Print this Post

  Gigi-Ernes Vîlceleanu, viceprimarul Municipiului Slatina:

  Acolo unde există o echipă unită, așa cum suntem noi, este imposibil să nu apară și rezultatele!

  Dle viceprimar, în fișa postului dvs. figurează și un capitol important pentru trecutul, prezentul și viitorul acestei așezări seculare: CULTURA. În acest sens, spuneți-ne ce mari obiective culturale ați realizat până în prezent și care este agenda pentru viitorul apropiat și chiar îndepărtat?

  În primul rând, am continuat cu succes seria marilor manifestări culturale care și-au câștigat pe deplin un renume ce au depășit demult granițele municipiului Slatina, și aici mă gândesc la Festivalul Național de Umor și Caricatură „Oltenii și restu’ lumii”, la Festivalul-maraton de teatru „Zilele Eugen Ionescu” sau Festivalul Național al Copiilor ”Călușul Românesc”. În acest sens, trebuie reamintit că, de anul trecut, municipiul Slatina a intrat în Cartea Recordurilor prin intermediul călușului oltenesc cu două performanțe unice omologate la nivel mondial: cel mai mare număr de călușari care au jucat simultan împreună tradiționalul dans – 1.052 dansatori, respectiv festivalul folcloric pentru copii cu cel mai mare număr de participanți – 2.069 copii.

  ernes valceleanuAceastă performanță nu putea fi atinsă fără o bună colaborare între noi, factorii de decizie de la nivelul Primăriei municipiului Slatina, și partenerii noștri în organizarea acestei ample manifestări care este Festivalul Național al Copiilor ”Călușul Românesc” și suntem foarte mândri de acest lucru. Pe lângă aceste evenimente devenite tradiționale la Slatina, am încercat ca, alături de echipa nouă aflată la conducerea municipalității slătinene, să aducem în prim-plan și proiecte inedite cu „priză” la publicul larg în alte mari orașe ale țării, și aici mă refer în special la „Oktober Fest”, eveniment organizat în premieră la Slatina, în toamna anului trecut. De altfel, reușita acestei idei ne-a determinat să continuăm pe această linie și să venim cu idei noi de evenimente, sens în care am luat decizia ca „Oktober Fest” să se transforme, anul acesta, în „Slatina Fest”, aceasta pentru a da o notă de originalitate proprie acestui eveniment. Nu pot uita de maratonul de activități culturale derulate în incinta fostului cinema Victoria, acum modernizat și redenumit „Atelier Intercultural”, precum și la Centrul Cultural „Eugen Ionescu”.

  Cât privește agenda culturală pentru viitorul mai mult sau mai puțin îndepărtat, vă pot spune că avem în plan o serie de proiecte noi cu caracter cultural și nu numai în peisajul autohton, proiecte pe care am vrea deocamdată să fie o surpriză deoarece realizarea lor nu depinde integral de noi.

  Care vor fi evenimentele dedicate Centenarului, câți bani a alocat primăria pentru acestea și ce personalități marcante vor fi invitate la Slatina cu prilejul acestor manifestări?

  Centenarul Marii Uniri și-a pus amprenta asupra activităților organizate de Primăria Slatina încă de la începutul anului. Astfel, manifestările organizate timp de aproape o săptămână în luna ianuarie cu ocazia marcării a 650 de ani de atestare documentară a municipiului s-au desfășurat sub emblema Centenarului. În acest sens, în prima zi a manifestărilor, respectiv în data de 20 ianuarie, pe bulevardul central al orașului s-a desfășurat o defilare cu torțe ce a numărat 100 de reprezentanți ai principalelor structuri militare din oraș: Poliția Locală, Pompieri și Jandarmi. Iar acesta a fost doar începutul deoarece toate manifestările importante din acest an anunțate de Primăria Slatina se vor derula sub semnul marcării celor 100 de ani de la Marea Unire din 1918, la care se adaugă și „Zilele municipiului Slatina”, prevăzute a avea loc în perioada 29 iunie – 1 iulie, totul urmând a culmina cu Ziua Națională 1 Decembrie.

  Toate aceste evenimente vor avea fiecare elemente distincte care să le diferențieze. Ca un exemplu în acest sens, vă pot spune că programul conceput pentru „Zilele municipiului Slatina în Centenarul Marii Uniri” cuprinde, printre altele, o paradă a portului popular care se va încheia pe Esplanadă, loc unde 100 de persoane îmbrăcate în costume tradiționale vor purta 100 de drapele tricolore și vor forma o „hartă vie” simbolică a țării noastre, iar 100 de călușari olteni vor face o demonstrație a frumuseții deosebite a acestui original dans tradițional popular. În ce privește sumele care vor cheltuite în acest scop, vă pot spune că nu sunt deloc exagerate, ele fiind făcute publice încă de la începutul anului când a fost aprobat programul manifestărilor pe anul în curs.

  Despre personalitățile ce vor fi invitate la Slatina cu prilejul organizării tuturor acestor manifestări vă pot spune doar că sunt nume importante în țara noastră și care vor fi anunțate la momentul propriu-zis al evenimentelor.

  Ce vă reproșați, dle viceprimar, în acest domeniu al culturii, și mă refer la unele neajunsuri și neîmpliniri, și ce angajamente vă luați pentru viitor?

  Întotdeauna mă gândesc dacă aș fi putut să fac mai mult sau dacă aș putea face mai mult, deci nu cred că este vorba de „reproșuri” pe care aș avea să mi le aduc. Mai degrabă este vorba despre activități cultural-sportive pe care nu le-am putut organiza până acum din motive obiective, respectiv din cauza lipsei unui spațiu suficient de încăpător – și aici mă refer în special la Sala Polivalentă, lucrare derulată de Compania Națională de Investiții și întârziată din motive ce nu țin nicidecum de municipalitate. Dar noi ne păstrăm speranța că aceste lucrări vor ajunge la un final și atunci vom putea profita cu toții de avantajele unei săli polivalente moderne.

  În rest, nu pot spune că am vreun fel de „neîmpliniri”, aceasta poate și pentru că sunt o fire optimistă și ambițioasă totodată, care acceptă critica corectă, dar constructivă, și care nu dă înapoi la prima încercare mai grea, ci din contră, dau tot ce pot până reușesc să îmi realizez scopul propus. Prin urmare, vă spun sincer că sunt optimist în acest sens și convins de faptul că, alături de domnul primar și ceilalți colegi din Primăria Slatina, vom reuși să trecem peste greutățile din prezent și să demonstrăm tuturor că, acolo unde există o echipă unită, așa cum suntem noi, este imposibil să nu apară și rezultatele.

  Dumitru SÂRGHIE

  Permanent link to this article: https://linia1.ro/acolo-unde-exista-o-echipa-unita-asa-cum-suntem-noi-este-imposibil-sa-nu-apara-si-rezultatele/