AcasăActualitateUN SEMNAL DE ALARMĂ PRIVIND DEPOPULAREA SATELOR!

UN SEMNAL DE ALARMĂ PRIVIND DEPOPULAREA SATELOR!

În urmă cu câtva timp, au fost postate pe Google date referitoare la populația județului Olt, la începutul anului 2022, pe localități, preluate de la Direcția Regională de Statistică Olt.

Alăturat tabelelor, era și un scurt comentariu, în care se evidenția scăderea populației județului Olt, an de an, indicând ca principali factori ai depopulării decesele și emigrarea.

Analizând tabelele, se observă cinci comune care au sub 1000 de locuitori: Topana – 604, Făgețelu – 746, Tătulești – 756, Oporelu – 937, Sâmburești – 954.

Comparând numărul actual al populației din aceste comune cu cel din urmă cu 10 ani, s-a constatat o scădere de câteva sute de locuitori, în fiecare din aceste localități.

Dar scăderea drastică a numărului de locuitori de la sate nu este numai în județul Olt, ci în toată România, fiind mai accentuată în zonele defavorizate. Îmbătrânirea populației rurale este cauzată, în primul rând, de părăsirea satelor de către tinerii, care neavând alternative la sate, caută locuri de muncă în străinătate, atrași de câștiguri mai mari decât în țară. Închiderea numeroaselor obiective industriale din orașe este o altă cauză a emigrării celor din mediul rural, care practicau navetismul, iar tinerii proveniți de la sate preferă confortul orașelor, multe sate românești, în special din zonele deluroase și montane, fiind lipsite de canalizare, alimentare cu apă, infrastructură rutieră modernizată și câteva, chiar de electricitate.

Raportul privind zonele rurale ale Uniunii Europene, votat pe 13 decembrie de către Parlamentul European, a propus birocrație mai puțină și mai mulți bani.

În intervenția din Plen, europarlamentarul român Carmen Avram  a spus că ceea ce au oferit până în prezent instituțiile de la Bruxelles europenilor, care trăiesc în mediul rural, nu a avut eficiență.

 „Deși aproape jumătate dintre români trăiesc în zona rurală, cea mai mare pondere din Europa, situația satului românesc se deteriorează pe zi ce trece. Același fenomen se înregistrează în toată Uniunea Europeană. Bani prea puțini, birocrație prea multă, programe care nu ajung la beneficiari, lipsa infrastructurii rutiere, a școlilor și a spitalelor și, în ultima vreme, înmulțirea prădătorilor, care atacă gospodăriile și fermele, sunt motivele care îi alungă pe români de la sat.

Dacă mai vrem să vorbim despre tradiții, obiceiuri și minunatele așezări rurale și după 2027, toate prevederile acestui raport trebuie aplicate și finanțate din viitorul buget multianual al Uniunii Europene”. (Discursul integral pe: https://youtu.be/NrtNgvSOBhg)

Ștefania MARINEANU

- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments