistului Dumitru Nica, fost coleg de școală primară cu Ion Andreiță și aparținând aceluiași „leagăn de respirație”, cum ar zice Herta Müller, Perieți, veche vatră de cultură și civilizație alutană. Alături de scriitor va fi, de asemenea, și Valentin Adjer, directorul Editurii „Eikon” București.
Jurnalist la „Scânteia tineretului” și „România liberă”, în anii puterii populare, Ion Andreiță este Membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și al Federației Internaționale a Jurnaliștilor, Membru al Uniunii Scriitorilor din România și Membru de Onoare al Asociației Canadiene a Scriitorilor Români, precum și Senator al Academiei Internaționale de Artă Modernă – Roma.
Așa cum el însuși se autopersiflează, Ion Andreiță „a publicat mai puțin decât și-ar fi dorit și mai mult decât ar fi trebuit”, poezie, proză, publicistică, note de călătorie. A tradus din literatura chineză și greacă. A fost distins cu premii ale Uniunii Scriitorilor și Uniunii Ziariștilor din România, precum și ale unor concursuri internaționale de poezie. Este cetățean de onoare al orașelor Slatina, județul Olt, și Bolintin Vale, județul Giurgiu.
Despre scrierile sale s-au exprimat o seamă de personalității ale literaturii și culturii românești, printre care amintim pe celebrul Fănuș Neagu, nu mai puțin celebrii Dumitru Constantin-Dulcan și Titus Vîjeu.
Fănuș Neagu: „În fiecare capcană, Ion Andreiță a lăsat din trup o livră de carne, căci totul se plătește, și a ieșit din nou la malul Dunării de la Cernavodă, apoi la malul Dâmboviței de la București, mai încărcat de cântec și de povești. Focurile Dobrogei transformă drumurile în irizări de curcubeu, în chemări înalte, în literă curată, în largă și iscusită pierdere în sufletul tuturora.”
Dumitru Constantin-Dulcan: „Constatăm, așadar, că Ion Andreiță este un autor polivalent, bine înscăunat la el acasă și când scrie proză, în care dovedește o reală măiestrie, și când își lasă sufletul să se distileze în versuri de o sacră frumusețe. Din lira spiritului său, plin de tumultul creației, erup și bucuria iubirii, și tristețea plecării, și înțelepciunea filosofului, și elegia despărțirii ineluctabile”.
Titus Vîjeu: „În acest univers rural, dominat de acele «rămășițe magice», despre care scria cândva Albert Beguin, ca suport al umanității, se află vatra scrisului acestui autor (Ion Andreiță – n.r.) care înfățișează «partea sa de lume», cu ochi de poet, cântând locurile unde l-au dus pașii, purtând cu sine, ca pe o comoară de preț, o mână de grâu de acasă”.
Va fi o sărbătoare a spiritului, pentru care îi mulțumim anticipat conjudețeanului nostru Ion Andreiță, scriitorul nostru cu sânge albastru!
Dumitru Sîrghie