Print this Post


  FESTIVALUL INTERNAȚIONAL DE POEZIE ȘI EPIGRAMĂ „ROMEO ȘI JULIETA LA MIZIL”, EDIȚIA A-XII-A 2018–2019 SAU RIDENDO CASTIGAT MORES

  Într-o Românie din ce în ce mai aculturală, nimeni n-ar fi bănuit, în urmă cu peste 12 ani, că orașul Mizil, un târg, ce-i drept cu tradiție spirituală, dar relativ neînsemnat pe harta României, din punctul de vedere al noilor-vechi culturnici politici, avea să devină capitala epigramei și poeziei din România și, conform expresiei latine, „Ridendo castigat mores”, tărâmul fermecat prin care, râzând și recitând, poți evada din ghilotina acestor vremuri huliganice.

  Istoria acestui prestigios festival începe în anul 2007, exact la 100 de ani de la publicarea comediei omonime, având ca autor pe mizileanul George Ranetti. S-au derulat de atunci și până astăzi, dragi cititori, 11 ediții care de care mai fascinante, la care au participat peste 4000 de concurenți români, din peste 25 de țări.

  Au fost prezente numeroase personalități din viața culturală și nu numai: Solomon Marcus, Ștefan Cazimir, Nicolae Dabija, Corneliu Leu, Daniel Cristea-Enache, Dan C. Mihăilescu, Mircea Ionescu Quintus, Mircea Dinescu, George Stanca, Nicolae Dragoș, Sorin Roșca Stănescu, Dan Lupescu, George Corbu, Corneliu Berbente, Alexandru Mironov, Ecaterina Andronescu, Lucia Olaru Nenati, Sorin Preda, Efim Tarlapan, Zina Cenușă, Florian Chelu Madeva, Vasile Tărâțeanu, Mihai Stănescu, Marian Avramescu, Vlad Leu, Alexandru Șonea, Doru Dumitrescu, Ion Popescu Longin, Radu Gologan, Costin Diaconescu, Gheorghe Brezeanu, Cristiana Maria Purdescu, Daniela Vlădescu, Mircea Vintilă, Alexandru Popescu Zorică etc.

  festival mizil 2018Au fost editate 11 antologii în care se regăsesc publicați peste 2000 de concurenți din România și din străinătate. Sufletul viu și coordonatorii acestui fenomen cultural național au fost și au rămas prof. Laurențiu Bădicioiu și Victor Minea, de la Liceul Teoretic „Grigore Tocilescu” din localitate, „un liceu european la Mizil”, așa cum spunea „extraterestrul” Alexandru Mironov, la ediția a treia din 2009.

  Festivalul Internațional de Poezie și Epigramă „Romeo și Julieta la Mizil”, Ed. a-XII-a, din 2018-2019, ne bate deja la ușă, fiindcă, pe 10 septembrie a.c., s-a dat startul înscrierilor, care se vor încheia pe 10 decembrie a. c., acestea putându-se realiza on line la adresa www.romeosijulietalamizil.ro. Ediția din acest an va fi onorată de președintele Academiei Române, prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop și de președintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova.

  Personal, sunt onorat de faptul că, de-a lungul anilor, am obținut la Mizil, în cadrul acestui festival de ținută, mai multe mențiuni la secțiunea Epigramă, dar și Marele Premiu GEORGE RANETTI, la secțiunea poezie. Așa cum spuneam în urmă cu câțiva ani, voi spune și astăzi: „Un Dumnezeu al sufletului a zămislit Festivalul Romeo și Julieta de la Mizil, care reprezintă picătură de apă limpede, într-o mocirlă națională, o picătură curată, menținută, iată, atâția ani de zile!”

  Felicitări, Laurențiu Bădicioiu, Felicitări Victor Minea și, mai nou, Felicitări prietenului meu Claudiu-Remus Minea, care s-a alăturat celor doi inițiatori ai festivalului, pentru a da și mai multă greutate acestui fenomen artistic care a depășit granițele țării.

  LINIA ÎNTÂI

  Permanent link to this article: https://linia1.ro/festivalul-international-de-poezie-si-epigrama-romeo-si-julieta-la-mizil-editia-a-xii-a-2018-2019-sau-ridendo-castigat-mores/