Este îndeajuns de cunoscut faptul că Vasile Costea, primarul de drept al comunei Coteana, a fost declarat incompatibil de Agenția Națională de Integritate iar, în luna mai a acestui an, prefectul de Olt, Silviu Neacșu, s-a văzut nevoit să-i semneze acestuia ordinul de demitere. Locul său a fost preluat, interimar, de viceprimarul în exercițiu, Marian Stoichicescu, un fiu al comunei Coteana, care a fost, cale de 16 ani, consilier local din partea PSD și care cunoaște frământările și necazurile cu care se confruntă concetățenii săi. De altfel, pe surse, am aflat că Marian Stoichicescu se află în „cărțile” PSD Olt, pentru nominalizarea sa la următoarea candidatură la fotoliul de primar al comunei Coteana, comună condusă, cu înțelepciune, așa cum a recunoscut și actualul primar interimar, de cel care s-a numit Victor Dima, plecat prea devreme în eternitate, după o lungă și grea suferință.
Prezentăm, în continuare, un interviu pe care ni l-a acordat, recent, primarul interimar al comunei Coteana, Marian Stoichicescu.
D-le primar, ați preluat conducerea Primăriei Coteana într-un moment politic nu tocmai prielnic, având în vedere presiunile opoziției manifestate în consiliul local… Cum ați reușit să ajungeți, totuși, la un echilibru în această dispută?
Ca și la nivel național, cu liberalii nu poți să ajungi la un echilibru. Știți și dvs. că, la nivel național, liberalii sunt puși cu bâta pe PSD. Dar, ținând cont că aici am fost 6 consilieri PSD, am mai ținut în frâu pornirile lor. Dar foarte greu… Pentru că ei se opun la toate proiectele, proiecte de interes cetățenesc. Ei vor să nu fac nimic pentru localitate. Când e un proiect bun pentru oameni, ei se opun. Dar, am trecut, totuși toate proiectele… Mai greu, dar le-am trecut…
În această dispută, ați avut sprijinul cetățenilor?
În general, da. Cetățenii au fost de acord cu toate proiectele pe care le-am inițiat pentru comună. Au fost alături de noi, au fost de acord cu ideile noastre, cu conducerea administrativă a primăriei.
Ce proiecte ați preluat în derulare și ce obiective aveți pentru viitor?
În derulare, am preluat proiecte, cum ar fi construirea Pieței Agroalimentare. În cel mult două luni de zile, îi vom face recepția. De asemenea, avem un proiect de reabilitare și modernizare podețe, rigole din beton, căi de acces și trotuare în comună. Această lucrare este realizată în proporție de 70%. Acestea sunt cele două proiecte pe care le-am preluat.
Pentru viitor avem un proiect de extindere a iluminatului public în localitate. În toată comuna să avem iluminat pe fiecare stâlp. La acest capitol, am semnat contractul cu o firmă din Iași. În maxim o lună de zile, lucrările demarează.
Am montat în localitate, la insistențele cetățenilor, limitatoare de vitează, pentru siguranța pietonilor, participanților la trafic. Avem cerințe mult mai multe de la cetățeni privind aceste limitatoare, dar întâmpinăm greutăți în consiliul local, din cauza adversarilor politici care, atunci când vrei să faci ceva pentru cetățeni se opun.
Vrem să asfaltăm strada Ciocârliei, unde cu sprijinul promis, inclusiv al d-lui președinte GAL Vedea-Găvanu-Burdea, d-l Ciobanu, vom demara lucrările cel târziu în primăvară.
Mai avem câteva străduțe care însumează cam 1,3 km, și încheiem asfaltarea în toată localitatea.
Credeți că regretatul Victor Dima și-a făcut datoria cum trebuie ca primar al acestei comune, de la Revoluție și până a plecat la ceruri?
D-l Dima a făcut lucruri bune pentru comună. Și-a dat interesul, s-a zbătut pentru oameni, că doar pentru asta suntem puși aici. Pentru asta ne aleg oamenii, să facem ceva pentru localitate. El a fost ca și mine un fiu al comunei, născut și crescut aici.
Avem informații că PSD, partidul din care faceți parte, vă agreează pentru o candidatură la viitoarele alegeri. Credeți că aveți suportul popular necesar aici în comună?
Pe om trebuie să-l ajuți, să-l sprijini și să vadă că faci ceva în localitate. Atunci îți va da votul lui, dar până în ultima secundă te analizează. Trebuie să faci tot ce ai promis, astfel nu te votează. Nu vreau să mă pronunț acum cu privire la sprijinul meu popular…
Dar, să vă răspund la întrebare: pot să vă spun că mizez pe loialitatea oamenilor, pentru că am crescut aici, cunosc cetățenii din localitate, le cunosc greutățile cu care se confruntă, am lucrat în localitate… 16 ani am fost consilier local.
Coteana este o veche vatră de cultură și civilizație. La Coteana, de-a lungul timpului, cultura populară, folclorul au funcționat. Mai aveți ceva din aceste tradiții culturale?
Recent, am reanimat un ansamblu cultural, „Cotenița”, pe care vrem să-l extindem. Vrem să aducem un specialist care să se ocupe. Avem aici pe d-na Paula Marcu, care s-a ocupat de ansamblu și a mers foarte bine. Ansamblul a evoluat pe scenă la sărbătoarea noastră comunală, „Târgul de fete de la Cotenița”, sărbătoare pe care o organizăm în fiecare an pe data de 15 august.
Referitor la cultură, vreau să mai propun consilierilor noștri să facem o carte despre personalitatea marcantă a geografului cotenean Ion Conea. De asemenea, școala din comună, de la 1 septembrie, poartă numele Ion Conea, care a fost și profesorul Regelui Mihai I.
Tineretul are ceva zone de agrement?
Avem cămin cultural în localitate. Avem, de asemenea, un parc foarte frumos, pe o suprafață de 4 ha, unde sunt leagăne, tobogane.
Câte persoane aveți la Legea 416?
Fiind aproape de Slatina, oamenii și-au găsit locuri de muncă și mai avem 12 persoane la Legea 416.
Alte surse economice care ar mai fi?
Avem multe societăți agricole, care au pământ în arendă. Nu avem nicio bucată de pământ nelucrat în localitate.
Avem și o croitorie care-și desfășoară activitatea în localitate, unde 18 persoane din comună își câștigă pâinea.
Avem un sprijin consistent din partea Consiliului Județean, prin d-l președinte Marius Oprescu și prin d-l vicepreședinte Virgil Delureanu. De câte ori am ajuns la dânșii, ne-au sprijinit pentru tot ceea ce am făcut în localitate. Și moral, și financiar…
Cum stați cu școlile?
Cu școlile stăm foarte bine. Avem toate autorizațiile: sanitare, securitate la incendiu. Am făcut deratizarea. Am modernizat grupurile sanitare. Am grupuri sanitare și afară și în interior.
Care este relația dvs. cu cadrele didactice și cu conducerea școlii?
Avem o relație foarte bună de colaborare. De fiecare dată când ne-au solicitat sprijinul, întotdeauna au avut ușa deschisă. Și cu d-l director, prof. Marin Ene, avem o relație foarte bună. Este un om de echilibru.
Ce mesaj aveți pentru cetățeni?
Cetățenii comunei Coteana trebuie să aibă încredere în proiectele pe care le voi derula. Să fie alături de mine, pentru că nu-i voi dezamăgi. Voi rămâne același om cotenenii l-au cunoscut de-a lungul timpului.
Dumitru SÂRGHIE