AcasăLa ordinea săptămâniiOlt-Romanați – o recunoaștere a istoriei noastre, în ceea ce privește esența...

Olt-Romanați – o recunoaștere a istoriei noastre, în ceea ce privește esența românismului în această vatră a Romanațiului!

D-le primar, aveți Guvern, aveți Parlament, aveți Consiliu Județean… Ce vă lipsește dvs., ca primar, ca vechi administrator al unei comune care – iată – în ultimii ani, chiar s-a dezvoltat?

Avem tot ceea ce trebuie să mergem în față, să înaintăm, să construim, să dezvoltăm. Atât infrastructura cât mai ales dezvoltarea relațiilor de apropiere între oameni, în cadrul comunității. Între comunitate și autoritate există un dialog permanent, pentru binele tuturor.

aurel bondrescu primar dobrun liD-le primar, vorbeam de guvern… Un guvern controversat după părerea mea. Cu promisiuni uriașe, fapte mai puține sau deloc… Cum credeți că își va îndeplini cele promise acest guvern, care începe, deja, să scârțâie, pe ici pe colo? Se vorbește de o remaniere!

A, nu! Guvernul n-a promis nimic. Guvernul este mandatat de către Parlament, de către majoritate, pentru a duce la împlinire programul unui partid, al unei coaliții. Aprobat de majoritatea alegătorilor care au participat la vot în alegerile parlamentare din 2016.

Guvernul nu a promis, guvernul trebuie să ducă la îndeplinire programul. Ăsta este angajamentul guvernului, atunci când a fost aprobat și i s-a încredințat mandatul de către Parlamentul României. Guvernul va reuși să rezolve și a rezolvat deja destule, în timpii prevăzuți de către programul Partidului Social-Democrat, împreună cu ALDE. Este în grafic! Sigur, apar probleme de adâncime, de analiză, care trebuie rezolvate cu multă responsabilitate.

Și aici mă refer la legile Justiției, la răspunderea celor care lucrează în Justiție, în fața poporului român asupra modului cum îndeplinesc actul de dreptate, de Justiție, fără influența anumitor forțe din afară, așa cum este numitul binom realizat împotriva prevederilor constituționale.

Cred că guvernul a realizat suficient de multe lucruri bune. Mai ales acum că sunt spre finalizare, prin adoptarea în Parlament, acum în analiză, a Legii Salarizării. Ceea ce este un lucru de progres pentru toate sectoarele, social, economic și determină și o atitudine politică alta decât cea de până acum.

Sunteți un om cu o experiență deja legendară… Credeți că e realistă poziția ministrului Muncii cu privire la propunerile de salarizare pe care le-a înaintat?

Sigur că da. Aceasta nu e propunerea ministrului Muncii. Ministrul Muncii transpune în practică programul PSD, însușit, în același timp, și de către partenerul de la guvernare, ALDE. Trebuie să găsească modalități de explicare, de prezentare, cât mai pe înțelesul tuturor celor care fac parte din sistemul social și economic al României asupra modului de salarizare.

Există baze reale ca acest sistem să reușească și să ducă mai departe la dezvoltarea economică a țării. Fără o muncă bine plătită, fără calitatea acesteia, care trebuie receptată de către beneficiar, o societate nu poate să progreseze.

Olguța Vasilescu găsește formele și metodele necesare și are și răbdarea de a explica foarte bine acest program al partidului, în ceea ce privește salarizarea celor care muncesc și creează în România.

Tot timpul spuneți partidul, partidul, partidul… Guvernul execută! Am înțeles! Au fost două-trei tentative de a aplica, de a pune în regim de urgență niște legi care i-ar fi scăpat pe infractorii țării. Cine a făcut acest lucru: partidul sau Guvernul? Aceste lucruri care au scos România în stradă, la un nivel nemaiîntâlnit…

Nu! Faceți confuzii! România nu poate fi asemănată cu cei care au ieșit în stradă. Rău este că se folosește strada împotriva organismelor legitime ale României. Guvernul are dreptul, în conformitate cu prevederile constituționale, să hotărască, să adopte hotărâri, ordonanțe de urgență în probleme care interesează întreaga societate.

Ordonanța 13 la care vă referiți dvs., pentru prima dată, s-a considerat un exces al Guvernului, nu e atât de rea. E corespunzătoare cerințelor și legilor existente în sistemul Uniunii Europene. Chiar răspundea la cerințele acesteia și, mai ales, la deciziile Curții Constituționale.

Modalitatea cum a fost receptată, graba în care a fost adoptată, pe seară, spre dimineață, modul de prezentare a acestei ordonanțe – toate acestea au fost defectuoase, nu ordonanța în sine. Ordonanța era constituțională.

E normal într-o societate, ca Opoziția, care este condusă de unde și de cine știți și dvs., sigur că s-a manifestat, a manipulat strada. S-a mărit numărul populației, care nici nu studiase conținutul Ordonanței 13, și s-a pronunțat împotriva Guvernului.

Vreau să fiți obiectiv! Nu credeți că pentru ministrul din acea perioadă, care este, din fericire sau din nefericire, conjudețeanul nostru, Florin Iordache, a fost căciula prea mare și i-a căzut pe ochi?

Acum, vreau să vă spun un lucru. Nu întotdeauna ministrul conduce, în întregime, sistemul din subordine. Dacă ne amintim bine, d-l Iordache a fost ministru, dar avea două personalități promovate din cadrul CSM, ca secretari de stat, cu experiență îndelungată și care au contribuit îndeajuns la elaborarea Ordonanței 13.

D-l ministru trebuia să-i lase pe cei care au elaborat ordonanța să o prezinte și s-o dezbată cu populația, cu participanții la acea întâlnire de analiză a ordonanței. D-l ministru a preluat răspunderea și cu autoritatea pe care i-o dădea funcția a prezentat dumnealui această chestiune. D-l Iordache nu a reușit suficient de bine prezentarea ordonanței, deși este un om bine pregătit și oricând putea să ocupe această funcție de ministru. Nu miniștrii rezolvă intrinsec problemele, ci aparatul de specialitate. Iar Ministerul de Justiție are oameni foarte bine pregătiți.

Credeți că poziția liderului dvs. național, mă refer la Liviu Dragnea, este în nesiguranță? Sunt probleme cu Liviu Dragnea?

Liviu Dragnea, după Iliescu încoace, este cel mai pregnant reprezentant al PSD și cel care reușește cel mai bine să pună în valoare programul PSD. Avem încredere în el… Sigur nu va da dovadă de slăbiciune. Putem să constatăm la Liviu Dragnea acea înclinare spre răbdare, acea posibilitate de analiză profundă, răspunsuri care îi trimit la analiză pe cei cu care poartă discuții și chiar pe adversari. Este cel care temporizează, cel care liniștește lucrurile în societatea românească.

Dacă Liviu Dragnea ar fi un coleric, cu o reacție acidă, imediată, n-am avea liniște în țară.

Tăriceanu și ALDE dau semne de nespunere, de la un timp. Credeți că mai rezistă această alianță?

Rezistă! Sigur, ALDE poate să manifeste semne de nesupunere, dar… având în vedere mărimea acestui partid, cred că se va liniști curând… Nu știu dacă i-ar sta mai bine lângă adversarii acerbi, lângă PNL sau USR (partid care este încă în perioada de intrare într-un anumit sistem de școlarizare, în ceea ce privește formarea politică a acestuia).

D-le primar, Partidul Social-Democrat, partid mare, partid de mase, nu are Opoziție. E bine sau e rău pentru țară?

Sigur că ar trebui să existe o Opoziție mai puternică, dar principială. În condițiile acestea, în cadrul partidului sunt oameni de analiză, care înlocuiesc Opoziția, iar  membrii din partid vin și formulează observații cu privire la modul de derulare al programului politic și de dezvoltare economică aprobat de electorat în 2016.

Însuși partidul își face autoanaliză asupra poziției pe care trebuie s-o adopte, pentru fiecare chestiune în parte. Ne dăm seama, nu există Opoziție. Dar ce să facem, să-i punem noi la tribună!

OLT-ROMANAȚI! Ce înseamnă pentru dvs. acest lucru?

Olt-Romanați înseamnă o recunoaștere a existenței noastre, a celor care au făcut parte din județul Romanați și care au fost nedreptățiți odată cu reorganizarea administrativ-teritorială din anii 1967, prin împărțirea acestuia în mai multe părți: o parte la Dolj, o parte la Teleorman și, bineînțeles, cea mai mare suprafață județului Olt.

Faptul că există o inițiativă parlamentară pentru ca la denumirea județului Olt să se adauge și Romanați este o îndreptare a istoriei noastre. O recunoaștere a istoriei noastre, în ceea ce privește esența românismului în această vatră a Romanațiului.

Nu cred că cei care au făcut parte numai din județul Olt ar avea ceva împotriva acestei inițiative, pentru că noi suntem împreună. Când va fi referendumul pentru OLT-ROMANAȚI, normal, ce ziceți dvs., n-ar fi să fie sută la sută? Cum să fie cineva din Dobrun care să fie împotrivă ca județul Olt să se numească județul Olt-Romanați? Cine să fie împotrivă?

Dumitru SÂRGHIE 


- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments