AcasăEveniment40 DE ANI DE LA REVOLTA MINERILOR DE LA MOTRU

40 DE ANI DE LA REVOLTA MINERILOR DE LA MOTRU

Niciun popor nu este atât de decăzut și păcătos, încât să nu merite să te jertfești pentru el!

Astăzi, 19 octombrie, se împlinesc 40 de ani de când câteva mii de mineri de la Motru s-au revoltat împotriva regimului Ceaușescu, împotriva lui Ceaușescu însuși. În mod firesc, ca în fiecare an până în 2020, cât timp în țară a fost pace și nu război, așa cum este acum (un război perfid cu arme și inamici invizibili, care ucid români pe capete), unul dintre protagoniștii acestor evenimente, fostul deținut politic Constantin Soare, dimpreună cu camarazii lui, dintre cei pe  care Dumnezeu i-a ținut încă în viață, alături de autoritățile municipale ale Motrului și de distinsul istoric, prof. dr. Gheorghe Gorun, cel care a scris celebra carte „Revolta minerilor din Motru ’981”, ar fi trebuit să celebreze cum se cuvine această zi.

De adăugat și faptul, și spun asta cu modestie, că, la această cinstită adunare, și prezența mea ar fi fost obligatorie, în calitate de biograf al fostului deținut politic slătinean, Constantin Soare, dar și coordonatorul celor două proiecte editoriale – „Am fost dușman al poporului” și „Mă îndeamnă morții să rostesc adevărul”, fapt pentru care municipalitatea Motrului mi-a acordat, în anul 2019, o Diplomă de Excelență.

Din nefericire, evenimentul a fost anulat, din cauza restricțiilor sanitare  generate de pandemia de Coronavirus, spre regretul primarului Cosmin Morega, al directorului cultural Daniel Popescu, spre tristețea fețelor bisericești din Motru, a cadrelor didactice și a învățăceilor lor, precum  și a tuturor „actorilor” care aveau de gând să participe la acest eveniment întru pomenirea minerilor plecați la ceruri. Întru cinstirea celor care au supraviețuit acelor vremuri năprasnice și, grație cărora, mai târziu, s-a realizat Revoluția Română.

Interpelat telefonic, Cosmin Morega, primarul Municipiului Motru a declarat pentru Linia Întâi: «Vremurile de azi sunt potrivnice unor astfel de manifestări, de care tânăra generație are atâta nevoie, pentru a cunoaște cine au fost înaintașii care s-au jertfit, pentru ca să avem noi astăzi o viață mai bună și mai dreaptă. Marcăm 40 de ani de la Revolta minerilor din Motru împotriva regimului comunist și a durelor măsuri de austeritate impuse atunci de regimul comunist, care a înfometat, premeditat, populația Motrului și a țării, în general. Orașul nostru a fost un pol de rezistență, iar minerii au declanșat acea mișcare de eliberare, prin care s-a dat, de fapt, semnalul Revoluției din 1989, în urma căreia românii și-au obținut libertatea. O libertate care, iată, astăzi pare a fi atât de fragilă. Vom relua acest gen de manifestare atunci când va fi posibil, iar dumneavoastră și Constantin Soare sunteți invitații noștri de onoare. „Greva pâinii”, cum a fost numită acea revoltă din 19 octombrie 1981, trebuie să stea neclintită în cartea noastră de istorie, iar curajul și hărnicia minerilor trebuie slăvite, pe bună dreptate, în fiecare an.»

Revoluționarul și fostul deținut politic, Constantin Soare, și-a exprimat și el regretul că nu s-a putut desfășura acest eveniment important pentru motreni, dar și pentru memoria istoriei. «Trăim vremuri tragice, poporul român este în derută, pandemia acesta, pe care autoritățile au scăpat-o din mână, face ravagii. Noi, vorba ceea „Ne-am trăit traiul și ne-am mâncat mălaiul”, dar întrebarea mea este ce fel de țară vom lăsa în mâinile viitoarelor generații. De copiii noștri va depinde viitorul acestei țări, doar ei pot să elimine acest nou val de marxism pustiitor care ne domină țara, numai ei mai pot să-i elimine pe cei care, azi, ne mint cu nerușinare și care au făcut din țara asta o vale a plângerii. Pe minerii de la Motru îi venerăm în inima și sufletul nostru și așteptă vremuri favorabile, ca să rescriem istoria adevărată a acestei patrii, aflată și azi la răscruce.»

Ne-a răspuns la apel și profesorul Gheorghe Gorun, cel care a spus: «Ar fi fost o onoare să fiu din nou prezent la această manifestare, pe care am inițiat-o chiar eu, alături de Constantin Soare, slătineanul care a fost în focul evenimentelor din 19 octombrie 1981. Oamenii din Motru, prin ei înșiși, dar și prin reprezentanții lor, își respectă înaintașii și doresc să știe istoria adevărată, cu referire la ceea ce s-a întâmplat atunci. În 2007, dorința mea de a comemora evenimentele de la 19 octombrie 1981 s-a împlinit. Asta și grație strădaniilor fostului deținut politic Constantin Soare din Slatina, care a fost condamnat la 8 ani închisoare de regimul comunist. El este unul dintre eroii cărții mele „Revolta minerilor din Motru ’981. De altfel, cartea mea l-a ajutat să-i fie recunoscută în instanță calitatea de deținut politic. Și nu infractor de drept comun, așa cum doreau comuniștii. El, Costică Soare, a făcut toate demersurile oficiale, la nivel guvernamental, pentru a iniția acest eveniment de cinstire a minerilor, care, iată, din motive obiective, nu-l putem desfășura. Așteptăm vremuri mai bune.»

În ceea ce mă privește, reiterez, la finalul acestui articol închinat minerilor de la minele Roșiuța și Leurda, celor care au avut curajul cel dintâi să strige „Jos comunismul”, „Jos Ceaușescu”, dar și tuturor minerilor care au suportat, ulterior, rigorile pușcăriilor comuniste pentru curajul lor, un pasaj din cartea „Am fost dușman al poporului”, o concluzie, de altfel, tristă: «Și astăzi sunt delatori și mincinoși, care ne pun viețile în pericol, și astăzi fosta securitate servește cauze politice, și astăzi există o formă de teroare mult mai rafinată, prin care – noi cei care ieri am suferit atât de mult suntem considerați nebuni, oameni de nimic, scursuri ale societății. Nu de puține ori a trebuit să înfrunt și astăzi disprețul semenilor mei, nu de puține ori am fost pus în postura de a tăcea, deoarece, prin dezvăluirile mele, aș fi deranjat anumite clanuri, cu interese la fel de odioase, ca pe vremea comunismului luminos. Spunea Lucian Blaga: „Niciun popor nu este atât de decăzut și păcătos, încât să nu merite să te jertfești pentru el”»

DUMITRU SÎRGHIE

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments