L-am cunoscut pe profesorul Axente Fodor în perioada în care domnia-sa era în fruntea învățământului din Olt, adică inspector general-adjunct al Inspectoratului Școlar. Ardelean de origine și, deci, produs al Școlii ardelene, dascăl întru limba și literatura patriei române, Axente Fodor a reprezentat în epocă un compliment al destinului educației acestui județ aflat încă la Porțile Orientului, „oú tout est pris à la lègère”, cum ar spune Raymond Poincaré. Setea sa de România, de Eminescu și de marii scriitori ai României îl plasează pe întemeietorul de școli Axente Fodor în plutonul dascălilor de înaltă ținută morală și profesională, care au dus mai departe idealurile marelui profesor Traian Biju (un bănățean care, la rându-i, s-a dedicat trup și suflet înălțării materiale și spirituale a școlii slătinene și nu numai).
Axente Fodor a pus educarea atâtor generații de elevi în slujba neamului și a țării. Și-a făcut din limba și literatura română o religie a sufletului, constituind un model pentru dascălii timpului său, pentru dascălii prezentului, dar și pentru tinerii de pe băncile școlilor de ieri, de azi și de mâine.
Alături de domnia sa, am realizat, pe Olt Tv Slatina, o serie de emisiuni legate de Marea Unire, de Eminescu, de marele dascăl Onisifor Ghibu, de Liviu Rebreanu, de Lucian Blaga și de frontierele spirituale și veșnice ale românismului. Pentru asta și pentru elocința sa îi mulțumesc. Îi mulțumesc, de asemenea, că, în dese rânduri, m-a canalizat spre lecturile fundamentale ale scriitorilor români, spre adevărații creatori de literatură.
Acum, în pragul aniversării unei vârste de aur, vârstă pe care domnia-sa și-o poartă ca pe un trandafir la butonieră, mă înclin în fața aurei sale și îi amintesc versurile lui Bertholt Brecht, care i se potrivesc de minune. „Și-am fost bătrân, și-am fost și tânăr la o vreme, / Bătrân în zori și tânăr în amurg.”
E vorba, desigur, de tinerețea spirituală a domnului profesor, stimați cititori. La mulți ani, d-le Axente Fodor!
Dumitru Sârghie