Tânărul liberal Firoiu Florinel Janu, specializat în drept privat, deci un bun cunoscător al legilor, s-a hotărât să se întoarcă acasă, la Gura Padinii. Astăzi, împreună cu familia sa frumoasă, el se ocupă de creșterea animalelor. Om cultivat, patriot și cu dragoste față de comuna sa natală, dar și adept al interesului comun, Firoiu Florinel Janu și-a propus să candideze la fotoliul de primar al localității, venind în întâmpinarea electoratului cu un nou mod de gândire, atât din punct de vedere administrativ, cultural, social, cât și economic și educativ.
Domnia-sa se alătură, astfel, ofensivei liberale din Olt, cea care și-a propus să schimbe imaginea satului din județul nostru, pe ideea celebră a lui Lucian Blaga, care spune: „Veșnicia s-a născut la sat…”. Noi îi dorim succes!
Curriculum vitae. Locul nașterii. Studii. Profesie. Locul actual de muncă. Familia. Sentimentele față de oamenii din comună, față de locurile natale? Câte ceva despre istoria comunei.
M-am născut la Corabia, județul Olt, la data de 13 august 1981. Tata, Eugeniu (Gelu), lucra, la acea vreme la IELIF Corabia, iar mama, Mioara, la Ocolul Silvic Corabia, secția de împletituri. În prezent, tata este pensionar, iar mama lucrează, ca menajeră, în Spania.
Clasele I-VIII le-am făcut în localitatea natală, iar liceul la Craiova, la Grupul Școlar CFR, profil Telecomunicații. Între 2001-2005, am urmat cursurile de zi ale Facultății de Drept din cadrul Universității din Craiova pe care am și absolvit-o cu Diplomă de Licență, în sesiunea iulie 2005. Lucrarea de licență pe care am prezentat-o a avut ca temă, aspecte de drept penal, respectiv „Probleme teoretice și de practică judiciară, privind infracțiunea de ultraj contra autorității (art. 239 cod penal 1969)”, coordonatorul lucrării fiind d-l prof. univ. dr. Horia Diaconescu.
De asemenea, tot în cadrul Facultății de Drept, în 2007, am absolvit un Masterat, cu durata de doi ani, specializarea Drept privat. Tema lucrării de disertație a fost „Hotărârile judecătorești”, avându-l ca îndrumător pe d-l prof. univ. dr. Sorin Ionescu, Decanul facultății, la acea vreme.
Practic, în această perioadă, am făcut tranziția, „suceala” cum îi zic eu, de la ramura de drept public, în special dreptul penal, către care mă aplecasem în ultimii doi ani de facultate, către ramura de drept privat, devenind un „civilist”.
În 2007, am debutat în profesie, având funcția de consilier juridic la SC Carpatica Asig SA, Sucursala Oltenia din Craiova. Succesiv, am mai lucrat tot consilier juridic, în grupul de firme Millenium (operațiuni bancare și de leasing), precum și în grupul de firme Dumagas (transport rutier de mărfuri, vânzări și service de camioane). Începând cu 2013, până anul acesta, am lucrat, tot consilier juridic, în cadrul Primăriei Comunei Gura Padinii.
În 2008, m-am înscris în Colegiul Consilierilor Juridici Dolj, iar începând din 2011 sunt consilier juridic definitiv, cu drept de a pune concluzii la instanțele de orice grad: Judecătorie, Tribunal, Curtea de Apel, Înalta Curte de Casație și Justiție.
Am o vechime de aproximativ 12 ani în profesia de consilier juridic. Am reprezentat diferiții angajatori, fie entități private, fie instituții publice, în fața instanțelor de orice grad, mergând până la Înalta Curte de Casație și Justiție sau Curții Constituționale, respectiv am acordat asistență acestora inclusiv în litigii care au ajuns în fața Curții Europene a Drepturilor Omului.
Deci, între 1995-2012 am locuit la Craiova, în perioada studiilor (liceu și facultate) și ulterior când am lucrat în profesie.
În prezent, mă ocup, împreună cu familia, de un proiect pe care l-am început în 2014: creșterea animalelor. Întoarcerea în satul natal, în vara anului 2012, la origini, nu este, așadar, pentru mine o vorbă mare, ci un mod de viață. Am început cu o văcuță pe care am primit-o cadou în 2011, o vițică de aproximativ două săptămâni, de la o mătușă din Banat, iar în prezent am 8 capete. Am optat pentru rasa bălțată de tip Simmental, o rasă mixtă, lapte-carne, care deși nu este o rasă specifică zonei noastre s-a adaptat cu rezultate foarte bune. Evident, respectând triada rasă-masă-casă. Ameliorarea o fac utilizând cei mai buni tauri de bălțată (fleckvieh) din Austria și Germania, prin inseminare artificială. Un proiect în care am pus foarte multă muncă și pasiune, în ultimii 5 ani, și pe care doresc să îl extind spre o fermă mică.
Sunt căsătorit din 2009. Soția, Eliza, este tot olteancă, de la Potlogeni, însă la momentul la care ne-am cunoscut se afla la Timișoara la studii – Facultatea de Administrație Publică, Universitatea de Vest. Împreună, avem 2 copii, Ileana 7 ani și Gabriela 4 ani.
Chiar dacă o bună perioadă de timp am stat la Craiova, nu am pierdut niciodată contactul cu satul natal, cu oamenii locului. Întotdeauna, am considerat că am suflet provincial, că nu sunt „orășean”, ci doar un țăran „încălțat”.
Am fost fascinat de fiecare dată de poveștile bătrânilor din sat, povești care m-au făcut să iau în copilărie și adolescență la pas toată zona înconjurătoare, din Valea Vădăstriței și Padină (șirul Padinii) unde încă sunt neatinse măgurile (tumuli neolitici) construite de „jidovi” care „cărau pământul cu poala”, până jos în luncă, pe gârla Banului sau „la bombe” ori la pichetul grăniceresc unde Dunărea, paradoxal, a lăsat neatinsă o fântână cu o apă cristalină și rece ca de munte.
Comuna este o vatră locuită din cele mai vechi timpuri, dovadă fiind acei tumuli (măguri) extrem de numeroși de altfel în toată Oltenia (cultura Gumelnița-Boian- Vinca intersectându-se aici), iar pe de altă parte Vădastra, atât de cunoscută datorită descoperirilor arheologice deosebite, se află doar la câțiva km peste câmp.
Pe teritoriul comunei au fost descoperite, începând cu anii 1950, numeroase tezaure romane, eu însumi găsind întâmplător o monedă romană datând din timpul împăratului roman Marcus Iulius Philippus (Filip Arabul) anii 245-249.
Gura Padinii se află într-o zonă extraordinar de frumoasă, cu un potențial enorm, agricol, zootehnic, piscicol, dar și turistic.
Platforma Program pentru candidatură, în mare. Investiții fundamentale. Corectarea unor lucruri proaste făcute de actualul primar. Ce trebuie, fundamental, făcut în comună?
Îmi propun să finalizez proiectele de utilități deja începute, respectiv alimentarea cu apă, atât în satul Gura Padinii cât și în sat Satu Nou, precum și implementarea celorlalte proiecte complementare respectiv canalizarea.
Prioritar va fi și proiectul de asfaltarea drumurilor comunale. Evident că și racordarea la rețeaua de gaze este prioritară, însă aceasta trebuie abordată fără populism, întrucât este un proiect regional, de amploare, a cărui extindere, fie de la Corabia, fie din Dolj încoace, depinde de mulți factori administrativi, de mediu, economico-financiari etc., așa încât ne vom ralia de îndată oricăror inițiative sau bugetări care vor privi acest proiect. Guvernul PNL are printre obiectivele majore și acest capitol, extinderea rețelelor de gaze naturale către mediul rural. Condițiile de viață civilizată presupun cu evidență accesul la utilități (apă, canalizare, gaze naturale), serviciul de colectare a gunoiului și rețea de drumuri moderne pentru acces rapid către centrele urbane mari (Craiova, Caracal-Slatina, Corabia), dar și local către instituții locale, către școli și grădinițe, către biserică, către centrul sanitar local. Așadar, aceste investiții sunt imperative, fundamentale.
O atenție majoră în investiții o voi acorda curățeniei și mediului. Dureroasă pentru mine a fost remarca unei turiste americane poposită chiar în clădirea primăriei, în toamna lui 2017, pe o vreme ploioasă și rece, „câinoasă” cum spun bătrânii, care a spus: „am văzut o țară frumoasă, dar vă sufocați în propria mizerie datorită gunoaielor aruncate peste tot… peste tot.”
Respectiva turistă făcea un pelerinaj, venea de la Tulcea și mergea tocmai în Spania, la Santiago de Compostela, pe jos! Era al patrulea pelerinaj pe care îl făcea în Europa între diverse centre religioase. Văzuse mai toată Europa, așa că putea face comparații obiective.
La capitolul „un mediu curat” și curățenie edilitară, stăm extrem de prost, așa că îmi propun să schimb acest aspect, în mod radical.
Importantă de realizat va fi și finalizarea modernizării școlii și grădinițelor din localitate. Toate se află în faza de execuție, cu termen inițial de realizare depășit cu muuuuult, ceea ce denotă cel puțin rea-voință, dacă nu incompetență sau incapacitate instituțională de a urmări și finaliza proiecte pentru care deja ai asigurată finanțarea. Școala și grădinițele trebuiau finalizate, recepționate și autorizate ISU, DSP, DSV, încă de anul trecut. O ticăloșie fără margini.
Un interes aparte îl voi acorda stimulării activităților economice și culturale locale. Sprijinirea producătorilor locali (legumicultori, crescători de animale) va fi un obiectiv de asemenea principal al mandatului meu. Pășunea comunală este o resursă care încă nu este exploată corespunzător și durabil. Există o asociație locală de crescători de animale în dezvoltarea căreia mă voi implica, fără a opri însă ori afecta inițiative private pe această direcție.
Bâlciul anual este un eveniment care aduce acasă și reunește familii și chiar localitatea în ansamblu. Acesta este un excelent eveniment care să atragă deopotrivă producători de artizanat, comercianți diverși dar și turiști. Crearea de circuite turistice locale Corabia-Dăbuleni (cu Sucidava, bisericile din zonă, tumulii neolitici (imperativă este inventarierea lor și începerea demersurilor de protejare si conservare), bâlciurile anuale din zona, festivalul lubeniței de la Dăbuleni, pescuit și agrement la Dunăre, etc).
Pe partea de performanță administrativă și facilitarea interacțiunii cetățeanului cu administrația locală, îmi propun să implementez soluțiile IT deja existente, care ușurează contactul între administrație și cetățeni și anume crearea unei platforme sau portal local pentru eliberarea adeverințelor și certificatelor în format digital cu semnătură electronică, pentru plata taxelor și impozitelor, pentru depunerea de documente etc.
Evident păstrăm și eficientizăm și contactul direct la sediul primăriei cu oamenii, însă tăiem din hârtii, acolo unde este posibil, și știu, cu siguranță, că sunt astfel de cazuri de debirocratizare.
Îmi propun să finalizăm și emiterea de titluri de proprietate pe legea 18/1991. Mai sunt câteva astfel de cazuri pe care din diverse actuala administrație nu le-a finalizat.
Ce nu vă convine la actualul primar?
Îi reproșez risipa de bani publici și nepăsarea. Abordarea mioritică „lasă că merge și așa” sau a lucrului început și niciodată terminat. Orice kilometru de drum poate să fie niște bani îngropați în asfalt sau o scara pe care economia locală sau confortul oamenilor să crească. Dezvoltarea locală, în mod esențial, de calitatea administrației publice, de calitatea celor care conduc acea administrație, acea instituție.
Un proiect public, pentru că răspunde unui interes public, colectiv, unui număr mare de oameni sau chiar întregii colectivități, că de aia se numește public, trebuie realizat cu prioritate și cât mai repede, nu lungit și amânat, sine die, doar ca să curgă sau să pice în mâna celui aflat, vremelnic, la conducerea localității.
Administrarea treburilor publice locale trebuie, deci, să fie eficientă, dacă nu chiar să performeze. Comuna și omenii trebuie să se afle pe primul loc, pe primul plan al atenției și preocupărilor primarului, nu sine însuși, nu interesul său personal sau al familiei sale extinse.
Primarul și orice alt funcționar sau slujbaș public trebuie să-și servească neamul, nu neamurile ca să parafrazez o vorbă mereu actuală.
Pe ce categorii sociale mizați în alegerea dvs. ca primar? De ce nu sunt tineri în comună? Unde au migrat? Ce trebuie să facă guvernul liberal pentru creșterea natalității?
Evident, mizez pe toate categoriile de vârstă, de ocupații sau studii. Ce îmi propun să realizez răspunde nevoilor tuturor acestor categorii, în limitele competențelor administrației publice locale și descentralizării.
