La sfârșitul săptămânii trecute, 63 de studenți au absolvit, cu brio, cursurile Facultății de Management și Inginerie Economică în Agricultură și Dezvoltare Rurală din cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București – Filiala Slatina. Într-un cadrul festiv, aceștia au fost felicitați de profesori, de conducerea facultății, dar și de invitații speciali.
Alături de absolvenți și de prof. Victor Tița, directorul Filialei Slatina, au ținut să fie prezenți: Toma Adrian Dinu – decanul Facultății de Management și Inginerie Economică în Agricultură și Dezvoltare Rurală, Liviu Mărcuță, prodecanul facultății, Virgil Delureanu – vicepreședinte al Consiliului Județean Olt, profesorul universitar Ion Bozgă, Mugurel Manea – reprezentant al Primăriei Municipiului Slatina și Vera Rachină – reprezentant al Inspectoratului Școlar Județean Olt.
„Facultatea noastră și-a deschis porțile, pentru prima, dată în 1999. Iată-ne, în 2018, cu o nouă promoție care finalizează cursurile. Sunt 63 de absolvenți care mai au un pas, examenul de licență, ce se va desfășura în zilele de 5 și 6 iulie. Azi, e o festivitate de absolvire cu emoții, ca de fiecare dată. Avem nostalgia timpului care trece și o să îi îndemn pe studenții noștri să se întrebe, fără să aibă o întrebare retorică, cum ne trece timpul.
Consilierea și informarea funcționează la noi, pentru că este foarte importantă orientarea studenților noștri. Mulți dintre ei au deja propriile afaceri, dar avem și studenți care lucrează în domenii care au legătură cu managementul, nu neapărat în domenii care au legătură cu managementul în agricultură. Însă, speranța este ca ei să își orienteze energiile, competențele și cunoștințele, în așa fel încât să atragă și fonduri europene, nu neapărat în domeniul agricol”, a declarat directorul Victor Tița.
Vicepreședintele Consiliului Județean Olt i-a sfătuit pe tinerii absolvenți să rămână în județul Olt, pentru a pune în practică toate informațiile acumulate în timpul facultăți:
„Sper ca această promoție să rămână în județul Olt. După cum se știe, județul nostru este unul agricol, cum și întreaga Românie este o țară eminamente agrară. Sperăm ca acești absolvenți de facultate să ducă mai departe agricultura județului Olt, pe cele mai înalte culmi. Dacă vom face doar agricultură de subzistență, nu o să avem un cuvânt de spus în acest domeniu. De aceea sper ca prin acești absolvenți să realizăm ceea ce ne propunem”.
De asemenea, decanul Facultății de Management și Inginerie Economică în Agricultură și Dezvoltare Rurală a ținut să le spună celor prezenți câteva cuvinte:
„Să sperăm că toți studenții acestei promoții își vor lua licența și că vor ajunge în scurt timp ingineri diplomați. Ne bucurăm, de fiecare dată, când studiile se finalizează, deși e trist că ne despărțim, dar asta este viața. Dorința noastră cea mai mare este ca ei să realizeze ceea ce și-au propus, să viseze și să își realizeze visele, și să nu uite că o parte din formarea lor profesională inițială ni se datorează și nouă, și să ne mai dea și nouă, din când în când, semne de ceea ce se întâmplă cu ei. Ne așteptăm ca o bună parte din ei să fie angajați, în scurt timp și, cei care vor, sunt invitați să urmeze și studiile de master, pentru că în cadrul facultății noastre avem cinci mastere care îi așteaptă”.
Despre momentul festiv a vorbit și prof. universitar Ion Bozgă, îndrumându-i pe proaspeții absolvenți să continue cu această meserie, deoarece fără agricultură, nu se poate face nimic.
„Este un moment festiv, un moment important și pentru mine, ca și cadru didactic, dar și pentru ei, ca absolvenți, ca și pentru comunitatea locală. Pentru că, totuși, este singura formă de învățământ superior de stat care funcționează și în Slatina. Având în vedere și faptul că în urmă, la nivel național, cu aproape 140 de ani a înființat-o un slătinean, P.S. Aurelian, noi, cei de aici, suntem obligați, în memoria lui și în avantajul învățământului agricol, să dezvoltăm această formă de învățământ.
Eu, dacă aș fi în locul tinerilor, aș opta pentru această formă de învățământ pentru că există premise de dezvoltare. Fără mâncare, nu putem trăi. Și absolvenții noștri o produc și o manageriază. Este o meserie de viitor, în fiecare an locurile sunt ocupate, 35 dintre ele sunt bugetate, există burse de 1.400 de lei. Toți absolvenții noștri găsesc locuri de muncă, fie în agricultură, fie în administrația publică locală”, a încheiat Ion Bozgă.
Ionuț DUMITRESCU