O „bornă” consistentă în demersul meu de apropiere osmotică de opera și viața lui Alexandru Busuioceanu o constituie o altă biografie exemplară a unui om-instituție.
E vorba de prof. univ. dr. Mihaela Albu, Facultatea de Litere (Univ. Craiova); dânsa s-a apropiat de Busuioceanu nu doar în bibliotecă, ci și la fața locului, în sensul că, visiting profesor fiind în diverse locuri, în demersul fertil al său de a se apropia de literatura exilului / diasporei noastre, cu intenția de a o asocia canonului cultural autohton, ia contact direct cu oameni care purtau amprenta lui Busuioceanu.
O primă reușită aglutinare în acest sens o constituie dosarul Busuioceanu, elaborat în Revista Mozaicul nr. 3/2019. Aici, profesorul Albu semnează o inspirată biobibliografie busuioceană, în care evidențiază polivalența expresiei creative a acestuia. O încadrare a poeziei lui Busuioceanu face Dan Anghelescu. Liliana Corobca scrie despre literatura epistolară a lui Alexandru Busioceanu.
Se publică, de asemenea, un text evocator aparținând bunului prieten al lui Alexandru Busuioceanu, italienistul Mircea Popescu.
Numărul este însoțit și de o impresionantă iconografie, parțial inedită pentru subsemnatul.
La fel de consistent este și numărul dedicat lui Busuioceanu în Revista AntiLethe, elaborată sub coordonarea distinsei profesoare Mihaela Albu.
Dar despre aceasta în numărul viitor!
Dr. Ioan Florin Tuinea