Print this Post


Despre Virgil Carianopol, poetul neamului caracalean…

Poetul elegiac Virgil Carianopol, o personalitate remarcabilă a Romanațiului, născut în primul deceniu al secolului trecut, a eternizat prin creația sa sensibilitatea, talentul, simplitatea și zestrea unicat ale unui suflet și spirit incontestabil.

Astfel, a reușit să făurească o iubire indestructibilă față de locul natal, de patria-mamă, de peisajele și coordonatele unei copilării-talon: „Despre Oltenia ar trebui să vorbesc ca despre o zână, ca despre o dragoste de care m-am legat pentru totdeauna. De câte ori mă întorc în Oltenia, pe locurile copilăriei, parcă întineresc.” (într-un dialog cu Constantin Dumitrache, 1977)

virgil carianopol netRudă de sânge cu Iancu Jianu, „student extraordinar al lui Tudor Vianu”, membru al Societății Scriitorilor Români, Carianopol s-a remarcat într-o lume întunecată, cea a războiului, a dictaturii și a respingerii unor valori ale timpului.

Anchetați și torturați, la scurtă vreme după ocuparea României de sovietici, în 1944, și instaurarea comunismului, numeroși scriitori români au fost arestați din motive politice, printre care s-a numărat și Virgil Carianopol.

S-au remarcat două „valuri” de arestări: primul între 1946-1953, iar al doilea între 1956-1959.

Oameni ai culturii, printre care: Radu Gyr, Nichifor Crainic, Petre Pandrea, Constantin Noica, au fost supuși nedrept unor condiții tiranice lipsite de simțământ și chiar de rațiune.

Virgil Carianopol este condamnat la închisoare în 1956, pentru că frecventa alături de alți intelectuali, un cenaclu literar găzduit de Virginia Șeicaru, numită Veguța, sora lui Pamfil Șeicaru.

Șerban Cioculescu consemna: „ Virgil Carianopol a fost și a rămas statornic atâți amar de ani un poet al sentimentelor într-o epocă de adeseori sterilă chinuire a intelectului…”, ceea ce reliefează cercul sentimentelor pătimașe și sincere ale poetului.

Amintesc, de asemenea, de amiciția poetului oltean cu domnul doctor Nicolcioiu, legătură spirituală imortalizată în creația „ Virgil Carianopol”, de o profundă însemnătate: „ Îmi amintesc cu mare plăcere de anii mei de specializare în București când, mergând cu nenea Virgil la un alt senior al viselor, Mircea Stănculescu, împreună cu Traian Lalescu, la locuința lui Mircea din strada Giulești 63, descântam o cafea marocană într-un demisol intim, în jocurile de penumbre ce le forfecau pașii trecătorilor pe trotuar; porneam hai-hui apoi printr-un labirint de străzi[...] ne spuneam versuri, iluminam amintiri  de sub pământul care ne furase din tinerețe la toți patru, dar mai ales lui Virgil și lui Traian [...]. Ajungeam apoi în str. Mierlei 15, locuința poetului, continuându-ne planuri donchijotești, sustrăgându-ne realității și trăind clipe aureolate de glasul lui nenea Virgil, timbru molcom, cald, ca o mătase grea și fermecată în harul de a spune un vers și a da viață, culoare, sens și justificare aproape mistică fiecărui cuvânt[...] era o vrajă care ne dezlipea de pe scaunele intime din bucătăria casei din Mierlei 15.”

Fiu al Olteniei, iubitor de simțire autentică, expresivitate, veridicitate, „dialogând cu lumea și cu timpul” prin intermediul unei poezii frenetice, suprarealiste, Virgil Carianopol a fost răscolit adesea de amintirile tinereții. Poetul se purta îmbrăcat în copilărie în unicata cămașă oltenească cu flori, încins cu betele tricolore făcute după steagul țării.

Într-un interviu de C.T. Diaconu, spunea: „Pentru mine Oltul a  rămas și astăzi cel mai iubit râu de pe pământ[...].    S-ar putea să fie o nostalgie a copilăriei, s-ar putea să fie un simbol poetic; de un singur lucru sunt sigur: pentru mine Oltul este un voievod român care se iscălește pe tot plaiul românesc.”

În 1993, domnul profesor Botar consemna în „Jurnalul de Caracal”: „Înmormântarea a avut loc pe 10 aprilie 1984, la cimitirul Bellu[...], l-am scos pe umeri eu, Matei Dumitru, Tudorel Vasilică și Mișu Slătculescu.”

Versurile piesei „Cântec oltenesc”, cântată de maestrul Tudor Gheorghe aparțin marelui poet Virgil Carianopol, un membru marcant al Mișcării Legionare. Carianopol a fost închis la Aiud, ca și tatăl lui Tudor Gheorghe, și la Periprava.

Simona Petrișor

Permanent link to this article: http://linia1.ro/despre-virgil-carianopol-poetul-neamului-caracalean/