AcasăActualitateZiua Națională a României – sărbătorită în județul Olt

Ziua Națională a României – sărbătorită în județul Olt

SLATINA

Pentru a celebra împlinirea a 95 de ani de la Marea Unire din 1918, autoritățile locale și județene s-au reunit duminică, 1 decembrie, în fața statuii domnitorului Alexandru Ioan Cuza din Slatina. Au fost prezenți: Cătălin Rotea – prefectul județului Olt, Paul Stănescu – președintele Consiliului Județean Olt, Emil Marinescu – subprefectul județului Olt, Marius Oprescu și Ioan Ciugulea –vicepreședinții CJ Olt, deputații Emil Moț, Daniel Bărbulescu și Gigel Știrbu, Minel Prina – primarul municipiului Slatina, Mihaela Stana – viceprimarul Slatinei, șefi ai mai multor instituții ale Ministerului Afacerilor Interne, veterani de război, reprezentanți ai Armatei Române, directorii instituțiilor deconcentrate, președinți și membri ale formațiunilor politice din Olt, precum și sute de slătineni.

slatina 1 dec 2Manifestările au început cu intonarea Imnului Național de către Fanfara „Lyra Band”, urmată de o slujbă de pomenire a celor care a făcut posibilă unirea românilor, slujbă ținută de un sobor de preoți de la Episcopia Slatinei și Romanațiului, urmată de scurte alocuțiuni ale autorităților prezente.

„Vreau să urez tuturor slătinenilor, oltenilor, românilor «La mulți ani», să poarte această zi în sufletul lor permanent, oriunde s-ar duce, oriunde s-ar afla, pentru că este, să spunem așa, ziua de naștere a noastră, a tuturor. Trebuie să facem lucrurile acestea mereu, pentru că oltenii, slătinenii, românii merită. Astăzi trebuie să uităm de toate problemele cotidiene și să ne simțim cu toții bine, să arătăm tuturor că suntem uniți”, a declarat Minel Prina.

„Dragi români, dragi olteni, cinstim în această zi sfântă de 1 Decembrie visul de o viață al românilor, idealul de secole al tuturor românilor, formarea statului național unitar român. Drumul a fost greu, începând cu anul 1600, apoi cu 24 ianuarie 1859, totul culminând cu Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, la 1 decembrie 1918, când România Mare a apărut pe harta lumii. A fost un drum lung, deloc ușor. Trebuie să ne aducem aminte, cu multă bucurie, de strămoșii noștri, de înțelepciunea lor, de spiritul lor de sacrificiu pe care l-au avut în acele vremuri, pentru că ei sunt un model pentru noi și ceea ce au înfăptuit era un vis de multslatina 1 dec 3e generații”, a spus Paul Stănescu, cel care a primit titlul de „Președinte de onoare” al Asociației Sf. Maria.

Prefectul de Olt, Cătălin Rotea, a citit mesajul transmis de Victor Ponta – premierul României: „Astăzi, la 95 de ani de la Marea Unire, îmi doresc să avem înțelepciunea celor care, la 1918, au înțeles cât de important este să fim solidari, să fim uniți într-o singură națiune. Chiar dacă, în ultimii ani, spațiul public a fost adeseori tulburat de dezbinare, de conflicte interne, noi avem datoria să consolidăm tot ceea ce înaintașii noștri au început, avem datoria să lăsăm toți acești ani în spate și să înaintăm pe un drum al construcției, al unei societăți demne și puternice”.

Două eleve din clasa I,slatina 1 dec de la Colegiul Național „Ion Minulescu” din Slatina, Anca Brad și Alexandra Căpățână, au emoționat audiența în momentul în care au recitat poeziile „O zi, o Sfântă Mare” de Gheorghe Băltean și „Mamă Țară” de Adrian Păunescu. Acest moment a fost urmat de depunerile de coroane și jerbe de flori statuia lui Alexandru Ioan Cuza, și de parada militară, la care au defilat militari și mașini de intervenție ale Jandarmeriei, Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Matei Basarab” Olt, SMURD Olt și ale Serviciului Român de Informații (Serviciul Pirotehnic), precum și luptători mascați de la Serviciul de Acțiuni Speciale din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție.

După terminarea acțiunilor organizate de 1 decembrie, autoritățile au oferit aproximativ 2.000 de porții de fasole cu cârnați și vin fiert. Apoi, în ritmurile cântecelor interpretate de Ansamblul Folcloric Profesionist „Doina Oltului”, cei prezenți s-au prins în hore, făcând, astfel, față frigului de afară.

Nici copiii nu au fost uitați în această zi. Orășelul copiilor a fost deschis, oficial, începând cu orele 18.00, moment cu care au fost aprinse și luminile de Crăciun din oraș.

Ziua de 1 Decembrie 2013 s-a încheiat în sala de spectacole a Centrului Cultural „Eugen Ionescu” din Slatina, când 200 de slătineni au luat parte spectacolul extraordinar susținut de îndrăgitul Tudor Gheorghe.

slatina 1 dec 4

slatina 1 dec 5

 

___________________________________

CARACAL

Manifestări dedicate zilei de 1 Decembrie au fost organizate și la Caracal, la Statuia Eroilor de lângă Centrul Militar. Au participat Eduard Ciocăzanu – primarul municipiului Caracal, Ion Mocanu – viceprimarul Caracalului, deputatul Dan Ciocan, consilierii locali, Doru Stan – city-managerul orașului și Viorel Rădulescu – secretarul Primăriei, alături de zeci de caracaleni.

caracal 1 dec„Marea Unire din 1918 a fost și rămâne cea mai sublimă pagină a istoriei românești. Măreția ei stă în faptul că desăvârșirea unității naționale nu este opera niciunui om politic, a niciunui guvern, a niciunui partid. Este fapta istorică a întregi națiunii române. Realizarea unității a fost considerată actul de căpătâi care a stat la baza formării națiunii române. La 1 Decembrie, nu sărbătorim numai unirea Transilvaniei cu România, această zi memorabilă reprezintă clipa finală a înfăptuirii marelui ideal național al tuturor românilor, este ziua când fiecare suflare românească nealterată trebuie să-și manifeste recunoștința față de toți eroii cunoscuți și necunoscuți, care au contribuit, pas cu pas, la nașterea României întregite. Astfel, cu prilejul Zilei Naționale a României, vă urez și vă doresc tuturor numai bine, sănătate, prosperitate, fericire și tradiționalul La mulți ani! Trăiască Caracalul! Trăiască România”, a declarat primarul municipiului Caracal.

După depunerea de coroane și jerbe de flori, Eduard Ciocăzanu și Ion Mocanu au împărțit nu mai puțin de 1000 de porții de fasole cu cârnați și vin fiert. Acțiunea a fost posibilă cu ajutorul personalului de la Cantina Socială.

_____________________________________

corabia 1 decCORABIA

Piața Independenței din centrul orașului Corabia a devenit neîncăpătoare pentru cei care au venit să-și cinstească eroii. Iulică Oane, primarul orașului Corabia a susținut un scurt discurs despre ce a însemnat și ce înseamnă pentru români ziua de 1 decembrie, transmițând, totodată, multă sănătate și fericire tuturor corăbienilor. Manifestările au continuat cu o scurtă slujbă religioasă, urmată de un program artistic și depuneri de coroane și jerbe de flori la Monumentul Independenței din localitate. În încheierea evenimentului, autoritățile au oferit câte o porție de fasole cu ciolan afumat și cârnați, împreună cu un pahar de vin fiert.

__________________________________

BALȘ

Ziua Națională a României a fost sărbătorită și în Balș. Aceasta a început cu organizarea unei mese festive de către organizația PSD din localitate în cartierul Turnuri, acolo unde au fost împărțite peste 1000 de porții de fasole, cârnați și țuică fiartă. Apoi, localnicii, împreună cu Virgil Delureanu – deputat de Balș, Cornelia Smarandache – viceprimarul Balșului, primarii comunelor Șopârlița, Oboga, Călui, Strejești și alții, s-au mutat în preajma Monumentului Eroilor, unde au participat la ceremonia organizată de către Primăria Balș. Aici, reprezentanții tuturor instituțiilor importante au depus coroane de flori la Monumentul Eroilor, după ce au fost intonate Imnul de Stat și o serie de cântece.

Trebuie menționat faptul că organizația PSD Balș a trimis o sută de porții de fasole cu cârnați și la Centrul pentru Persoanele cu Handicap din comuna Șopârlița.

________________________________________________________________________

 1 DECEMBRIE – SĂRBĂTORIT CU MARE FAST ÎN COMUNA

„AMERICANĂ” DEVESELU

Anul acesta, comuna Deveselu a sărbătorit cu mare fast Ziua Națională a României. Această manifestare de mare simțământ național și patriotic a început chiar în ziua de Sfântul Andrei, în satul Comanca și a continuat a doua zi, de 1 decembrie, în localitatea reședință de comună – Deveselu, localitate care se află – din punct de vedere politic și geostrategic – pe harta lumii.

deveselu 1 decembrie 5Consecvent idealurilor sale naționale dar și administrative, fostul comandant de navă, actualul primar al Deveselului, Ion  Aliman, împreună cu Consiliul Local, a făcut în așa fel încât de bucuria Sărbătorii Naționale să beneficieze și cei din Comanca, dar și cei din Deveselu.

La Monumentul Eroilor din Deveselu, mulțimea prezentă a asistat la Slujba de Pomenire a celor care s-au jertfit pentru patrie, ceremonie ținută de către cei doi preoți ai comunei, la momentul înălțător al depunerii coroanelor de flori, precum și la discursurile cu înaltă încărcătură patriotică ținute de primarul Ion Aliman și de bibliotecare comunei, prof. Marcela Hagiu. Despre jertfa de sânge pe care a dat-o comuna Deveselu a vorbit oamenilor, într-un mod competent și la obiect, colonelul Tudor Nicola, comandor în rezervă.

deveselu 1 decembrie 3La eveniment, a fost prezentă Fanfara Armatei Unităților Militare din Craiova, aceasta având o contribuție importantă la măreția sărbătoririi Zilei Naționale din comuna Deveselu. După ceremonie, administrația comunei a împărțit oamenilor câteva sute de porții de fasole cu ciolan și cârnați, tocană de berbecuț, precum ți țuică fiartă și vin.

A fost o zi de neuitat, o zi cum nu s-a mai sărbătorit niciodată, în Deveselu, cel puțin de la revoluție încoace.

deveselu 1 decembrie 2„AM organizat această sărbătoare având în vedere respectul pe care-l avem față de strămoșii și eroii noștri. Pentru mine, ca ofițer, Ziua de 1 Decembrie reprezintă un moment de mare semnificație istorică. Mi-a plăcut mult istoria și – iată – astăzi este un moment prin care trebuie să fim mai uniți, mai înțelepți, un moment prin care trebuie să socializăm, să fim mai aproape unii de ceilalți, pentru a înțelege și rezolva problemele și proiectele pe care le avem de făcut împreună pentru comuna noastră. Am sărbătorit ieri la Comanca și astăzi aici, așa cum ați văzut și dvs. La Mulți Ani, România! La Mulți Ani, Deveselu!”

 Ionuț DUMITRESCU

deveselu 1 decembrie 8

deveselu 1 decembrie 6

deveselu 1 decembrie 1

1 COMENTARIU

Comments are closed.

- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments