AcasăActualitate11 februarie – Ziua Numărului Unic European de Urgență „112”

11 februarie – Ziua Numărului Unic European de Urgență „112”

 În fiecare an, la data de 11 februarie, se sărbătorește Ziua Numărului Unic European de Urgență „112”, ce reprezintă sistemul tehnic și organizațional al recepționării și transmiterii apelurilor de urgență, pentru asigurarea asistenței imediate, în situații în care este periclitată viața, integritatea ori sănătatea cetățeanului, ordinea publică, proprietatea publică sau privată ori mediul.

Statistica, pe anul 2012, realizată de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) arată că la Numărul Unic de Urgență 112 din județul Olt au fost primite și tratate 348.903 apeluri, dintre care 29,91% s-au dovedit a fi reale și 70,09% false. Cele mai multe au fost transferate către Ambulanță – 52,02 %, Poliție – 34,47 %, Pompieri – SMURD – 8,63 % și Jandarmerie – 4,88 %.

112„Majoritatea apelurilor false și abuzive provin de la copii, tineri, persoane cu probleme psihice și sunt, în mare parte realizate de pe cartele prepay. Urmare constatărilor făcute de către autoritățile statului, 149 cetățeni au fost sancționați conform legii pentru apeluri false și abuzive către numărul 112. Multe persoane sună fără a avea o urgență, adresează injurii operatoarelor, râd, pun muzică sau nu vorbesc. Se solicită informații despre numere de telefon, se cere legătura cu diverse instituții sau persoane publice, ori se solicită sfaturi medicale. Autoritățile fac apel la cei care sună abuziv să nu încarce inutil liniile de urgență 112, întrucât un apel fals poate duce la pierderea unei vieți. La 112 se sună doar atunci când aveți cu adevărat o urgență”, a declarat colonel Adrian Fulea, purtătorul de cuvânt al Serviciului de Telecomunicații Speciale

Pentru promovarea în rândul elevilor a activității centrului „112”, Inspectoratul de Jandarmi Județean Olt a organizat acțiuni de informare în instituții de învățământ, susținute de către jandarmi cu atribuții în preluarea și gestionarea apelurilor de urgență. Totodată, la sediul Jandarmeriei Olt a fost organizată o vizită de informare, în cadrul căreia, mai multor elevi din municipiul Slatina le-a fost prezentat dispeceratul unității. Activitățile au continuat cu organizarea unei întâlniri în cadrul căreia a fost prezentată importanța utilizării și funcționării sistemului „112” de către un reprezentant al Serviciului Județean Olt de Telecomunicații Speciale.

Pentru a marca această zi, și Inspectoratul pentru Situații de Urgență Olt a desfășurat o serie de activități în unitățile de învățământ din județ, fiind împărțite pliante și unde au avut loc prezentări despre importanța folosirii corecte a numărului 112. „Având în vedere importanța cunoașterii de către cetățeni a numărului 112, cadrele Inspecției de Prevenire au desfășurat și până acum activități de informare a populației, prin lipirea unor afișe cu informații despre Numărul Unic de Urgențe 112 și când trebuie sa apeleze acest număr. Pentru noi, «Ziua Europeană 112» este în fiecare zi”, a spus plutonier Alin Băsășteanu.

Ionuț Dumitrescu


- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments