D-le președinte, acceptați ideea că dreapta politică liberală s-a deplasat puțin spre stânga?
Nu, sub nicio formă nu accept această idee. Până la urma urmei, aceste idei de deplasare se văd în actul guvernamental. PNL nu a acceptat mărirea cotei unice, nu a acceptat un impozit progresiv. Cred că este o idee de principiu a politicii liberale. Eventual, puteți să spuneți acest lucru, având în vedere ceea ce se întâmplă cu resursele minerale ale țării, dar având în vedere politica de globalizare, nu cred că o țară cum este România, din punct de vedere economic, geografic și geostrategic, nu este o țară care să-și permită să joace de una singură pe piața mondială. În rest, cred că sunt întrebări care se pun zi de zi, având în vedere că suntem în alianță cu PSD. Este normal să puneți întrebarea aceasta dar, încă o dată subliniez faptul că, cel puțin pe câteva idei de principiu, idei esențiale în ceea ce înseamnă politica liberală, s-a rămas pe tot ce înseamnă dreapta.
Cum se face, totuși, d-le președinte, că PNL acceptă proiectul PSD, privind facilitățile acordate de guvern datornicilor la bănci? Nu vi se pare o metodă populistă, anti-economică și absolut anti-liberală?
Este o chestiune extrem de nouă, nu cred că este momentul ca să comentăm în amănunt această problemă, pentru că este prea nouă și nu am avut timp să ne informăm. Din punctul meu de vedere, nu știu dacă putem să o socotim neapărat o măsură populistă, dar știu, cu certitudine, ca om care a lucrat cu băncile, că, în România, băncile nu sunt favorabile omului de afaceri, omului care face credit, indiferent de statutul său pe piața economică. Banca este doar un exploatator și, din nefericire, cred că aici trebuie făcute niște reglementări la nivel de Bancă Națională și Minister de Finanțe, și nu neapărat în a înlesni pe unul sau pe altul, pentru a lua credite sau a returna mai repede sau mai lent creditele luate.
Cred că acolo trebuie umblat. În rest, la prima vedere, bineînțeles, pare o metodă populistă. Dar dacă ne gândim la oamenii cărora li s-au micșorat salariile, li s-au tăiat sporurile și așa mai departe, acesta este o măsură care-i ajută și care, poate, ajută, într-un orizont mai depărtat, ca și băncile să scape de acele credite neperformante. Repet, problema trebuie studiată mult mai atent și cu mai multă intensitate și atunci putem, într-adevăr, să emitem o părere profesionistă.
Vin alegerile europarlamentare, PNL din Olt este puțin deficitar la capitolul mediatic, având în vedere că 90% din mass-media locală este în mâna PSD. Cum veți răspunde la atacurile pe care presa de partid a PSD le va îndrepta asupra PNL?
Referitor la expunerea mediatică, cred că, cel puțin de la venirea lui Gigel Știrbu ca președinte al organizației județene, relația cu presa locală s-a îmbunătățit foarte mult. Referitor la acel 90%, nu cred că este corect, că 90% din presa locală aparține PSD-ului. Haideți să le enumerăm și cred că ar trebui să vă bag și pe d-voastră în același cerc, ca să facem 90%, că nu sunt așa de multe ziare locale în județul Olt. Referitor la acele atacuri care vor veni probabil, sper să apară acel memorandum la protocolul de colaborare cu PSD. Referitor strict pe problema campaniei europarlamentare, ce pot să vă garantez este faptul că, din punctul meu vedere, dacă vor ataca, vom ataca și noi.
E posibil ca liberalii din Olt să aibă un candidat la Parlamentul European?
Din câte știm, până la ora aceasta, da. Sper să nu mai apară alte încurcături. Cred că vom avea un candidat la europerlamentare. Cu siguranță, însă nu va fi pe un loc eligibil.
Cât de important este pentru județul Olt faptul că avem un ministru la Cultură, pe d-l Gigel Știrbu, conjudețeanul nostru?
