AcasăInterviu32 de taxe în plus, într-un singur an!

32 de taxe în plus, într-un singur an!

Sulfina Barbu, vicepreședinte PDL la nivel național și fost Ministru al Mediului, ne-a vorbit despre USL, Roșia Montană și Băsescu.

Pe Băsescu îl respect pentru că este președintele României

Cât vă mai place astăzi Traian Băsescu?

Îl respect, în primul rând, pentru că este președintele României, îl respect pentru că a fost președintele Partidului Democrat Liberal și îi respect decizia de a se detașa de partid. Faptul că lucrul acesta s-a întâmplat după alegerile interne de partid a fost puțin surprinzător pentru mine, dar în calitate de președinte al țării pot să înțeleg detașarea față de PDL. Este la final de carieră politică, din punctul meu de vedere, pentru că domnia-sa, dacă se va implica în politică ulterior, se va implica ca fost președinte. După ce ai deținut cea mai înaltă funcție în statul român, sigur că ai o experiență care poate fi utilă. Și sunt convins că președintele Traian Băsescu va pune această experiență în sprijinul celor care sunt de partea statului de drept, de partea apărării instituțiilor statului, iar PDL a demonstrat, prin fapte, că este de partea bună a baricadei. Acest lucru s-a văzut și în 2012, când USL a încercat să desființeze toate instituțiile democratice ale acestei țări.

sulfina barbu 568Ca fost ministru al Mediului, sunteți de acord cu Proiectul Roșia Montană?

Categoric, nu sunt de acord cu Proiectul Roșia Montană promovat de Victor Ponta. Iar aici sunt câteva considerente constituționale. Este neconstituțional să dai o lege specială pentru un agent economic, ceea ce s-a întâmplat prin legea promovată de Victor Ponta. Este neconstituțional să dai o lege care modifică șapte legi organice ale României în favoarea companiei Gold Corporation. Este o încălcare a legii minelor să vii să dai o lege de aprobare a unei exploatări fără să ai acordul de mediu. Și din punct de vedere al protecției mediului sunt patru puncte esențiale care trebuie lămurite, astfel încât să știm dacă acordul de mediu trebuie să fie dat. Primul punct: Iazul de decantare. Dacă iazul de decantare din acea zonă prin soluția constructivă adoptată de investitor va fi rentabilizată astfel încât cianurile din iazul de decantare să nu afecteze pânza freatică, atunci poate fi făcut. Al doilea punct: Barajul. Are o înălțime de 186 de metri , trebuind să aibă o construcție solidă care să-i dea asigurări și la un cutremur de 9 grade pe scara Richter. Trebuie să aibă și o asigurare din partea unei mari firme de asigurări la nivel mondial. Atunci, dacă constructorul obține aceste lucruri există garanții ca acel baraj va fi cu adevărat solid. Punctul trei: Gestionarea soluției de cianură de sodiu. Fiind o substanță periculoasă, conform Directivei pe protecția mediului , care este o directivă europeană inclusă și în România prin legislația europeană, trebuie să existe un plan clar asumat și explicat public transparent, cum va fi transportată această soluție , unde va fi depozitată. Acest plan de transportare a substanțelor periculoase trebuie să fie foarte riguros și să fie în concordanță cu Codul european de gestionare substanțelor periculoase. Punctul patru: constructorii trebuie să ne convingă că la o suprafață atât de mare a iazului de decantare există calculele făcute astfel încât atunci când temperaturile vor fi sub 5 grade Celsius pe perioada de iarnă, toate conductele sunt asigurate contra înghețului , iar pe perioada de vară când temperaturile pot să urce peste 30 de grade , prin fenomenul de evaporare vor rezulta niște vapori care ar putea afecta sănătatea umană , dar și flora și fauna din zonă. Am spus doar patru puncte esențiale pentru acest proiect. Dacă specialiștii de la Ministerul Mediului și de la celelalte ministere care trebuie să dea avizul , acordul de mediu, spun că lucrurile acestea sunt în regulă, pentru că de asta sunt plătiți, atunci da, se poate da acordul de mediu și poate să înceapă investiția. Dar, neexistând răspunsuri la aceste patru întrebări, nu pot să vă spun decât următorul lucru: sunt de acord cu începerea proiectului, dar fără legea lui Ponta, ci mergând pe calea europeană de dezbateri publice și pe transparență, iar dacă sunt rezolvate acele patru probleme esențiale, investiția poate să înceapă. Dacă nu, investiția trebuie respinsă.

