Îl cunoaștem de ani buni pe Luciian istrate, primarul comunei Tătulești. Domnia-sa este, în primul rând, un bun gospodar, așa cum îi stă bine unui lider de comunitate și apoi un luptător care n-a putut fi îngenuncheat de jocurile politicianiste care s-au făcut și încă se fac la nivelul acestui județ încercat.
Presiunile politice care s-au abătut în urmă cu ceva timp asupra domniei-sale, dublate de o repartizare discreționară a fondurilor bugetare, pe alte criterii decât cele legale, i-au ținut pe loc anumite proiecte și investiții, anii 2013-2014 fiind, pentru domnia-sa, dar – mai ales – pentru locuitorii comunei Tătulești, cei mai grei de la Revoluție încoace.
Anul 2015, însă, odată cu Hotărârea de Guvern 14/2015, soarele a răsărit și pentru comuna Tătulești, Luciian Istrate fiind ceva mai optimist, în ceea ce privește finanțarea unor investiții începute și proiectarea altor investiții, demne de secolul în care trăim.
D-le primar, sunteți la al treilea mandat. De la începutul acestui mandat, ce ați reușit să faceți din promisiunile electorale pe care le-ați avut în campanie?
Din păcate, nu prea am făcut, pentru că au fost câțiva ani mai grei, 2013 și 2014. Anul acesta, având în vedere că am un buget mult mai bun, vreau să fac câteva dintre lucrurile propuse. Inundațiile din 2014 au demonstrat că este neapărat nevoie să fac trei canale de scurgere, lucru prioritar pentru comuna Tătulești. De asemenea, drumurile de exploatare care duc spre câmp sunt foarte avariate și vreau să le refac. Doresc să mai continui asfaltarea pe DC 58, Tătulești-Șuica-Scornicești, care este realizată în procent de 65%. Ne-ar mai trebui 8 miliarde de lei vechi pentru a o termina.
Vreau să construim un nou drum, DC 67, care este scos de la finanțare prin bugetul local și vreau să-l introduc pe Ordonanța 28. În data de 29 decembrie 2014, am primit 500 de milioane lei vechi, de la Ministerul de Culte, pentru ultima biserica cu hramul Sfinții Mihail și Gavril, parohia Tătuleștii de Jos. Până acum, nu am putut să ne ocupăm de lucrări. Acum, din martie încolo, să demarăm lucrările. Vreau să restaurez această biserică.
Un lucru bun de la începutul mandatului, este faptul că am terminat alimentarea cu apă în satele Tătulești și Bărbălăi. Practic, acum, toată comuna beneficiază de alimentare cu apă, cu cele șase sate componente. Această lucrare o terminasem încă din 8 septembrie 2012, dar, din cauza unor aspecte politice, m-au tăiat de la bani, nu mi-au dat ultima rată în ianuarie 2014, 2,3 miliarde către Scadt, firmă care s-a ocupat de acesta. Acum am scăpat cu plățile și am încheiat lucrarea.
Acum, vreau să lucrez la un proiect, pe fonduri europene, 8 km de asfaltare, în satele Mircești-Momaiu-Lunca. Pentru prima oară, vreau să încerc pe fonduri europene. Deja am demarat proiectul.
Care este situația școlilor din comună?
Din păcate, mai avem doar o singură școală, cu 66 de copii. Raportul din acest an, oficial, a arătat că au fost 26 de decese pe raza localității și nicio naștere. Adevărata cifră de decese este undeva la 42, pentru că au fost cetățeni care au decedat la spitale și certificatul de deces se eliberează de unitatea unde s-a înregistrat decesul. Deci, cifra adevărată este de 42 de decese și 7 nașteri.
Mai avem doar 66 de copii, la Școală și Grădiniță. Deci, avem copii la grădiniță, clasa zero și până la clasa a VIII. Avem învățământ simultan. Cadrele didactice sunt numai navetiste.
Chestia cu navetiștii este o mare prostie. Ne-au dat profesorii în judecată, pentru banii de navetă. Toți primarii sunt supărați pe chestia aceasta. Noi câștigăm în instanță. La mine, de trei ani de zile, n-a mai luat capacitatea niciun elev. În medie, termină 6-7 elevi clasa a VIII și dintre aceștia niciunul nu ia capacitatea. Eu sunt foarte supărat pe chestia aceasta.
Le-am luat microbuz nou în 2008. În 2007, am restaurat școala, cu 7 miliarde, am făcut acolo ceva de vis. Avem încălzire centrală pe lemne, cu doi fochiști angajați.
Sunt supărat pe faptul că, la etaj, localul de școală este devastat. Ușile, clanțele, nu mai sunt la locul lor. Directorul Școlii este titular la Colonești și nu stă în școală. Vine doar o zi pe săptămână. Așa ceva nu se poate. Nu se poate face educație așa, doar cu navetiști și cu directori de o zi pe săptămână!
Școala arată bine, cu excepția etajului. Eu cred că aici nu este doar misiunea primarului, ci și a Inspectoratului Școlar, a Ministerului Educației, care trebuie să ia măsuri ferme.
Mai veți folclor în comună?
Am avut o tentativă în 2008-2010. Angajasem un instructor, formasem o formație dar, din lipsă de copii, am renunțat. Nu mai avem nici echipă de fotbal.
Cei de la grădiniță reprezintă o grupă completă, de 15-18 copii, care au părinții la oraș, iar în clasa zero sau din clasa I pleacă cu ei la oraș, nu îi mai lasă la Tătulești.
Care este structura politică a Consiliului Local?
La început, aveam 9 consilieri, am plecat cu 7 – PSD simplu, că nu am făcut USL, în 2012, 1 – PNL și 1 – PPDD. În urma ordonanței care a permis să migreze consilierii locali, cel de la PNL a venit la PSD. La ora actuală, CL este format din 8 consilieri PSD și unu de la PPDD. Suntem o comună de gradul trei.
Vă avantajează sau nu Legea Bugetului de Stat pe 2015?
Pe noi, comunele mici, care eram la limita existenței, ne-a ajutat foarte mult d-l Vâlcov, cu bugetul. De când sunt primar, din 2004, e singurul an în care plec cu un buget care îmi permite să respir. Adică e cel mai mare buget… Ce am primit apoi, e altceva. E pentru prima dată când pot deja să creionez niște proiecte pe care sunt sigur că le voi duce la bun sfârșit. Pentru că, acum, scot la licitație canalele care, fac patru miliarde, poate nu voi face de patru, dar trei îi am sigur în cont. Înainte, începeam o lucrare de patru miliarde lei, dar aveam doar 500 de milioane în cont. D-l Vâlcov ne-a ajutat foarte mult pe noi, comunele mici.
Imaginați-vă ce s-a întâmplat cu mine în 2013. Primisem de la CJ 200 de milioane, iar media pe comună a fost de 2 miliarde. Anul trecut, am plecat la drum cu 6 miliarde lei, iar anul acesta plec la drum cu 16 miliarde.
D-le primar, ați trecut prin multe greutăți, presiuni politice. Acum sunteți în relații bune cu propriul partid, PSD? Veți candida la următoarele alegeri locale?
Voi candida și în 2016. Până acum, nu am contracandidat. Am avut ceva la europarlamentare și la parlamentare, dar la prezidențiale turul II am scos 75,3%, iar în primul tur am avut 68%. La parlamentare, PSD a obținut în jur de 80%. La ora actuală, pe listele permanente, avem 807 de alegători. Prezența la vot, în Tătulești, a fost mereu peste 100%. La Europarlamentare, PSD a obținut 124%. Am fost dat și-n ziarele naționale. Acum, la prezidențiale, am avut peste 100%. Sunt locuitori care locuiesc pe raza localității, dar au domiciliul pe alte localități. Deci, dacă peste cei 800 de alegători vin 100 de persoane, atunci se duce procentul în sus. La o localitate cu 2000 de votanți, dacă vin în plus 100, nici nu se cunoaște, dar la mine se cunoaște. Avem foarte mulți locuitori care au domiciliul pe București și am încercat să le explic și ziariștilor centrali acest lucru.
M-am supărat pe reporterul de la Gândul că nu putea să înțeleagă fenomenul. I-am spus că-l invit în Tătulești, luăm comuna la pas, îl strigăm pe nea Gheorghe să ne arate buletinul, să vedem câți au domiciliul în alte localități.
Pe raza localității Tătulești, a venit o persoană în jur de 90 de ani, care a fost profesor universitar în București, și-a făcut o vilă la marginea localității, e ceva de vis acolo și persoanei respective îi place să iasă seara să se plimbe.
Dacă am spus aceste lucruri celui de la Gândul, am fost luat în râs și a spus că în Tătulești sunt foarte mulți profesori universitari. Eu am spus doar că este un om căruia i-a plăcut locul, s-a stabilit aici, dar domiciliul îl are pe București. El locuiește permanent aici și a votat în Tătulești.
LINIA ÎNTÂI