AcasăOra SatuluiVirgil Gulie, primarul comunei Tia Mare: E păcat de țara asta frumoasă...

Virgil Gulie, primarul comunei Tia Mare: E păcat de țara asta frumoasă și bogată, ca să rămână în urma Bulgariei!

D-le primar, aveți o comună în plină dezvoltare, e un an nou… Ce proiecte mai aveți care vin în ajutorul legumicultorilor, Tia Mare fiind un bazin legumicol important în sudul județului nostru?

Ținând cont că e zonă legumicolă (Giuvărăști, Izbiceni, Tia Mare, Cilieni) suntem zona din țară care scoate primele legume de la solarii. Ne ajută și clima, ne ajută și terenul. Din partea primăriei, nu facem decât să-i ajutăm pe cetățeni pentru a accesa fondurile privind proiectele făcute de Guvern sau de Uniunea Europeană.

La Camera Agricolă avem trei persoane și când e nevoie suplimentăm numărul acestora. La noi, când vin oamenii și vor să acceseze o anumită măsură, i se întocmește imediat dosarul și hârtiile se dau pe loc. Fiecare accesează ce măsură dorește, dacă îndeplinește condițiile impuse.

La noi în comună, pot să spun că avem vreo opt persoane care au accesat Măsura mare, de 40.000 euro, avem în jur de 50 de persoane care au accesat Măsura Mică, de 15.000 euro. La Programul Tomate, cu cei 3000 euro la solar, anul trecut, au intrat în jur de 2,6 milioane de euro. Cu un an înainte au intrat în jur de 1,5 milioane de euro. Anul acesta, cred că în jur de 1100-1200 de persoane vor depune cereri pentru accesarea celor 3000 de euro. Asta înseamnă undeva la peste 3 milioane de euro.

Este un ajutor important pentru oameni, care investesc continuu aceste sume în dezvoltare. De pe margine e ușor, dar munca în agricultură nu e deloc ușoară. E o muncă enormă și muncesc toți din gospodărie. La noi se muncește să știți. Se cunoaște în starea materială crescută a oamenilor. Se cunoaște și la primărie… Își plătesc impozitele la timp.

virgil gulie tia mareDin punct de vedere edilitar ce aveți în plan pentru perioada următoare?

Prin PNDL 1, noi am introdus apă în comună, dar nu avem branșamente. Ne-au rămas din banii licitați la apă vreo 6,5 miliarde de lei vechi, bani necheltuiți. Problema este că ministerul nu ne dă voie să-i folosim pentru branșamente. În zona noastră e o problemă cu apa, în sensul că nu e debit. Avem patru puțuri forate, dar debitul este mic. Acești bani necheltuiți îi vom folosi pentru a mai construi 2-3 puțuri, ca să asigurăm debitul necesar consumului din comună. Aici ne dă voie ministerul…

În acest sens, am făcut o adunare populară și oamenii își vor plăti singuri branșamentul. Am găsit o firmă care a cerut un preț rezonabil…

De asemenea, prin PNDL 2, ni s-a aprobat canalizare și stație de epurare și canalizare în toată comuna: 7,7 km – prin Compania de Apă și restul de 30 de km – prin proiectul depus de comuna noastră. Suntem în stadiu de licitație, am reluat procedura de la zero, pentru că firmele întrunite nu au respectat caietul de sarcini. Au zis că poate e o jucărie aici. I-am respins și am luat procedura de la zero. Facem totul cum spune legea.

Avem sala de sport, făcută prin CNI, care este aproape finalizată. Mai trebuie turnate aleile de acces din jurul ei. Este o sală modernă cu tribună și cu 180 de locuri. Momentan, are niște probleme constructorul cu CNI, dar se vor rezolva.

Prin fonduri europene, prin fostul GAL Vișina, prin care am luat și un buldoexcavator, anul acesta vom înlocui cam jumătate din lămpile de iluminat public. Avem în jur de 900 de lămpi în comună, avem o rețea stradală de 40 de km. Vom pune lămpi cu led.

Prin FLAG-POPAM, ni s-a aprobat finanțarea a două parcuri: parcul de aici, din fața primăriei și părculețul din satul Doanca. Să le modernizăm pentru cetățenii comunei.

Pe fonduri proprii, extindem primăria. Prelungim holul de la intrare și facem o cameră mare pentru a servi ca sală de ședințe și birou pentru oficierea căsătoriilor civile.

Suntem în tratative să cumpărăm o mașină de pompieri, nu neapărat nouă. Cea pe care o avem este foarte veche și cheltuim mult cu ea pentru întreținere. Anul acesta avem în plan să facem o Remiză PSI.

De asemenea, am asfaltat toată curtea primăriei, am făcut un șopron pentru utilaje (tractor, buldo, autogreder), le-am făcut altă ieșire. Cu școlile stăm bine, dar, ca peste tot, natalitatea e într-o cădere liberă. Astfel, am închis școlile din satele Potlogeni și Doanca și am adus copiii la Tia. Avem două microbuze, avem căldură, avem tot ce trebuie. Prin PNDL 2, ne-am apucat să modernizăm și să extindem școala de la Tia. Vom curăța zidurile, vom schimba pardoseala, vom schimba acoperișul și mobilierul. Facem și o mică sală de sport… Acestea sunt în lucru. Deci, ne mișcăm…

Care este poziția dvs. față de fostul ministrul al Dezvoltării, d-l Paul Stănescu?

Păi, dvs. ziceți fostul ministru, eu zic că este președintele nostru, la Olt. Este președinte PSD și merită din plin această funcție. Este un om serios, un om care se ține de cuvânt, care nu te duce cu vorba. Paul dacă poate să te ajute spune, dacă nu poate îți spune, de asemenea. Nu te duce cu zăhărelul, cum au făcut alții dinaintea dumnealui, pe care îi știm noi bine.

Care este mesajul dvs. către cetățenii comunei, cu care vă duceți traiul de ani și ani de zile?

În primul rând, le doresc să fie sănătoși. Le urez un an mai bun și să aibă putere de muncă, pentru de muncă au. Ținând cont că acum doi ani și un pic m-au ales cu 86%, eu cred că au încredere în mine și îi asigur că tot ceea ce am promis, cu ajutorul Guvernului PSD, terminăm și apa, terminăm și canalul, vom băga și asfalt. Trebuie să ne mișcăm, pentru că suntem obligați să ne mișcăm. E păcat de țara asta frumoasă și bogată, ca să rămână în urma Bulgariei!

Dumitru Sârghie

 

- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments