Începând din 1997, la 11 ianuarie, este sărbătorită anual, Ziua Mondială a Rezervațiilor Naturale și a Parcurilor Naționale, cu scopul de a promova respectul pentru natură și de a atrage atenția populației planetei asupra necesității protecției mediului.
Omul a crezut mult timp că resursele mediului sunt inepuizabile, considerând că acestea au capacități nelimitate de regenerare. Cu timpul, s-a dovedit însă, din păcate, că folosirea nerațională a acestora a dus la restrângerea posibilităților de hrănire a populațiilor atât umane, cât și animale, prin exploatarea abuzivă a solurilor și restrângerea unor areale de vegetație productivă. Astfel, impactul omului asupra naturii, aproape imperceptibil la început, a provocat, de-a lungul secolelor efecte ireversibile, care, acumulate și diversificate în timp, au creat grave dezechilibre ecologice, atât între elementele componente ale mediului, cât și în interiorul acestora, afectând calitatea vieții.
Rezervațiile naturale și parcurile naționale din Europa ocupă spații mult mai restrânse, comparativ cu cele de pe alte continente. Principala cauză este densitatea mare a populației și împărțirea teritoriului în state numeroase.
Diversitatea peisajelor a creat posibilitatea înființării a numeroase tipuri de rezervații pentru protecția componentelor naturale ale mediului, având o mare importanță în ocrotirea și conservarea unor areale cu specii rare faunistice, floristice, dendrologice, geologice, speologice, geomorfologice, peisagistice, dar, și a unor fenomene care se manifestă numai în anumite locuri de pe Terra.
Parcurile naționale sunt cele mai complexe forme de ocrotire a naturii, îmbinând ocrotirea severă cu utilizarea resurselor numai sub aspect turistic, dacă se respectă legea…
În condițiile actuale, modificările climatice, vizibile atât pe continente, cât și pe oceane, de la ecuator până la poli, afectează negativ mediul planetei noastre. Topirea ghețarilor și deșertificarea sunt cele mai grave efecte ale încălzirii climatice, afectând direct existența umană și biodiversitatea și se impune utilizarea tuturor mijloacelor de informare și educare a populației planetei asupra necesității păstrării echilibrului ecologic.
Ștefania MARINEANU