AcasăAcademician Octavian Popescu: Pentru politrucii noștri, investiția în Educație este o cheltuială...
Array

Academician Octavian Popescu: Pentru politrucii noștri, investiția în Educație este o cheltuială inutilă!

Domnule academician, iată ați venit în patria-mumă, în matricea dvs. spirituală, la Slatina… Cum se vede Slatina după atâția ani?

N-am avut timp să mă plimb prin Slatina, dar liceul arată așa cum ar trebui să arate o instituție de învățământ prestigioasă, cum este Colegiul „Radu Greceanu”. Și mă bucur să văd că absolvenți ai Colegiului „Radu Greceanu” sunt cunoscuți în România și în afara României, în Uniunea Europeană, în Europa și în lumea întreagă. Absolvenți ai acestui colegiu au ajuns personalități importante în lume.

octavian popescu si elena sirghie netLucrez la o carte despre viața și opera lui Pan Vizirescu. Pan Vizirescu, slătinean de-al nostru, a trăit într-o perioadă când se scria pe școli: „Veniți și luați lumină!” O perioadă în care autohtonismul și patriotismul erau cu adevărat în sângele și carnea marilor noștri educatori, perioada Gustiană… Credeți că România mai poate să revină la o perioadă similară?

În mod normal, ar trebui să revină. Sintagma pe care tocmai ați pronunțat-o vine în continuarea sintagmei „Prin cultură, spre libertate!”, sintagma caracterizată drept a Școlii Ardelene. Învățătura este de importanță esențială. Din păcate, politrucii noștri, pentru că nu-i pot numi oameni politici, nu dau atenția cuvenită educației. Investiția în educație este cea mai importantă, dar este greu de realizat. Pentru politrucii noștri investiția în educație este o cheltuială inutilă. Pentru ei alte domenii sunt mai importante decât educația. Eu sper ca generațiile actuale și următoarele generații de absolvenți din Colegiul Radu Greceanu să contribuie la o revenire la normal a României, privind acordarea atenției cuvenite educației și valorilor intelectuale ale României.

Aici îl parafrazez pe Alexandru Vlahuță care, în poezia „Cârmacii”, spunea, la vremea lui, în 1881: „Cum să mai vedem în țară cinste, muncă, propășire, / Când spoiala azi e totul, când vezi că prin lingușire / Și fățărnicii, netoții, au ajuns așa departe! / Cum să-ți mai trudești viața ca să-nveți puțină carte / Când te uiți că-n astă țară, dată pradă celor răi, / Înțelepții sunt victime, ticăloșii sunt călăi!” Sunt foarte actuale aceste versuri. Dar hai să gândim pozitiv…

Tot în perioada interbelică, era o sintagmă de genul „Naționalizarea spiritualității românești”… Cum vi se pare?

Este exact ceea ce ne trebuie astăzi…

Dumitru Sârghie

- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments