La sfârșitul săptămânii trecute, 200 elevi și cadre didactice de la școlile gimnaziale din localitățile Stoicănești, Radomirești, Seaca, Mihăești, din cadrul Liceului Teoretic „Tudor Vladimirescu” – Drăgănești Olt, precum și reprezentanți ai autorităților publice locale din zona Pădurii Călugărească.
Evenimentul a purtat numele de „Ziua Bujorului”, acțiune de conștientizare și informare desfășurată în cadrul Proiectului „Conservarea biodiversității în județul Olt”, fiind organizat de Consiliul Județean Olt, în parteneriat cu Asociația „Gândește Verde”, Direcția Silvică Olt și Agenția pentru Protecția Mediului Olt.
Au fost susținute prezentări privind importanța conservării și protejării faunei și florei specifice ariei protejate, cu accent pe specia bujorul românesc, declarat monument al naturii.
„Bujorul se întinde pe o suprafață de 54 de hectare, din cele 700 de hectare cât cuprinde aria protejată Pădurea Călugărească. Această floare are o perioadă de înflorire foarte scurtă și se întâmplă ca atunci lumea să vină prea devreme sau prea târziu. Perioada optimă de înflorire este în jur de 10 mai și până pe 20 mai”, a declarat ing. Viorel Rânja, reprezentant al Ocolului Silvic Drăgănești Olt, din cadrul Direcției Silvice Olt.
Bujorul românesc are o valoare ecologică deosebită prin frumusețe, raritate și prin faptul că, în toată lumea, se găsește doar în zona sud-estică a României. Pădurea Călugărească cuprinde rezervația naturală de bujori a Academiei Române, care se întinde pe o suprafață de peste 50 de hectare.
M. Cocioabă