Tot imperios necesară va fi și inversarea, pe cât este de omenește posibil, prin măsuri fiscale și de bugetare sau subvenționare, a trendului de depopulare/emigrare din localitate. În acest sens, nu numai că populația comunei a scăzut cu până la 15% în ultimii 10 ani, iar natalitatea este foarte mică (aceasta este însă un fenomen generalizat, național), ci până 30% din populația comunei (categoria de vârstă 20-50 ani) lucrează în străinătate mai mult de 6 luni pe an.
Este adevărat, aceștia aduc bani acasă, investesc, își creează condiții de trai decent, însă riscul mare este că pot rămâne acolo, disoluția satului accelerându-se.
Intelectualii satului, atâția câți sunt, cum se manifestă față de intențiile dvs. de a candida la Primărie? În ce relații sunteți cu ei?
Am totală deschidere și susținere din partea acestora. Sunt primii care au înțeles că lucrurile trebuie să se schimbe în comună și care au dat un semnal către cetățeni.
Ce listă de consilieri vizați? Care va fi profilul consilierilor dvs. ? Ce criterii aveți în selecțiunea acestora?
Lista de consilieri reprezintă un aspect din întregul demers electoral, demers pe care îl abordez cu seriozitate. Până acum, consilierii au avut o activitate extrem de redusă, atât în cadrul consiliului local cât și ca implicare civică. Funcția de consilier local și, în general, consiliul local, nu trebuie să fie un breloc al primarului. Practic ei conduc comuna. Pentru acesta, le-am solicitat celor pe care îi vizez pentru lista de consilieri să se implice activ în activitatea administrativă, să muncească. În echipa mea nu am nevoie de aplaudaci, de oameni care spun la nesfârșit „da, șefu!”, ci de oameni cu inițiativă, oameni cu idei, oameni cu care să alcătuiesc o echipă, oameni cu care să trag la jug, dacă ne-am înhămat la această activitate care ne responsabilizează.
Așadar, aceștia sunt oameni de toate vârstele, categoriile profesionale și studii: pensionari, muncitori, dar și cu studii superioare.
Ce înseamnă școala, cultura și sănătatea, în viziunea dvs.?
Școala și sănătatea sunt domenii prioritare pentru o societate. Calitatea educației și a corpului profesoral se reflectă în rezultatele obținute de elevi, se reflectă, mai târziu, în activitatea socială și economică a acestora. Fără școală, avem picioare de lut, indiferent cât creștem. Școala e temelia pe care creștem, pe care zidim viitorul nostru personal, de grup sau chiar ca societate.
Sănătatea este un domeniu, de asemenea, fundamental. Nu ne naștem perfecți, nu funcționăm întotdeauna perfect. Medicii și sistemul medical, în ansamblu, trebuie să răspundă, să acopere aceste imperfecțiuni naturale sau dobândite. Cu cât răspunsul este mai bun și prompt cu atât calitatea actului medical și a sistemului sanitar sunt mai bune. Se pot îndrepta multe în această zonă. Privim cu jind către țări din UE care au condiții sanitare și de exercitare a actului medical decente… Nu le-au primit nici ăia de-a gata, au muncit pentru ele, au luptat pentru ele.
De ce ați ales PNL?
M-am considerat dintotdeauna liberal. Inclusiv în familie. Bunicul asculta pe furiș Vocea Americii și Europa liberă. La noi în familie, nimeni, niciodată, nu a votat cu socialiștii/comuniștii.
Am ales să fiu liberal, pentru că, în principiu, liberalismul răspunde cel mai bine aspirațiilor individului. Libertatea (de acțiune, de gândire, de mișcare) și proprietatea sunt cel mai bine puse în valoare de liberalism. Toate acestea pentru a realiza acel „drept la fericire” pe care l-au proclamat pentru prima dată americanii, prin ai lor părinți fondatori, în Declarația de independență acum aproape 250 de ani. Avem ceva decalaj, dar recuperăm, învățăm repede.
Care-i mesajul dvs. către locuitorii comunei?
Comuna și oamenii vor fi pe primul plan, pe primul loc în preocupările și în activitatea mea.
Voi face tot ce este necesar, legal și omenește cu putință, să transform comuna noastră într-un loc în care să-ți fie drag să trăiești, să muncești sau să te întorci oricând, la părinți, la rude sau prieteni. Un loc curat, modern, sigur și confortabil.
LINIA ÎNTÂI