Se împlinesc 150 de ani de la înființarea Partidului Național Liberal (PNL), una dintre cele mai vechi formațiuni politice din Europa și, fără îndoială, cel mai important partid politic din istoria modernă a României. Născut în 1875, PNL a fost motorul marilor transformări din secolele XIX și XX, susținând cu tenacitate idealurile de unitate națională, modernizare și consolidare a statului român.
Sub conducerea unor figuri emblematice precum Ion C. Brătianu, Ion I. C. Brătianu și Vintilă Brătianu, liberalii au pus bazele României moderne. Ei au condus țara în momente decisive: cucerirea independenței de stat (1877), făurirea României Mari (1918) și adoptarea Constituției democratice din 1923. Reformele liberale din perioada interbelică – în educație, economie, industrie și administrație – au fost fundamentale pentru modernizarea societății românești.
Astăzi, însă, partidul istoric trăiește o criză profundă. Lipsa de personalități autentice, viziunea redusă la calcule electorale și alianțele conjuncturale au dus la o pierdere dramatică de identitate și prestigiu. Departe de idealurile fondatorilor, PNL pare a fi devenit o formațiune fără glas propriu, absorbită de jocuri de culise și de interese de grup.
La ceasul solemn al acestei aniversări, ca jurnalist și cunoscător al istoriei interbelice românești, care încă mai vibrează în fibrele acestui neam, îmi permit să rostesc o urare sinceră: fie ca Partidul Național Liberal să-și regăsească demnitatea, curajul și idealurile de odinioară, renașterea sa fiind nu doar posibilă, ci necesară pentru binele unei Românii care încă așteaptă lumină de la cei ce odinioară au fost făclii. La mulți ani, PNL, cu speranța unei reînvieri întru adevăr și onoare!
Dumitru Sîrghie