Ca orice meșteșug cărturăresc, și problemele de chimie poartă amintirile lor. O problemă meșteșugită de subsemnatul într-o autogară a fost selectată ca subiect de admitere la o facultate de medicină. Eram obosit, bulversat și fără speranțe, sufocat de o vară fierbinte. Altă problemă, finalizată chinuitor pe ogoarele patriei socialiste într-o cabină de tractor, a verificat competența olimpicilor la o probă internațională etc. Mă fascina să concep probleme dificile.
Mai târziu, am văzut în vitrina unui magazin o haină de damă foarte scumpă. Avea prețul unui autoturism nou și puține persoane își permiteau să aibă acces la ea. Atunci, am hotărât să fac probleme simple și ușor accesibile. Modelul pe care vi-l prezint acum se încadrează în această categorie. Nu se adresează elitelor fiindcă sunt niște „probleme muncitorești”. Au fost concepute într-o seară târzie, ca o rezistență minimă în fața unui uragan care venea să îngroape o „generație expirată”.Rămân convins că textul științific este purtătorul unui mesaj complex. În acest sens, vă rog să aveți răbdarea necesară ca să citiți următoarele două probleme:
1.Câte tone de apă regală ar fi fost necesare pentru a transforma 78,8 tone de aur chimic pur în clorură aurică? (Aurul transportat de România la Moscova în anul 1917 pentru protejarea tezaurului).
Răspuns: 69 t
2. Conform unor amintiri consemnate de scriitorul Titus Popovici, se spune că într-o zi ,,tovarășa ADI Codoi” (personaj de tristă amintire – ADI =Academician Doctor Inginer) a solicitat imperativ unuia dintre „colegi” să răcească imediat o ,,ecrubetă” la ,,ghiveta” din laborator. Datorită neatenției declanșate de emoții, grabă și stres, în eprubetă intră apă iar persoana respectivă este etichetată pe loc ca fiind ,,literalimente” nepricepută, empirică și primitivă.
Presupunem că eprubeta respectivă conținea un amestec echimolecular de NaOH și KOH cu masa de 9,6 g sub formă de soluție 50 %, în care s-a introdus Na. Precizând că după reacție masa hidroxidului de natriu se multiplică de 8,5 ori și că s-a consumat toată cantitatea de natriu și de apă, se cere să se calculeze câte grame de apă au pătruns în eprubetă la efectuarea operației de răcire.
Răspuns: 3,9 g apă
Prof. NedeleaTeodor, Slatina