Pesediști ori liberali, primarii rurali din județul nostru sunt, în general, oameni chibzuiți, patrioți, altruiști și vrednici. Fără ei, îmbuibații de la județ nici n-ar exista. Cu mici excepții, primarii noștri rurali sunt dedicați funciar comunităților pe care le slujesc, fiind nevoiți – uneori – să facă anumite compromisuri politice, pentru a lăsa ceva în urma trecerii lor prin viață și prin politica vieții…
Nimic nu egalează sentimentul care te înconjoară atunci când vezi că o majoritate a comunei tale natale te susține și îți încredințează rostul și destinul ei. Nimic nu egalează sentimentul care îți dă rotocol, atunci când, lăsându-ți propriile interese la o parte, reușești să slujești interesului general, în ciuda tuturor presiunilor politice, în ciuda tuturor neajunsurilor financiare și, în general, în ciuda unei legislații potrivnice, care barează drumul spre democratizarea și normalizarea economică în țara noastră.
Vă prezentăm, astăzi, dragi cititori, zece primari ai județului Olt, care nu fac degeaba umbră pământului.
Dumitru SÂRGHIE
Ion Căpraru este un primar pesedist, provenit dintr-o familie cu vechi tradiții liberale. O familie care a suferit, în regimului de tristă amintire, prigoana și hăituielile Securității. El însuși, Ion Căpraru, alături de frații său, a fost nevoit, în „epoca de aur”, ca să facă anumite compromisuri ideologice, pentru a putea viețui și învăța carte.
După Revoluție, a fost omul dintre cei mai buni primari liberali rurali ai Oltului, însă – valurile vieții l-au obligat la aceleași compromisuri, alăturându-se social-democraților și continuând, de pe aceste poziții, să fie în serviciul oamenilor.
Deși este foarte aproape de Slatina, comuna Ipotești a rămas o localitate eminamente rurală, cu oameni harnici și frumoși moral. Atașați primarului lor, care se află la al V-lea mandat și care, la alegerile recente, a obținut un scor de 73,35%.
Era și firesc, având în vedere că Ion Căpraru le-a asfaltat aproape 5.000 de metri de străzi ale comunei, pentru care s-au cheltuit peste 22 miliarde de lei vechi.
Ion Căpraru se distinge prin capacitatea sa formidabilă de a cheltui judicios banii bugetului local, aproape tot ce a construit, modernizat și consolidat (școală, grădiniță, drumuri, bază sportivă, amenajări stradale) făcându-se cu bani de la bugetul propriu.
Poate și din acest motiv el a fost votat cu astfel de scor, fără să facă nicio zi de campanie electorală. Este de menționat faptul că oamenii din subordinea sa, viceprimarul Gheorghe Ciobanu și administratorul primăriei, Ionuț Sorinel Mazilu, participau, în momentul în care noi discutam cu primarul, la igienizarea comunei, nefiindu-le jenă să conducă ei înșiși tractorul primăriei. De asemenea, administratorul Mazilu conduce și microbuzul școlar. Semn că nu culoarea politică contează, ci educația, vrednicia și cinstea celor aleși în fruntea comunităților! Felicitări!
Florian Constantin – Izvoarele
Ani de-a rândul, după revoluție, despre comuna Izvoarele nu s-a vorbit niciodată măgulitor, de la boierul Alimănășteanu (om politic și fruntaș liberal de mare calibru) și până în prezent.
Tot timpul s-a spus, pe nedrept, că aici oamenii sunt nevrednici, hoți bătăuși și bețivani, lucruri total neadevărate, dacă luăm în considerare istoria, care – printre altele – ne arată că, la Izvoarele, au fost întotdeauna, oameni harnici, credincioși, patrioți și însetați de dreptate socială. Revolta țăranilor din 1961, când tot satul – cu mic, cu mare – s-a ridicat împotriva colectivizării forțate și când zeci de izvorani au înfundat pușcăriile comuniste, este edificatoare.
Este adevărat că, de la Revoluție până la alegerile din 2012, niciun primar nu s-a ridicat la înălțimea istoriei acestei localități. În 2012, însă, în virtutea unor alegeri democratice, primarul comunei avea să fie Constantin Florian. Om gospodar, onest, credincios, un român bun care, în patru ani de administrație a instaurat normalitatea și a redat demnitatea locurilor sale natale. A asfaltat drumuri, a făcut în localitate un parc modern, a continuat lucrările la un Campus școlar, la standarde europene, căutând tot timpul să aibă o echipă de ispravă în jurul său.
