AcasăActualitateAgenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia – Eveniment de lansare a Programului...

Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia – Eveniment de lansare a Programului Regional Sud-Vest Oltenia, 2021-2027!

Recent (17 noiembrie a.c.), Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, în calitate de autoritate de management, a inițiat o conferință de presă privind lansarea Programului Regional Sud-Vest Oltenia, 2021-2027, eveniment în cadrul căruia Alexandru Stănescu, conjudețeanul nostru, Director General ADR Sud-Vest Oltenia, alături de ceilalți specialiști ai acestei importante instituții, a prezentat obiectivele și provocările noului program, dar și pașii concreți care trebuie întreprinși pentru implementarea și gestionarea fondurilor alocate.

„Programul Regional Sud-Vest Oltenia, 2021-2027, adoptat de Comisia Europeană, în data de 17 octombrie 2012, conceput și realizat pe baza nevoilor regionale, va reprezenta principalul instrument de dezvoltare a comunităților din Regiunea Sud-Vest Oltenia.

Este o zi importantă pentru întreaga regiune! ADR Sud-Vest Oltenia a organizat astăzi, la Craiova, cu sprijinul ROREG – Asociația Agențiilor pentru Dezvoltare Regională din România, evenimentul de lansare a Programului Regional Sud-Vest Oltenia 2021-2027, în prezența a peste 150 de participanți (…).

Este un nou început pentru noi și pentru partenerii noștri, un nou drum pe care pornim împreună, cu scopul de a atrage cât mai multe fonduri europene în Oltenia. A venit momentul să vorbim despre lucruri concrete, despre proiectele care vor face regiunea mai puternică, proiecte pe care partenerii noștri sunt pregătiți să le implementeze”, a declarat domnul Alexandru Stănescu, directorul general al ADR Sud-Vest Oltenia”.

Un moment important al acestei întâlniri a fost semnarea declarației comune dintre ministerul investițiilor și proiectelor europene și agenția pentru dezvoltare regională sud-vest Oltenia. Au fost prezenți la eveniment reprezentanți ai comisiei europene, ministrul finanțelor, domnul Adrian Cîciu, foști miniștri, secretari de stat, prefecți, președinți de consilii județene, primari din regiune, ÎPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, reprezentanți ai mediului academic din Oltenia etc.

Prezentăm în continuare, discursul președintelui C.J. Olt, Marius Oprescu, precum  și  pe cel al deputatului de Olt Adrian Chesnoiu, ambii prezenți la eveniment.

MARIUS OPRESCU:

ADR Sud-Vest Oltenia a devenit autoritate de management!

„De noul program Regional Sud-Vest Oltenia, 2021– 2027, vor beneficia din plin unitățile administrative teritoriala din regiunea noastră, pentru a-și duce mai departe drumul către modernizare. Un drum destul de anevoios și cu mari provocări. Descentralizarea ADR-urilor a fost, cred, primul pas prin care s-a creat un acord în ceea ce privește dezvoltarea corectă a regiunilor din România. Faptul că ADR Sud-Vest Oltenia a devenit autoritate de management este, cu siguranță, un plus, pentru că lucrurile sunt mai aproape de noi și nu doar la nivel fizic, cât, și mai mult, la nivel decizional.

Mutarea deciziei de la Centru, la nivel regional creează un mare avantaj și o viziune clară asupra nevoii de dezvoltare din fiecare județ, dar și a regiunii, în ansamblul ei, și, în același timp, elimină birocrația, creează coerență în implementarea proiectelor ușurează procedurile de atragere a fondurilor europene, iar informațiile și clarificările vin mai rapid, ținând cont, de care dată, de situația locală, care ține de fiecare problemă în parte.

Cu siguranță, cei peste 20 de ani de experiență ai ADR Sud-Vest Oltenia vor fi garantul că acest proiect va fi implementat cu succes. Vă urez mult succes dumneavoastră celor care reprezentați această instituție, iar colegilor mei din teritoriu le doresc să realizeze cât mai multe proiecte, fără corecții financiare…”

Adrian Chesnoiu:

Este extrem de important cum ne raportăm la principiile fiecărui stat membru și, în cazul nostru, la specificul fiecărei regiuni!

„Noul program regional Sud-Vest Oltenia, 2021– 2027, principalul instrument de finanțare din Fondul European de Dezvoltare Regională și Bugetul de Stat, în Regiunea Sud-Vest Oltenia reprezintă o abordare adecvată, pentru că nu e normal ca Bucureștiul să decidă ceea ce este mai bine pentru Olt, pentru Dolj, pentru Gorj, pentru județele dintr-o anumită regiune. Și asta, deoarece nevoile, la nivel central, apar altfel față de cele de la nivel local.  Cred că este, totuși, un moment important (…) ca lucrul acesta să se înțeleagă și de la Bruxelles. Pentru că, nu de puține ori, am observat că, la nivelul Uniunii Europene, se uită principiul subsidiarității, prin care trebuie să le oferim statelor membre posibilitatea ca să adapteze programele operaționale sau structurale la nevoile specifice fiecăruia.

Există disparități enorme la ceea ce se întâmplă în Vestul Europei, față de Estul Europei. Europa Centrală și Europa de Vest sunt singurele capabile să ajute regiunile mai puțin dezvoltate ca să crească și să egalizeze, cumva, disparitățile de  dezvoltare.

Pentru că nu întâmplător suntem într-o regiune istorică în care ne aducem aminte că, aproape 400 de ani, am trăit pe principiul otrăvirii fântânilor, arderea caselor și retragerea în munți, din fața invaziilor cotropitoare. N-am avut stabilitatea pe care alte state europene au avut-o. Și, astfel, este extrem de important cum ne raportăm la principiile fiecărui stat membru și, în cazul nostru, la specificul fiecărei regiuni. Spun acest lucru, pentru că am fost mai bine de trei ani de zile directorul AFIR și am gestionat întregul buget de 8 miliarde de euro al PNDR, 2014-2020. Am putut observa atunci că se poate lucra foarte bine pe nivel de zonă. Am avut exemplul foarte bun al GAL-urilor rurale, unde asociații de comune au reușit să-și rezolve nevoile specifice.

Avem și exemplul foarte bun al FLAG-urilor, din Programul Operațional de Pescuit, care a funcționat foarte bine în România, iar faptul acesta ne dă garanția că și cu ajutorul POR, odată intrat în administrarea de către autoritățile județene, regionale, se va aduce plus valoare regiunilor noastre de dezvoltare.

Aș pune accentul pe un element cheie, pe care trebuie să-l avem cu toții în vedere, pentru că sunt în sală reprezentanți ai administrației publice locale și județene, dar și specialiști din zona de implementare a fondurilor europene. Cred că trebuie să ne uităm foarte atent la complementaritatea programelor, astfel încât să putem colabora tot mai bine între noi. Dacă există o nevoie care poate fi finanțată dintr-un anumit program, să nu irosim banii dintr-un fond structural, în dauna acelui program în care banii rămân necheltuiți. Pentru că, iată, noi am contribuit cu peste 20 miliarde de euro, dar am absorbit aproape 8o de miliarde. Diferența este netă în favoarea banilor care au intrat în țară, dar trebuie să luăm în calcul și anvelopa totală pe care am avut-o la dispoziție și n-am reușit s-o accesăm la nivelul maxim…”

Dumitru Sîrghie

- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments