AcasăOra SatuluiOpoziția, întotdeauna, însănătoșește!

Opoziția, întotdeauna, însănătoșește!

D-le primar, pentru anul în curs, ce investiții aveți de finalizat sau ce alte obiective aveți pentru comuna pe care o păstoriți și care sunt sursele de finanțare?

Pentru anul 2015, avem următoarele investiții: extinderea sistemului de apă centralizat, continuarea sistemului de canalizare menajeră pentru satele Chilii, Roșienii Mari și Roșienii Mici, cu un termen de finalizare în funcție de cum se repartizează banii pentru investiții, probabil în   doi-trei ani de zile. Intenționăm să introducem, ca investiție nouă, modernizarea unui drum pe o distanță de aproximativ trei km. Este vorba despre un drum comunal, cu o rută ocolitoare a satelor Ulmet, Dobrun și Chilii, pentru că, pe drumul județean care traversează cele trei sate, din cauza creșterii capacității de transport rutier, afectează rezistența locuințelor din aceste sate. Avem studiul de fezabilitate și proiectul tehnic realizat, pe care vrem să-l introducem pe Programul de Dezvoltare Rurală, pe baza Ordonanței 28/2013, modernizarea acestui drum și devierea tuturor mijloacelor mai grele de 7 tone pe acest drum ocolitor.

aurel bondrescu dobrun 608Ne mai gândim și la alte investiții care pot fi  realizate cu sprijinul fondurilor europene. Sperăm ca, în primăvara aceasta, să avem în derulare  realizarea modernizării a trei străzi din comuna Dobrun prin Grupul de Acțiune Local, cu fonduri de la Uniunea Europeană, în jur de 6 miliarde,  inclusiv TVA. Continuăm cele trei proiecte, de reabilitare și extindere a celor trei școli din comuna Dobrun: Școala Gimnazială Dobrun, Școala Primară și Gimnazială Roșienii Mari și Școala Primară din satul Ulmet. Aceste trei proiecte se realizează prin POR, cu sprijinul Regiunii S-V Oltenia, de la care așteptăm să primim prima tranșă a cererilor de plată. Valoarea se ridică la peste 18 miliarde lei. Sunt proiecte care se realizează cu mult efort, consum de energie. Sunt proiecte și condiții pe POR destul de greu de îndeplinit, dar, până la capăt, merită, pentru a primi 18 miliarde lei vechi ca să reabilitezi școli vechi și să le îmbunătățești condițiile prin realizarea și grupurilor sanitare cu circuit interior, să îndepărtăm pericolul unor accidente sau să realizăm supravegherea totală a copiilor în ceea ce privește actele lor de disciplină pe traseul lor de deplasare către grupurile sanitare.

Acestea sunt câteva dintre cele mai mari obiective pe care le avem pentru anul 2015. mai avem recondiționări, remodelări, îmbunătățiri.

Ați fost nominalizat, și-n presa națională și locală, ca fiind conducătorul unei localități care a dat cel mai mare procent la alegerile prezidențiale. Probabil că resimțiți acum o tristețe incomensurabilă, după ce Victor Ponta a pierdut alegerile.

Nu resimt nicio tristețe, pentru că eu sunt obișnuit cu concursurile. Știu că, în cadrul unui concurs, câștigă cel care ajunge primul. Dacă este vorba ca-n concursul de acordare a premiilor Oscar sau în a altora similare, cel care este citat să urce pe scenă este cel care a întrunit cel mai mare număr de voturi. Așa că nu simt nicio tristețe. Din contră, constat o realizare a unei concordii între două partide mari. În primul rând, să mă refer și să mă exprim la acestea, puterea executivă aparținând unui partid, prin Guvernul pe care-l are, iar conducerea statului român îi aparține persoanei care, într-adevăr, prin comportament și prin realizările din timpul vieții, indiferent ce funcții a ocupat, a convins mai mult electorat decât Victor Ponta. Comentarii pot fi, că s-au realizat greșeli în ceea ce privește campania electorală a lui Victor Ponta, pot fi formulate ipoteze, dar acestea sunt superficiale, nu atât de profunde. Pentru că, asemenea greșeli există posibilitatea să fie și în rândul electoratului d-lui Iohannis, dar care nu se mai constată acum, având deja de partea dânsului victoria.

PSD a fost și rămâne cel mai mare partid politic din România, reprezentând stânga social-democrată. Iată că, un partid mare are și dezavantaje, în momente de criză, cum sunt cele de astăzi, când  PSD pare că se scindează. Există o disoluție la nivelul conducerii centrale a PSD, aripa Geoană, aripa Vanghelie, aripi și aripioare. Cum comentați?

Părerea mea este că nu există nicio disoluție, niciun fel de divizare la nivelul conducerii centrale și nici în interiorul PSD. Sigur, PSD este un partid mare și așa va rămâne, dar nu un partid atât de mare încât să depășească 50% din numărul membrilor de partid sau ai electorilor. Întotdeauna, un partid mare, chiar dacă obține cel mai mare număr de voturi, dar sub 51%, are dezavantajul că este obligat să realizeze anumite alianțe în vederea asigurării guvernării țării. Poți să ai 49% și să conducă cel cu 51% format din apropierea partidelor respective. Asta nu e vina PSD că este mare și nu-i vina PSD că nu întotdeauna poate să intre la guvernare. Asta s-a dovedit și ca urmare a faptului că PSD nu a intrat mereu la guvernare, a încercat de multe ori să se asocieze, dar unele alianțe n-au corespuns interesele politice ale partidelor respective, la  momentul respectiv. Atunci, s-a retras, a mers de unul singur, s-a aliat, în 2012, cu PNL. USL a câștigat enorm. După aceea din cauza unor supărări, tot nepotrivire de caracter, nu se poate vorbi despre altceva, s-a distrus puțin din USL și au rămas, totuși, la guvernare, prin faptul că PSD respectă același program de guvernare pentru care a fost ales USL la conducerea țării cu peste 70%.

Sunteți un conducător, un administrator cu o experiență politică formidabilă, dar mai ales administrativă. După Paști, sunteți pregătit de opoziție?

Opoziția întotdeauna însănătoșește. Să știți că nu se va înfăptui atât de curând dorința celor care vor să vină la guvernare. Opoziția actuală este îndreptățită, într-un  fel, să se bazeze pe rezultatul din 16 noiembrie, pe baza căruia motivează dreptul de a guverna România. Alegerile din 16 noiembrie 2014 nu au legitimat un alt partid la conducerea România. Ar fi și împotriva Constituției, dar nu ar fi prima dată când aceasta se încalcă, ca să se ajungă, pe diferite căi, necinstite, imorale, folosindu-se de interesul individual al fiecărui parlamentar care trădează, nu numai PSD, ci și alte partide, sau trădători de grup, conducători de partide mărunte, dar care pot face jocuri. Dar nu va fi guvernarea cea mai legitimă…

 Dragoș Sîrghie


- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments