Primarul Valentin Piciu este deja un administrator și un conducător călit în aceste lupte surde pentru normalizarea și dezvoltarea comunei Verguleasa, ținută ani de zile la marginea civilizației de către cei care au cârmuit-o.
Valentin Piciu deplânge situația umilitoare în care se află astăzi primarii rurali din România, aceea de a asigura funcționarea primăriei, ținând evidența la salarii, la energia electrică și la telefoane, îndeletniciri de care se poate ocupa un simplu contabil.
Primarul comunei Verguleasa afirmă răspicat că rolul unui primar adevărat este, în primul rând, acela de a aduce comuna la normalitatea vremurilor pe care le trăim și apoi să facă tot posibilul să o dezvolte. L-a citat, în acest sens, pe Nicolae Noica un fost veritabil ministru al Lucrărilor Publice, care spunea cândva: «Cu toții spunem, la modul impropriu, că ostenim la dezvoltarea satului românesc. Dacă punem apă, canalizare și câțiva kilometri de asfalt, asta înseamnă că am dezvoltat comuna? Nu, domnilor! Am normalizat-o. Așa e normal să fie!»
Mai mult, Valentin Piciu, critică politica strâmbă, prin care s-au făcut actualele majorări salariale din administrația publică locală. Iată cum vede domnia-sa situația în această speță:
«Știți, ne confruntăm cu o problemă. Au fost nenumărate majorări salariale: reîntregirea celor 25%, care s-au suprimat de Guvernul Boc, în 2009, și care s-au pus la loc în 2014-2015, iar acum a mai venit încă 20%, de majorare salarială în administrația publică locală. Această majorare a fost făcută, exceptând primarul și viceprimarul. O problemă care mă doare. Nu e normal ca eu să fiu numărul patru pe ștatul de plată, dar pe ștatul de funcții să fiu numărul unu, iar viceprimarul să fie pe locul șase. Nu este normal ca un funcționar să aibă un salariu mai mare decât primarul. În condițiile în care primarul răspunde de tot ce mișcă pe aici. Dar asta este o altă discuție.
Cu toate că aceste majorări au implicat angajamente politice, anul acesta, îmi afectează bugetul cu 1,5 miliarde față de anul trecut. Sunt cheltuieli salariale pe care eu trebuie să le asigur. Nu au fost și bugetați. S-a dat o ordonanță de majorare a salariilor cu 20%. Bine, dar majorează și bugetul cu 20%! Nu, rămânem la aceiași bani. Tot din acei bani trebuie să crești majorarea salarială și să scazi de la investiții. Cred că ar trebui o altă viziune în această privință!
Asta este mare problemă cu care mă confrunt eu acum. Chiar acum sunt cu documentele pentru buget pe masă. Cu cheltuieli minime, la fiecare proiect să avem măcar să încheiem contractul cu dirigintele de șantier, să achităm taxa ISC. Doamna contabil ne spune că ar mai trebui, cu toate cheltuielile la minim, nu punându-le la nivelul care trebuie, 1,7 miliarde lei vechi. Păi, 1,7 miliarde de unde să-i iau? Acum, mă apuc să tai de aici, de acolo, să vedem la ce renunțăm.»
Dumitru Sârghie