Este important pentru județ, este important pentru PNL, filiala județului Olt, este important în sensul în care lideri ai PSD făceau afirmații cum că, la Olt, USL este PSD plus zero. Eu aș spune că, la ora aceasta, la Olt, USL înseamnă un ministru liberal plus ceva, ce o mai fi pe acolo, pentru că aceasta este realitatea dacă stăm să numărăm. Pentru județul Olt este important, în sensul în care oamenii vor ajunge mai ușor la ușa domniei-sale și, cu siguranță, vor reuși mai ușor să-și depună proiectele care țin de Ministerul Culturii. Prin ceea ce a inițiat deja, și a și anunțat, într-o conferință de presă, d-l ministru, știm, cu siguranță, că va reuși să demareze niște proiecte. Din nefericire și pentru domnia-sa și pentru noi, nu suntem singuri în acest guvern, iar resursele sunt limitate. Dar, cu insistență, cu multă combativitate, cred că va reuși să-și ducă niște proiecte la bun sfârșit.
Ce ținte aveți d-voastră, d-le Codan, ca președinte al PNL Slatina, privind scorurile PNL la alegerile europarlamentare?
Acest lucru l-am anunțat: ținta este de 25%. Mergând un pic mai departe, pe mine, ca președinte al organizației, nu mă interesează atât de mult procentul, cât numărul de voturi, deoarece am parcurs și parcurgem niște etape de întârire a organizației municipale în care, dacă vom scoate numărul de voturi pe care ni l-am propus, repet, nu procentul, ci numărul de voturi, înseamnă că avem niște perspective bune pentru viitor, adică, în speță, 2016.
Cât mai durează USL, d-le Codan?
Din punctul meu de vedere, este credința mea proprie, colegii mă contrazic cu foarte multă tărie, eu cred că va dura și-n 2016-2020.
Va fi Crin Antonescu președintele României?
Cu siguranță! Indiferent de felul în care se va candida, Crin Antonescu va fi președintele României.
Adresați un mesaj către electoratul liberal din Olt.
Cred că acest mesaj ar trebui să-l împărțim în două. O dată pentru electoratul care crede în ideile de dreapta, nefiind înregimentat politic, în sensul ca să se înțeleagă că nu am renunțat la ceea ce înseamnă liberal, în problemele de economie, cele sociale și chiar ne-am bătut foarte mult pentru ele. Chiar avem și un ministru al Sănătății, care are curajul să spună că atâția bani avem, atâtea programe de sănătate și modalități de contractare cu Casa de Sănătate putem să facem, ceea ce înseamnă că are curajul să spună că atâtea resurse am, atâta pot să ofer. A doua parte a mesajului ar fi către activiștii, către militanții PNL, care trebuie să înțeleagă că, intrând în alianța cu PSD, în februarie 2011, nu ne-am depărtat de la aceste idei de dreapta, ci am încercat să împăcăm și capra, și lupul, și varza, în sensul de a scăpa de tot ceea ce este rău în țara asta de 10 ani de zile (iar îl aducem în discuție, dar asta este realitatea), adică de Traian Băsescu. De aceea s-a făcut această alianță. Important este ca acum să știm să guvernăm bine și să ne detașăm, ușor, ușor, de cel care, peste 10 luni de zile, vrea, nu vrea, trebuie să predea mandatul.
Ioan Ciugulea joacă un rol decorativ în PNL, la această oră, sau are valoarea lui de care nu vă puteți dispensa?
Dacă o luăm strict, pe linie de partid, Ioan Ciugulea are niște atribuții în cadrul partidului pe care le are orice membru din Biroul Politic Județean. Referitor la ceea ce a însemnat el, am mai spus-o și într-o emisiune televizată. Atunci când se va face, probabil, o istorie a PNL la Olt, el va rămâne ca omul care a preluat PNL Olt, în 2002. L-a luat de la 2,5% sau cât era atunci și l-a dus la 24%. Indiferent de ce se spune, de ce se scrie, vendete, nevendete, răzbunări și așa mai departe, Ioan Ciugulea rămâne pe această etichetă și istoria va confirma dacă vom fi mai buni de acum încolo sau vom fi mai slabi decât am fost până acum, sub conducerea sa înțeleaptă.
Dumitru SÂRGHIE