Victor Ponta va candida la prezidențiale

Victor Ponta președinte, Traian Băsescu premier. În ce condiții s-ar putea realiza această rocadă?

Greu de spus astăzi. USL este un bloc care are 70%, iar prin atragerea parlamentarilor de la PP-DD, această majoritate a crescut în Parlament. este greu de imaginat că vom avea o astfel de soluție. Dar dacă PSD-ul se gândește să-l promoveze ca și candidat la președinție, și eu cred că va fi Victor Ponta, iar dacă Ponta va deveni președinte, din păcate majoritatea va rămâne aceeași. Dacă această majoritate parlamentară va fi pierdută după alegerile prezidențiale, atunci putem discuta despre posibilitatea creării premizelor de alegeri anticipate. Dar cum în România în cei 24 de ani nu s-a întâmplat așa ceva, cred că șansele sunt destul de mici. Cred că alegerile din 2016 au rol foarte important , iar atunci PDL va intra la guvernare și va avea șansa de a face un guvern de dreapta, așa cum România are nevoie.

Poate fi Elena Udrea o prezidențiabilă?

Din partea PDL cred că nu. Și am să vă spun și de ce. Lupta internă de partid a fost lansată, dumneaei nu s-a înscris în această cursă, avem deja trei candidați, unul dintre ei va fi votat de către partid , iar atunci când partidul va spune da, îl susținem pe „X” pentru candidatură, partidul nu-și poate permite să-l schimbe pe acel candidat și să nominalizeze pe altcineva.

Se prefigurează o reconfigurare politică la nivel național în viitorul apropiat. În ce condiții s-ar putea crea alianța PSD-PDL pentru o guvernare, cu PNL în Opoziție?

PDL a mai avut o experiență în 2009, când am fost câteva luni de zile cu PSD în alianță la guvernare. Din păcate, am intrat fără o majoritate parlamentară pentru a promova reforme și care nu au fost adoptate. Eu cred că nu. Cred că suntem incompatibili cu cei de la PSD într-o guvernare și cred că PDL trebuie să intre la guvernare după alegeri, dar nu prin aranjamente politice. Eu am credința că PDL are drumul său de consolidare, iar această consolidare se vede și în percepția publică, iar această percepție se vede și în ultimele sondaje. De la 15% cât aveam în primăvară, acum am ajuns la 19%. Iar acest trend sunt convins că se va menține dacă suntem serioși și dacă facem o Opoziție puternică. De ce să acoperim noi un Partid Național Liberal care a promis cetățenilor în 2012 marea cu sarea, un milion de locuri de muncă, au promis investiții, au promis scăderea contribuțiilor sociale pentru angajatori, și nimic din ceea ce au promis nu s-a întâmplat. Pentru ce ar trebui noi să-i acoperim? Consider că dacă PNL va pleca din această alianță cu PSD, trebuie să plătească la fel ca și cei de la PSD, pentru că au mințit cetățenii României. Este o necesitate ca cetățenii României să se convingă că au fost mințiți de către USL. Și cred că se conving pe zi ce trece. 32 de taxe în plus într-un singur an, taxe care afectează exact cetățeanul activ, indiferent că vorbim de întreprinderi mici și mijlocii, sau de întreprinderi mari. Toți cei care creează plus valoare au fost afectați. Uitați-vă la fermieri, care trebuie să plătească taxe dacă au mai mult de două hectare, dacă au mai mult de două vaci. Dacă ai albine, dacă ai livadă, dacă ai sere trebuie să plătești impozite. Au lovit chiar în segmentul de persoane active. Este incorect, iar cetățenii cred că văd deja că ce s-a promis nu s-a îndeplinit. Cred că văd deja că Ponta și Antonescu au marele talent de a merge mai departe în minciună.

Ciprian Traian STURZU

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments