D-le primar, succesiunea rapidă de guverne v-a încurcat în activitatea dvs. administrativă?
Nu! Această succesiune nu ne-a încurcat cu nimic. Noi ne-am făcut treaba, ca de fiecare dată, pe legislație. Mai multe despre acest subiect nu v-aș putea spune, pentru că aici, pe plan local, ne vedem de treburile noastre de zi cu zi și suntem în slujba cetățeanului.
Sunteți la cel de-al treilea mandat… Spuneți-ne ce investiții ați realizat în această perioadă, ce aveți de gând să mai faceți și pe ce fonduri vreți să faceți?
Până în prezent, am realizat un pod în satul Rădești, peste pârâul Teslui, pentru că oamenii nu puteau să treacă pârâul, nici măcar să-și ducă morții la cimitir. Practic despărțea satul în două…
De asemenea, am renovat școlile din comuna Oporelu, atât grădinița cât și Școala I-VIII. Am achiziționat două microbuze pentru transportul elevilor în condiții normale, decente. S-a achiziționat un buldoexcavator la Primărie care deservește localitatea.
Am terminat procesul de alimentare cu apă în toate satele comunei: Rădești, Oporelu, Beria de Jos și Beria de Sus. De asemenea, avem în derulare proiecte pe colectarea deșeurilor, acel proiect ECO. Am înțeles că acum este în desfășurare procesul de licitație pentru strângerea acestor gunoaie, care reprezintă un punct sensibil. E o problemă cu aceste gunoaie…
Avem, pe PNDL, două proiecte de asfaltare pentru DC 30A, în satul Rădești, și DC 202. Contractul de finanțare este semnat și suntem în procedură de licitație pentru a încheia contractul de execuție.
Vrem, în continuare, să reabilităm cele două școli, pentru că pe acestea le-am modernizat eu, în 2009, când am venit la primărie. Timp de aproape 10 ani nu au necesitat intervenții, dar, în acești ani, s-au mai uzat, sunt acte normative noi. Tot pe PNDL am prins și acest proiect. Avem canalizarea unde așteptăm să semnăm contractul de finanțare.
Cum stați cu natalitatea? S-au micșorat efectivele de elevi?
S-au micșorat! Din păcate, și la noi, ca și în toată țara, natalitatea este în scădere. Încă nu avem clase la simultan, dar – din păcate – numărul de elevi se împuținează, de la an la an.
Cadrele didactice fac naveta?
Majoritatea, da! Avem și din localitate… Celor care vin din altă parte le plătim transportul. Suntem la zi…
Pe vremuri, comuna dvs. avea o activitate culturală bogată. Mai există ceva?
Sigur că da! Am preluat tradițiile culturale, în special Călușul. Acest Căluș care ne-a adus multe premii, ne-a adus multe diplome, participând la concursuri județene, naționale și, chiar, internaționale.
Călușul din Oporelu se numește formația noastră, care îl are ca vătaf pe Gheorghe Feraru. Este fiul fostului vătaf, cel care acum este la o vârstă mai înaintată… Această tradiție s-a perpetuat din tată-n fiu.
Avem un cămin cultural pe care l-am renovat recent, cu fonduri proprii.
Mai există activitate sportivă în comună?
În plan sportiv, avem, bineînțeles, echipa de fotbal, care are o activitate destul de îndelungată. Din 1986, până în prezent, nu și-a întrerupt niciodată activitatea. În trei ani de zile am fost fruntași în seria noastră, încununând aceste performanțe cu participarea la finala Cupei României pe județ, meci disputat pe Stadionul „1 Mai” din Slatina.
D-le primar, care este configurația Consiliului Local Oporelu?
Sunt nouă consilieri, dintre care șapte PSD și doi liberali. Toți tragem spre binele localității și, implicit, în binele oamenilor.
Câte dosare aveți la Legea 416?
Vreo 40 și ceva de dosare. Ne facem treaba cu oamenii. Își fac zilele și orele pe care le au prin diverse activități: la strângerea gunoaielor, la decolmatarea șanțurilor, la școală spart și aranjat de lemne pentru școală, pe timp de iarnă, la diverse activități de pe raza comunei.
Din punct de vedere economic, de unde mai atrageți fonduri la bugetul comunei?
Avem 15-16 societăți comerciale pe raza comunei noastre, societăți care-și desfășoară activitatea în diverse domenii. Cel mai mare venit îl au cele din agricultură.
În trecut, am avut petrol la noi în comună. Dar având sondele la foarte mare adâncime, la vremea respectivă s-a spus că nu mai sunt rentabile, costurile de întreținere fiind foarte mari. Sunt abandonate… Astăzi ar fi fost un venit foarte bun la bugetul local.
Aveți monumente istorice pe raza comunei?
Avem trei biserici declarate monument istoric. În satul Rădești există tot o biserică declarată monument istoric, foarte veche, numai din lemn. Ceva de genul acesta mai există la Ibănești.
Dumitru SÂRGHIE