În ceea ce privește echipa, noi credem că nu a reușit, în totalitate, să-și apropie oameni profesioniști și buni cunoscători ai legilor țării și poate, din aceste motive, domnia-sa are, pe nedrept, niște probleme în justiție.
Acum, când a fost reales primar, cu un scor de peste 60%, Florian Constantin ne demonstrează popularitatea și respectul pe care oamenii le au față de domnia-sa. Cu siguranță, primul lucru pe care trebuie să-l facă d-l primar, după reinvestire, este acela de a-și reforma echipa și de a o responsabiliza întrutotul. Un lucru este cert: comuna Izvoarele este pe mâini bune!
Marian Gulie – Izbiceni
Comuna Izbiceni este o comună prosperă. Cu oameni dezghețați la minte și cu vederi liberale, chit că a fost condusă, câteva cincinale de un pesedist, anume Mircea Velica. Mircea Velica, deși pesedist, a rezistat atâta amar de vreme, fiindcă el însuși s-a comportat liberal, introducând (așa cum spuneam noi cândva) acel ecumenism politic, prin care – deși câștiga alegerile cu scoruri imperialiste – el își punea viceprimar liberal.
La ultimul mandat, n-a mai procedat așa și PSD a fost spulberat din Izbiceni. A câștigat prof. Marian Gulie, care va conduce Izbiceniul, ca și Velica, alte câteva cincinale. Și asta, pentru că oamenii din Izbiceni sunt și puțin conservatori, pe lângă faptul că sunt harnici și buni întreprinzători.
Iată ce spunea Marian Gulie, în Linia Întâi, în pre-campania electorală: „De ce a fost numai PSD la Izbiceni și nu PNL? Poate că PNL nu a avut niciodată un candidat cu notorietate și nici proiecte convingătoare. Mai mult, echipa nu a putut transmite, în timp util, ideile liderilor PNL… Astăzi, PNL este mai puternic ca oricând, și eu voi fi candidatul pe măsura așteptărilor electoratului din Izbiceni. Voi veni la primărie cu dorința clară de a face, împreună cu oamenii, cea mai frumoasă comună din județ. Le sugerez locuitorilor comunei Izbiceni să intre pe internet ca să vadă realizările primarului din comuna Peștera, județul Constanța. A trecut vremea în care un singur om decidea, discreționar, destinul oamenilor!”
Zis și făcut. Prof. Marian Gulie a câștigat primăria cu peste 50% și acum oamenii îl așteaptă să treacă de la vorba la fapte… Matematician fiind, avem credința că se va ține de cuvânt!
Ion Prioteasa – Scornicești
Rar ne-a fost dat să cunoaștem un politician mai atașat de valorile și idealurile comunității locale, așa cum este Ion Prioteasa, fost viceprimar PSD al orașului Scornicești.
Inginer agricol de profesie, om de cuvânt și de onoare, Ion Prioteasa nu și-a făcut niciodată un titlu de glorie din faptul că a avut un ginere ministru, anume pe Nicolae Bănicioiu, la care n-a apelat niciodată să-i rezolve problemele pe care le avea în PSD. Partid care, la Scornicești, n-a avut niciodată un reprezentant mai valoros decât Ion Prioteasa. Din păcate, fostul președinte al PSD Scornicești, Petre Idoraș, o nulitate în materie de politică și de cunoaștere a responsabilităților sale față de oamenii din Scornicești, l-a ignorat și a făcut tot posibilul să-l denigreze în fața conducerii PSD Olt.
Disprețuit și marginalizat de PSD, Ion Prioteasa s-a gândit să le dea pesediștilor o lecție, candidând din partea PNL și câștigând, la discreție, Primăria Scornicești, spre cinstea și mândria acestei localități care merită – într-adevăr – mai mult. Felicitări, Ion Prioteasa!
Alexandru Petrișor – Fălcoiu
Echilibru, bun-simț și competență… Iată doar trei dintre însușirile fundamentale cu care primarul comunei Fălcoiu, Alexandru Petrișor, este înzestrat natural. Inginer agricol de meserie, d-l Alexandru Petrișor a fost întotdeauna cămașa de vreme rea a locuitorilor acestei așezări rurale. Și-a respectat întotdeauna cuvântul dat în fața electoratului – și înfățișarea comunei poate demonstra, cu prisosință, acest lucru – dar a fost și loial social-democrației, pe care domnia-sa o înțelege cu adevărat și chiar încearcă – prin competențele sale administrative – s-o și aplice.
Este discret și harnic până la epuizare, responsabil pentru destinele celor care l-au ales încontinuu, de la Revoluție și până în prezent, în acest moment preluând fotoliul de primar cu un scor de peste 73%.
Realizările sale electorale, ca și devotamentul pentru PSD, l-ar fi îndreptățit să aibă un loc în conducerea județeană a partidului. El, însă, n-a avut niciodată astfel de dorințe, preferând să rămână acolo, cu țăranii lui, la „talpa țării!”.
Felicitări, Alexandru Petrișor!
Nicolae Stan – Colonești
Este un nume emblematic, din galeria politicienilor proeminenți ai județului Olt. A fost vreme îndelungată primar al comunei Colonești și a parcurs, cu demnitate, și un mandat de parlamentar.
Are meritul de a fi făcut tot posibilul, din toate pozițiile politice și administrative pe care le-a avut, ca localitatea Colonești, cu satele sale arondate, să prospere.
Deși a fost executat politic de către PSD, Nicolae Stan a șters cu buretele toate mizeriile pe care le-a suportat din partea acestui partid și a candidat, din nou, sub emblema lui, la Primăria Colonești, neavând aici niciodată vreun adversar de peste patru decenii încoace.
Atenție, însă, domnilor din PSD Olt. Bulă, fiind creștin, iartă, însă nu uită niciodată. Și nu rămâne „dator”. E în ființa lui spiritul de dreptate și de revanșă. Până una alta, Coloneștiul are primar cu „sânge-n instalație”. Felicitări, d-le Nicolae Stan!
Marian Negrilă – Traian
Fostul colonel de aviație, d-l Marian Negrilă, a intrat în politică îndată ce patria română s-a spălat pe mâini de tot ceea ce a însemnat pentru țară Baza Aviatică de la Deveselu. A optat pentru Partidul Național Liberal, în primul rând datorită înaintașilor săi din neam, care au făcut, în perioada interbelică, politica lui I.C. Brătianu și apoi grație aptitudinilor sale pentru disciplină financiară, ordine și respect pentru valorile tradiționale.
Se află la cea de-a patra legislatură în fruntea comunei Traian, fapt care se vede cu ochiul liber, dacă ai curiozitatea ca ziarist, politician ori – pur și simplu – ca simplu cetățean, să faci diferența între ceea ce a fost comuna Traian până în 2004 și ceea ce reprezintă ea astăzi. Școli echipate și renovate la standardele vremii, drumuri pietruite, curățenie și ordine, așa cum – probabil – n-a mai fost chiar de pe vremea Brătienilor, în raport cu acele vremuri…
O trăsătură importantă a acestui primar cu caracterul intact, nealterat sub vreo formă sau alta, este aceea că domnia-sa nu a oscilat niciodată în ceea ce privește doctrina liberală. Indiferent de presiunile la care a fost supus, de-a lungul vremii, de puterile socialiste, care s-au perindat la cârma acestui județ nefericit.
Am spus mai devreme că respectă valorile tradiționale. Trebuie să adăugăm și faptul că Marian Negrilă, ca bun intelectual, îi prețuiește pe dascălii adevărați, care nu fac politică în școală, pe cei care nu mint și nu fură, în general, pe toți cei care respectă legile țării și învățăturile Bisericii noastre strămoșești. Este împotriva popilor care jefuiesc oamenii pentru poftele lor nemăsurate, împotriva medicilor care nu-și fac meseria și adversar de temut al profesorilor care fac politică în școală.
A câștigat din nou, Primăria Traian, cu 48,27%, împotriva tuturor presiunilor și atacurilor suburbane venite din partea adversarilor săi.
Iată un model de primar care poate fi preluat nu numai de către ceilalți primari liberali din Olt, dar și de cei socialiști, care amestecă vorbele cu faptele și care, în loc să-și numere oile, numără picioarele acestora, apoi împart la patru. Ca să complice și mai mult lucrurile…
Florin Tiutiu – Nicolae Titulescu
Pe primarul comunei Nicolae Titulescu îl cunosc din vremea tinereților sale politice. El are o viziune pragmatică privind modul în care se conduce o primărie rurală, în secolul XXI, având în vedere faptul că – înainte de a fi primar, a fost un administrator de firmă agricolă, de excepție. Corectitudine germană, muncă și chivernisirea banului public – iată trei caracteristici fundamentale ale economistului-primar Gheorghe Florin Tiutiu, care conduce comuna Nicolae Titulescu, fără întreruperi, din anul 2004.
Acum, după aceste alegeri, și-a adjudecat conducerea primăriei, cu un scor de peste 74%. Gheorghe Florin Tiutiu este un demn urmaș al celui care s-a născut pe aceste meleaguri – marele diplomat Nicolae Titulescu – făcând din comuna sa un model de conviețuire și de administrație demn de urmat. Gheorghe Florin Tiutiu a refăcut integral infrastructura comunei Nicolae Titulescu, a reconstruit clădirile Primăriei și școlii, a făcut o bază sportivă la standarde europene, alimentare cu apă, drumuri și piață agroalimentară. A dezvoltat mișcarea sportivă din localitate, înființând Asociația Sportivă Vedea – Văleni – Nicolae Titulescu. A dat comunei sale un aer de comună europeană. A refăcut Biserica din localitate, la înalte standarde tehnice, aceasta fiind un monument istoric și de patrimoniu. A făcut multă cinste unui partid ca PSD, partid care nu întotdeauna s-a comportat cum trebuie cu primarii săi…
Are noi proiecte pentru comuna sa, pe care – cu siguranță, le va finaliza cu succes! Felicitări, d-le Tiutiu!
Alexandru Taifas – Vâlcele
Cu Alexandru Taifas nu am fost întotdeauna, pe aceeași lungime de undă. Am avut chiar controverse, în direct, la televiziunea locală și chiar ne-am înfruntat verbal, față în față. Pe argumente și în mod civilizat.
Întotdeauna, însă, domnia-sa m-a respectat pentru poziția mea jurnalistică, la nivelul județului Olt, iar eu – pentru spiritul lui gospodăresc și, mai ales, pentru acțiunile culturale pe care, mai tot timpul, le-a întreprins la nivelul comunei sale, acțiuni care au culminat cu lansarea unei valoroase cărți privind lupta țăranilor din Vâlcele împotriva colectivizării forțate.
La aceste ultime alegeri, Alexandru taifas și-a demonstrat, încă o dată, superioritatea, reușind victoria „la mustață” și având posibilitatea, ca în următorii patru ani, să-și desăvârșească proiectele începute în mandatul abia trecut.
Felicitări, nea Sandule!
Constantin Dinuț – Corbu
Primarul Constantin Dinuț este un om care lucrează cu inima și poate de aceea a avut multe de pierdut în viața lui. A fost președinte de CAP la vârsta de 28 de ani. Până în Revoluție a avut necazuri majore cu conducerea județeană a PCR, pentru faptul că îndrăznise să dea la oameni câte 150 de kg de grâu. Așa ceva nu se făcuse niciodată de la colectivizare încoace. Într-o dimineață, au descins dintr-o mașină neagră președintele colegiului de partid însoțit de un alt ștab (Onilă) cu probleme speciale în PCR și de un securist, care l-a abordat cu mânie proletară: „Bă, tu știi ce ai făcut aici?” „Greșeala” acuzatului consta în faptul că toată comuna, într-o adunare generală, convocată de cei trei zbiri, a fost de partea lui. Acest lucru a determinat „organele” să-l acuze pe acesta de instigare la revoltă. Mai târziu, în 1988, alți comuniști cu față umană l-au reabilitat pe Constantin Dinuț și l-au pus din nou președinte de CAP. Făcuse un sector zootehnic despre care se dusese vestea în toată țara. Imediat după Congresul 14 al PCR Constantin Dinuț a avut îndrăzneala să-l țină la barieră pe ultimul prim-secretar al județului Olt, ultimul dihor ateu, Carp. Și din nou a avut probleme cu partidul.
A trecut peste toate necazurile și, după 1989, comunitatea comunei Corbu l-a așezat din nou în frunte. Conduce, de atunci, comuna Corbu, iar la ultimele alegeri a fost votat cu un scor de aproape 78%. După ce se va consuma și acest mandat, el este hotărât să predea ștafeta actualului viceprimar, așa cum e și mentorul său.
Pentru a-l defini pe Constantin Dinuț, trebuie să vizitați comuna Corbu, localitate în care s-a născut și a murit fostul ambasador al României la Paris – Dumitru Ciaușu!
Atunci, cum a câştigat?
Taifas un primar care nu l interesează soarta comunei
TAIFAS un primar într o comuna mizera un primar care nu a făcut nimic pentru comuna.Un locuitor al comunei ce a dorit sa iasă la pensie cu o pensionara rotunjita.Nici în următori 4 ani nu o sa facă nimic