AcasăActualitateAdrian Popescu și TMK-Artrom Slatina

Adrian Popescu și TMK-Artrom Slatina

Profesionalismul pentru el este o religie personală, una de uz intelectual, într-un spațiu privat, de rezonanță internațională. Este un profesionist direct, deplin și fără rest. El are un stăpân, o religie dată de concernul TMK, un nume și o știință care se traduc prin faptul că substanța lucrurilor este inventată de forța celor puternici…

tmk popescu 1Adrian Popescu, căci despre el este vorba, are o inteligență recunoscută și o suveranitate personală. Are vocație de lider, probabil și datorită faptului că, pentru domnia-sa, matematica n-a avut niciodată vreo taină nedescifrată. A reușit rapid să înlăture impostura organizată post-revoluționară din Artrom Slatina și a luptat și luptă împotriva diletantismului profesional.

TMK-Artrom SA din Slatina, al doilea producător european de țevi mecanice, este pentru Adrian Popescu un act de credință, un fel de buna-vestire a calității și recunoașterii internaționale…

adi popescu tmkȘi dacă Adrian Popescu are cumva sentimentul împlinirii profesionale, acest lucru se datorează faptului că domnia-sa își îndeplinește, zi de zi, datoria. Iar datoria nu poți să ți-o împlinești decât într-o instituție capitalistă, neîngrădită, capabilă să producă prosperitate, așa cum este compania TMK.

Adrian Popescu este un adept al proprietății private, conștient fiind că fără proprietate privată nu există piață, fără piață nu există prețuri, fără prețuri nu există estimări anticipative, fără estimări anticipative nu există calcul de rentabilitate, iar fără calcul de rentabilitate sursele nu pot fi alocate rațional și agentul economic este pus în imposibilitatea de a face un calcul realist și corect, neputând astfel să facă o planificare.

Știm cu toții că România se plasează pe unul din ultimele locuri între statele integrate în UE, fiind suspectă, în continuare, că nu are economie de piață funcțională. Neglijarea de către guvernele post-decembriste a problemelor reale cu care se confruntă oamenii de afaceri reprezintă unul din factorii principali care împiedică dezvoltarea normală a economiei românești. Ignorarea mediului de afaceri are consecințe din cele mai grave, care duc, printre altele, la deteriorarea continuă a situației salariaților din mediul privat. Singura salvare a situației stă în mâinile adevăraților profesioniști și în mâinile investitorilor români străini, care au capacitate profesională și financiară de a reda onoare și demnitate economiei românești. Sistemul social și politic al Europei Occidentale se bazează pe economia privată și pe inițiativa economică a oamenilor de afaceri, cei care crează locuri de muncă și se implică în viața comunităților, sponsorizând și subvenționând activități culturale, sportive, de tineret și investind în formarea profesională.

tmk popescu 2În societatea românească, mistuită de corupție și scepticism, aflată într-o galopantă dezorganizare, fără nici un sentiment comun decât lehamitea, TMK-Artrom SA din Slatina și Adrian Popescu reprezintă un pariu câștigat de metalurgia românească, un pariu care ne alimentează speranța. TMK-Artrom Slatina este un exemplu economic și social și un model care a făcut posibilă  apariția unei noi mentalități, capabile să pună în centrul activității sociale a individului libertatea de a gândi și libera inițiativă. Grupul rusesc TMK deține două uzine metalurgice în România (TMK-Artrom Slatina și TMK-Reșița SA) acestea având o echipă de management integral românească al cărei pilon fundamental este Adrian Popescu, slătineanul nostru care a înțeles că fără democrație economică, fără capitalism și piețe emergente, democrația politică de ieri și de azi va rămâne un paliativ, într-o urnă mobilă plimbată pe străzi, la îndemâna cui nu trebuie.

TMK-Artrom Slatina – grație unui management de performanță a devenit un simbol internațional al excelenței care ne alimentează mândria locală și națională.

Dumitru SÂRGHIE

TMK VA LANSA ÎN OPERARE O NOUĂ SECȚIE DE PRODUCȚIE LA TMK-ARTROM SLATINA

TMK (LSE: TMKS) este unul din primii doi lideri mondiali, în domeniul producției de țevi pentru industria gas și petrol. Împreună, în cele 28 de întreprinderi amplasate în Rusia, SUA, Canada, România, Oman, UAE și Kazahstan, TMK deține cele mai mari capacități de producție a întregului spectru de țevi din oțel dintre liderii mondiali de cca. 5,5 mln tone. Grupul TMK dispune și de 2 centre de științe și cercetări în Rusia și SUA, precum și de o rețea de distribuție vastă.

Ponderea cea mai mare, în structura de livrări a Companiei, revine țevilor petroliere cu îmbinări filetate de tip Premium. Volumul total de comercializare a țevilor, în anii precedenți, a fost de circa 4.3-4,5 mln. tone. TMK își livrează producția în peste 80 de țări, împreună cu un spectru mare de servicii însoțitoare de tratament termic, acoperiri anticorozie, filetare Premium, servicii de stocare și reparații de țevi.

Acțiunile TMK sunt listate la Bursa din Londra, pe piața extrabursieră a SUA (OTCQX), precum și pe platformele bursiere din Rusia – MMBE și PTC.

tmk artrom slatinaTMK ÎN ROMÂNIA

TMK a intrat în România, în anul 2002, când a cumpărat compania ARTROM (TMK-ARTROM) producător de țevi din otel pentru industria energetică, constructoare de mașini și construcții.

După ce a preluat controlul companiei, TMK-ARTROM aflată în dificultate financiară profundă, în anul 2002, grupul TMK a demarat la TMK-ARTROM un vast program de eficientizare și modernizări care continuă și astăzi.

Pentru a integra fluxul TMK-ARTROM și cu producție de materie primă, în anul 2004, a fost achiziționat, prin programul de privatizare, fostul Combinat Siderurgic Reșița redenumit TMK-Reșița. La scurt timp, a fost demarat un amplu program de investiții, care a vizat retehnologizarea uzinei, creșterea capacității de producție, introducerea de noi fluxuri de fabricație și îmbunătățirea calității produselor. Cele două fabrici se completează reciproc și formează un complex industrial strategic pentru producția europeană a TMK.

Volumul total al investițiilor tehnologice și de mediu realizate de TMK la cele două uzine românești este de peste 140 milioane USD, la care se adaugă investiții prin majorări de capital social, prin aport CASH, în valoare de cca. 85 milioane USD.

Astăzi, complexul industrial TMK-Artrom / TMK-Reșița este unul foarte cunoscut și apreciat, nu numai pe piața românească, dar, mai ales, pe cea europeană și America de Nord, fiind unul din producătorii de top în industria de țevi mecanice destinate industriilor auto, hidraulice, construcții etc.

Având peste 2100 de angajați (cca. 1350 în Slatina și cca. 750 în Reșița); întreprinderile TMK realizează, anual, în România, peste 350 de milioane EURO cifra de afaceri (din care majoritatea destinată exportului).

TMK-ARTROM exportă cca. 85% din produsele sale, în tarile membre ale Uniunii Europene și SUA/Canada, și o mică parte în Orientul Apropiat, iar TMK-Reșița exportă cca. 45% din producția sa către alți producători de țevi (restul este destinat consumului TMK-ARTROM ca materie primă).

După ce a preluat controlul companiei, TMK-ARTROM aflată în dificultate financiară profundă, în anul 2002, grupul TMK a demarat la TMK-ARTROM un vast program de modernizări, care continua și astăzi.

• Astfel, până în 2004, laminorul ASSEL a fost adus la capacitatea sa proiectată, prin investiții multiple, care l-au făcut performant, în noile condiții de piață.

• Totodată, au fost implementate măsuri pentru adaptarea producției la standardele de mediu impuse de Uniunea Europeană.

• În anul 2006, a fost instalat al doilea laminor de tip CPE, cu o capacitate de 100.000 tone/an țevi (singura investiție de green-field de capacitate de producție siderurgică din România, după 1989), astfel încât capacitatea de producție a uzinei s-a dublat, ajungând, astăzi, la 200.000 tone anual.

• În anul 2008, a fost instalat Laminorul degrosisor EZTM pentru tagle la Linia ASSEL (tehnologie unică în lume, proprietate a TMK).

• În anii 2009-2013, au fost instalate, în uzină, diverse echipamente destinate creșterii calității producției, a diversificării ofertei, pentru reducerea costurilor energetice și protecției mediului.

• Lanțul productiv a fost completat prin achiziționarea TMK-Reșița, care produce materie primă (tagla țeavă) în principal pentru fabrica de la Slatina. Un accent deosebit a fost pus pe calitatea produselor finite și pe optimizarea parametrilor de producție.

Marea provocare a investitorilor a fost aceea de a reuși să retehnologizeze fabrica de la Reșița (aflată la momentul privatizării într-un stadiu de degradare tehnică extrem și cu o tehnologie învechită și foarte poluantă) și să îndeplinească standardele de mediu europene    impuse prin programul de privatizare, și asta până la intrarea României în Uniunea Europeană, eveniment care a avut loc la 1 ianuarie 2007. În ciuda timpului extrem de scurt, investițiile de mediu au fost realizate într-un timp record, la finele anului 2006, TMK inaugurând cea mai modernă instalație de captare a gazelor arse și desprăfuire din siderurgia românească. Încă de la început, strategia TMK pentru TMK-Reșița a fost de a transforma uzina într-un producător modern de tagla destinată producției de țevi de la TMK-Artrom.

• În anul 2006, a fost realizată Instalația de captare a gazelor arse și desprăfuire pentru eliminarea emisiilor de gaze și praf de la vechiul cuptor electric.

• La 27 februarie 2007, a fost inaugurată noua instalație de turnare continuă a taglelor, cu o capacitate de 450.000 tone/an.

• Procesul de modernizare a continuat cu o instalație de vidare.

• În anul 2011, a fost instalat un nou cuptor EBT de 110 tone complet nou.

• În 2012, se realizează modernizarea și mărirea capacității instalației de captare a gazelor arse și desprăfuire (realizată în 2006).

TMK Artrom Slatina și TMK-Reșița sunt printre foarte puținele companii siderurgice importante din România care au reușit, în mod continuu, din 2011, să înregistreze profit substanțial.

Noul program de investiții la TMK-ARTROM

Având în vedere supra-capacitățile de producție de țevi comerciale la nivel global, pentru a creste eficiența produselor sale, TMK a definit, ca strategie de dezvoltare pe termen lung, pentru Divizia din Europa, creșterea calității și valorii adăugate a produselor sale, în domeniul țevilor industriale (automobile, cilindrii hidraulici, organe de mașini, echipamente de ridicat și transportat etc-) și creșterea producției de produse din gama țevilor industrial, de tip Premium.

În acest sens, TMK a demarat, în TMK-ARTROM, un program de investiții care se derulează, în perioada 2014-2018, program ce prevede dezvoltarea unor facilități tehnologice care să transforme produsul finit de la Slatina (țevi mecanice) în produse cu valoare adăugată mai mare și, deci, cu eficiența crescută.

În aceste zile, va intra în producție prima etapă, și anume:

Secția nr. 5 – ACH – țevi pentru automobile și cilindrii hidraulici

> TMK Artrom, cel mai tânăr producător de țevi laminate din oțel din țară, apărut în peisajul industrial românesc, într-un moment extrem de neprielnic, și cotat, în 1990, cu șanse extrem de reduse de supraviețuire, a reușit, printr-o mobilizare de excepție a managementului și salariaților să își perfecționeze produsele și să ajungă un nume care contează în piața Europeană a țevilor industriale, în special al celor pentru aplicații mecanice.

> Alăturarea la Grupul TMK și alipirea simbiotică a TMK Reșița au conferit premisele creșterii volumului de producție și a consolidării poziției în piața europeană a produselor sale, unde a devenit unul dintre jucătorii de referință, dar și un nume respectat pe alte piețe, cea a Statelor Unite fiind cea mai importantă.

> Competiția în domeniu este însă una extrem de dur și continuarea creșterii prin mărirea volumului de producție, deși foarte dorită, s-a dovedit a fi nerealist în a fi abordată. Din acest motiv, pentru TMK Artrom, Compania TMK a definit ca strategie viitoare de dezvoltare, creșterea valorii adăugate a produselor sale, prin creșterea ponderii produselor PREMIUM fabricate la Slatina, respectiv țevi din oteluri aliate, cu caracteristici superioare, precum și o procesare cât mai avansată a lor.

> Secția ACH constituie, astfel, primul pas în această direcție, aici fiind procesate suplimentar țevi destinate producerii de cilindrii hidraulici și a componentelor pentru automobile.

> Aici, țevile produse, în special în Secția de producție la rece, își continuă prelucrarea către produse mai apropiate de starea final de utilizare. Principalul produs al acestei secții îl vor constitui țevile prelucrate la interior, prin alezare și roluire, pregătite astfel pentru a intra direct în componența cilindrilor hidraulici. Prin materialele folosite și toate procesările făcute, țevile sunt astfel destinate producției de cilindrii hidraulici pentru aplicații cu maxime exigențe: instalații de ridicat, echipamente industriale complexe, echipamente miniere, automobile, aviație etc. În aceeași secție, vor fi finisate superior și țevile pentru tijele cilindrilor hidraulici.

> Folosind o modernă instalație de debitare de mare precizie, tot aici se produc și anumite piese tubulare folosite în construcția automobilelor, furnizându-se deja direct anumite părți către uzinele Dacia-Renault, dar și către alte firme românești care produc componente de mare complexitate pentru mărci internaționale auto de renume.

> Dotarea secției ACH este una de ultima generație utilajele fiind importante din Japonia și Germania.

> Eforturile în direcția creșterii ponderii produselor premium vor continua după inaugurarea echipamentelor principale ale secției ACH prin demararea celui mai important proiect în acest sens, noul atelier de tratamente termice unde țevile laminate la cald vor fi înnobilate cu caracteristici superioare, prin tratamente termice în instalații de ultimă generație.

Secția a presupus o investiție de cca. 10 milioane euro și are capacitatea de a procesa circa 25000 tone țevi anual. Eforturile în direcția creșterii ponderii produselor premium vor continua și după inaugurarea echipamentelor principale ale secției ACH prin demararea celui mai important proiect în acest sens, noua secție de tratamente termice, unde țevile laminate la cald vor fi înnobilate cu caracteristici superioare prin tratamente termice în instalații de ultimă generație.

- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments