AcasăEveniment14 ianuarie 1961 – o pagină de istorie a rezistenței la comunism

14 ianuarie 1961 – o pagină de istorie a rezistenței la comunism

Ziua de 14 ianuarie este o zi cu o însemnătate deosebită pentru locuitorii comunei Izvoarele. În această comună s-a scris o pagină de istorie a rezistenței la comunism. O pagină care, la un moment dat, a fost ruptă din cartea de istorie, dar care a fost pusă la loc de către administrația locală a comunei Izvoarele, alături de urmașii celor care au fost arestați în 14 ianuarie 1961, și de Lt. Col. (r) Victor Epure, izvoran și președinte al Filialei Județene Olt Cultul Eroilor „Regina Maria”.

Dintre urmașii celor caremanifestare izvoarele 5712 au fost arestați și torturați pentru simplul fapt că și-au apărat proprietatea amintim aici pe Ioan Afumelea și pe frații Marin și Traian Floricel. De asemenea, ca în fiecare an, au fost prezenți și doi supraviețuitori ai pușcăriilor comuniste. Este vorba de Ion Vlăducu și Dinu A. Vergică, care stau drept mărturie vie nenorocirilor produse în comunism.

În 1961, izvoranii – oameni dârzi și însetați de dreptate, s-au ridicat împotriva propagandiștilor comuniști care vroiau să colectivizeze proprietățile private ale țăranilor. Imediat trupele de Securitate au intrat în alertă și țăranii au fost împușcați, chinuiți, mutilați, bătuți, iar cei rămași vii au înfundat pușcăriile comuniste…

manifestare izvoarele 571314 ianuarie 2014. Izvoarele. Județul Olt. Izvoranii și alimăneștenii au venit în fața Monumentului Eroilor Revoltei de la 1961,   pentru a-și comemora înaintașii. Florian Constantin, primarul comunei, a înțeles, pe deplin, importanța acestei zile și, împreună cu Victor Epure, Ioan Afumelea și frații Floricel, s-a ocupat de organizarea acestui eveniment așa cum se cuvine.

Au fost prezenți, de asemenea și elevi de școlile din comună, semn că evenimentele din 14 ianuarie 1961 vor fi perpetuate din generație în generație și nu vor fi uitate în veci…

Lt. Col. (r) Victor Epure:

Ziua de 14 ianuarie nu ne poate fi luată de nimeni. Este a noastră a izvoranilor…

„Ziua de 14 ianuarie a intrat în obișnuința oamenilor ca o zi în care urmașii celor care s-au împotrivit sistemului comunist, în anul 1961, să comemoreze această zi istorică pentru comuna noastră. Astăzi, 14 ianuarie 2014, se împlinesc 53 de ani de la Revolta Anticomunistă din comuna Izvoarele.

De altfel, țăranii din comuna noastră n-au făcut altceva decât să-și apere dreptul de proprietate, consfințit prin lege. N-au făcut altceva decât să se împotrivească să li se ia, cu forța, ce era al lor. În special, pământul, de care erau legați trup și suflet.

Ziua de 14 ianuarie nu ne poate fi luată de nimeni. Este a noastră a izvoranilor. Nu poate fi mutată din calendar și nu poate fi ștearsă din istorie. Chiar dacă acea istorie, atunci, a fost o istorie tristă, o istorie a suferințelor, mai ales pentru cei care sunt consemnați pe frontispiciul acestui monument și pentru urmașii lor…”

Florian Constantin, primarul comunei Izvoarele:

Încă mai există aici, în comuna noastră, un spirit al dreptății și al libertății…

„Astăzi ne-am întâlnit pentru a comemora 53 de ani de la Revolta Anticomunistă ce a avut loc în comuna noastră. Atunci, oamenii  și-au apărat pământurile, casele și gospodăriile… Pentru acest lucru demn, ei au fost torturați și închiși…

Din păcate, despre aceste fapte reprobabile ale autorităților comuniste de la acea vreme nu știu prea mulți oameni. Lumea e dezinformată, istoria noastră rămâne undeva în negură. În mass-media auzim numai de Bianca Drăgușanu și nu de faptele de vitejie ale unor adevărați eroi, așa cum au fost țăranii din Izvoarele în anul 1961. Atunci oamenii au sărit pentru libertate, pentru dreptate și s-au luptat. Încă mai există aici, în comuna noastră, un spirit al dreptății și al libertății foarte pronunțat…”

Dragoș SÎRGHIEmanifestare izvoarele 571

vladucu si vergica izvoarele


RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments