DIALOGURI ESENȚIALE
În momentul în care fostul prefect liberal Mario De Mezzo și-a depus candidatura la Primăria Slatina, conducerea PNL Olt a mizat pentru această misiune pe medicul veterinar Nicolae Ștefan. Un profesionist recunoscut în meseria sa de bază, un politician de dreapta echilibrat, care crede în forța argumentelor, credincios unui singur partid, de la Revoluție încoace, și anume istoricului Partid Național Liberal.
De remarcat faptul că asupra sa n-au planat niciodată suspiciuni, cum că ar fi implicat în niscaiva scandaluri publice sau în alte probleme legate de anumite dosare penale. Crede în reforma administrativă a județului Olt și a țării în ansamblu și, de asemenea, domnia sa consideră că această reformă ține de politicile liberale naționale și proeuropene, cele pe care partidul din care face parte poate să le înfăptuiască. Modest și educat, Nicolae Ștefan nu consideră că deține adevărul absolut, că are mereu câte ceva de învățat de la alții, mai „înarmați intelectual” decât el, și nu-și face iluzii că va fi prefect „până-n pânzele albe”!
Domnule prefect, iată că istoria își spune cuvântul și Municipiul Slatina are un primar liberal, așa cum n-a mai avut din perioada interbelică. Cum a fost primită la Centru această victorie a lui Mario De Mezzo și ce însemnă pentru PNL Olt?
Această victorie electorală se datorează, în primul rând, electoratului slătinean, care ajunsese la capătul răbdărilor, în ceea ce-l privește pe fostul primar pesedist, apoi candidatului nostru, care a arătat cu mare obiectivitate și responsabilitate față de comunitate în ce fundătură a fost dus istoricul nostru oraș de către administrația Emil Moț. De altfel, înșiși liderii locali și centrali ai PSD și-au exprimat, ce-i drept cam târziu, nu numai dezamăgirea că au pierdut Slatina, ci și dezamăgirea față de propriul lor candidat și de camarila nesățioasă din jurul lui. Nu-i cazul să dezvolt eu aici acest subiect, pe care dumneavoastră, ca ziarist, îl cunoașteți în amănunt.
Ca reprezentant al Guvernului în teritoriu, voi face tot ce ține de fișa postului meu ca Slatina, prin noua sa conducere administrativă, să reintre pe drumul normalității și al redresării, după o administrație defectuoasă, ca să nu zic altfel…
La Centru, victoria echipei liberale a fost primită cu entuziasm, avându-se în vedere anvergura candidatului nostru, care a reușit să dea un semnal că se poate și fără PSD, în orașul lui Eugen Ionescu, iar un merit important îl are președintele PNL Olt, Gigel Știrbu, ce a demonstrat că vechea conducere liberală (care, de altfel, s-a înrolat la PSD) era mai pesedistă decât mulți dintre pesediștii cu carnet de partid. Spun asta, pentru că victoria PNL, la Slatina, a avut un efect pozitiv chiar în rândurile unor foști votanți ai PSD și, de bună seamă, chiar în viziunea unor primari social-democrați, din teritoriu, care nu vor rămâne încremeniți în proiect. Veți constata acest lucru la alegerile parlamentare..
Da, va urma o campanie furibundă pentru prezidențiale și parlamentare. Știu că prefecții au, prin lege, dezlegare la politică. Însă au și un rol administrativ imparțial, în organizarea alegerilor… Cum veți împăca cele două misiuni: cea politică și cea administrativă?
Ca prefect, cred în forța argumentelor și a faptelor. Ca politician, rămân fidel unui singur partid: PNL! Nu știu care va fi structura politică a parlamentului viitor, nici a Guvernului ce va să vie, știu doar că parlamentarii și miniștrii liberali, care vor câștiga alegerile (și accentuez, aici, pe cei din Olt), trebuie să facă mai mult pentru comunitățile pe care le reprezintă acolo sus… Cred că e nevoie de o reformă administrativ-teritorială, România având aceeași formă de organizare încă din anii ’70.
Sunt reprezentant al Guvernului în teritoriu și garant al respectării legii și a ordinii publice, la nivel județean, nu numai în timpul alegerilor, ci în permanență. De altfel, O.U.G. nr. 98/2024 stipulează foarte clar că prefectul și subprefecții nu pot participa la acțiuni politice, pe perioada campaniei electorale, sub sancțiunea demiterii. Voi ține cont de reguli și de norme, conform principiilor legalității, imparțialității, obiectivității și voi răspunde în lumina legilor țării de tot ceea ce ține de atribuțiile mele stipulate în noul Cod administrativ al acestei funcții, convenit de guvernarea PSD-PNL.
Ca observator neutru, vă întreb dacă, din moment ce PNL a preluat conducerea Primăriei Slatina, mai are vrun sens logica de campanie a liderilor municipali liberali?
Coeziunea internă a noii administrații interimare a Primăriei Slatina și scoaterea la iveală a lucrurilor necurate petrecute în mandatele fostei administrații fac parte dintr-o campanie firească și necesară, care trebuie să devină permanență. Dacă Dvs. considerați că e o atitudine electorală, atunci și atitudinea PSD Olt, aceea de a-și face propria curățenie în partid e tot una electorală. PSD și-a retras corupții din Primăria Slatina, pe unii i-a scos și din partid și, iată, administrația locală beneficiază de o conducere liberală, până când primarul ales și întregul aparat administrativ se va instala în luna noiembrie. Le doresc tuturor succes în noua postură, atât de dorită de slătineni!
Echidistanța și echilibrul cu care vă exercitați dvs. funcția de Prefect de Olt au fost primite cu multă simpatie în rândul cetățenilor județului nostru… Credeți că veți rămâne pe această poziție și după alegeri?
Trebuie să fiu sincer și să vă spun că nu mi-am făcut un ideal de a fi prefect până-n… pânzele albe. Și tot legat de sinceritate, vreau să vă spun că nu sunt genul de om care consideră că le știe pe toate. Dimpotrivă, cred că tot timpul am de învățat de la altcineva, poate mult mai înarmat intelectual decât mine. O funcție, trebuie să recunoaștem, depinde tot timpul de contextul politic, rezultat în urma unor alegeri… Că voi mai fi sau nu prefect, după alegeri, nu are o importanță atât de mare, în ecuația guvernării ce se va instala după alegerile parlamentare și prezidențiale. Mi-aș dori, liberal fiind, ca, o perioadă cât mai lungă, liberalii și politicile liberale să-și poată pune amprenta pe evoluțiile acestui județ, care, cred că ați constatat și dumneavoastră, merită mai mult decât ceea ce i s-a oferit până acum de către PSD și chiar de aliații liberali, care au fost mult timp, așa cum ziceați dvs., „frații mai mici” ai social-democraților.
Ce candidați estimați că vor ajunge în turul al doilea al prezidențialelor?
Cu siguranță Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă… Cred că istoria se va repeta în finală, conform verdictului dat de popor în partida „Ponta-Iohannis”!
Va rezista Alianța PSD-PNL și după aceste alegeri și aici mă refer la nivel central, fiindcă la Olt e praf și pulbere?
Dați-mi voie să nu anticipez lucrurile legate de acest aspect, care țin de interesul național și de puterile politice de la București. Pe plan județean, cred în ofensiva PNL…
Având în vedere faptul că, după Revoluție, niciun prefect nu s-a ocupat de cultura acestui județ, considerați că trebuie să promovați un proiect cultural, în acest sens?
Alături de alte personalități culturale importante, sunteți unul dintre promotorii valorilor spirituale ale fostului județ Romanați (desființat de comuniști) și, în general, ale actualului județ Olt. I-ați scos din penumbra în care-i îngropase regimul totalitar comunist pe Ion Marin Iovescu, Demetru Iordana, Traian Biju și Pan. M. Vizirescu, așa cum ați făcut cunoscute publicului larg și alte personalități culturale contemporane, precum artistul plastic, muzeograful, muzeologul, istoricul și publicistul Traian Zorzoliu, istoricul Dumitru Botar, tenorul Antonius Nicolescu și alții. Cred într-o viitoare colaborare a Instituției Prefectului de Olt cu oamenii de cultură locali. Istoria culturală a acestor locuri este fascinantă și trebuie pusă, desigur, în lumină!
Ce mesaj aveți înainte de alegeri, pentru cetățenii județului lui Eugen Ionescu și Pan M. Vizirescu?
Cetățenii județului Olt știu foarte bine că a spune adevărul, în lumea în care trăim, e nevoie de mare curaj. Adevărul ne face liberi, iar căutarea lui este un angajament, o îndatorire, un drum cu limite și obstacole, care, prin vot, ne face viața mai bună. Iar votul ține de conștiința fiecăruia… Multă sănătate le doresc tuturor, indiferent de opțiunile lor politice.
Mulțumesc!
Dumitru Sîrghie
,,Ce este adevărul? În timpul ultimelor ore ale vieţii Sale, Salvatorul a fost adus în faţa lui Pilat din Pont. Vârstnicii iudeilor Îl acuzaseră pe Isus de răzvrătire şi trădare faţă de Roma şi au insistat ca El să fie omorât.
Când Pilat a fost faţă în faţă cu Omul din Galilea, el a întrebat: „Atunci un împărat tot eşti?”.
Isus a răspuns: „Pentru acesta M-am născut şi am venit pe lume, ca să mărturisesc despre adevăr. Oricine este din adevăr ascultă glasul Meu”.
Indatorire pentru domnul Prefect este sa execute adversari politici ! Indatorire este ce il pune popa Stirbu sa faca impotriva adversarilor politici, stiu ei mai bine ce…, cu ce se ocupa din functiile lor publice