AcasăInterviuAlegerile prezidențiale au fost pierdute de modul de a face politică al...

Alegerile prezidențiale au fost pierdute de modul de a face politică al PSD in integrum

D-le deputat, sunteți deja un politician experimentat, cu lucrurile bune și cu cele mai puțin bune pe care le-ați făcut, de-a lungul timpului. Ce nu ați mai face, dacă – de mâine – ați lua politica de la zero?

Nu mă dezic de acțiunile mele politice, cu toate că aș pune mai puțină patimă. Și, probabil, aș cântări cu mai multă atenție oportunitatea anumitor decizii și implicațiile lor, în raport cu sacrificiile personale pe care le implică.

Readuc în discuție un moment în care Gazeta Oltului a împărțit premiile anului la politicieni, ziariști, primari, șefi de instituții. Într-un discurs înflăcărat, d-l Paul Stănescu (liderul PSD Olt) ne-a vorbit despre prietenia pesedisto-liberală, despre „marea unire” în USL a celor două formațiuni… Eu, ca „ziarist al anului”, i-am tăiat din elan și am spus că această unire este un bluf și că cele două partide se vor rupe. Așa a și fost. Ce a fost, de fapt, în mintea lui Ponta și Antonescu să facă acel nefericit USL?

daniel barbulescu 2007 intÎmi place să cred că proiectul politic numit USL a fost un proiect politic de țară, creat pe fundamente corecte, care urma să implementeze un regim politic socio-liberal, înlocuind practic regimul Băsescu. Până la un punct, când mecanismul s-a gripat din cauza orgoliilor personale ale liderilor săi, a fost un proiect de succes.

Cariera politică a lui Ponta pare că se află la sfârșit. Cât de năuc și infantil a putut fi el, cel care, având în mână electoratul, guvernarea și, deci, toate resursele morale și materiale, să piardă președinția, apoi partidul și, în cel mai scurt timp, e posibil să piardă și Guvernul?   

Ciudat este că foarte puțină lume (inclusiv comunicatorii PSD) vorbește de faptul că România a fost guvernată bine de cabinetul Ponta, până în prezent. Alegerile prezidențiale au fost pierdute de modul de a face politică al PSD in integrum, nu de Victor Ponta, căruia partidul i-a solicitat imperativ să candideze; la președinția PSD, Victor a renunțat voluntar, probabil din cauza problemelor personale de imagine; iar conducerea Guvernului nu o poate pierde decât dacă majoritatea parlamentară îi va cere acest lucru, retrăgându-i sprijinul politic, ceea ce este puțin probabil să se întâmple.

Rememorând traseul politic pe care l-ați parcurs, precum și dezastrul actual din PSD Olt, nu credeți că v-ar fi stat mai bine să rămâneți în Opoziție, la PDL? Ați fi fost un erou astăzi…

Foarte puțini sunt cei care știu sau acceptă acest lucru, dar cei care au participat la discuțiile din acel an cunosc că trecerea la PSD a acelei echipe din care făceam parte a avut la bază dorința de a nu mai consuma energiile politice locale în lupte fratricide, în urma cărora centrul ignora variabil fie PSD, fie PDL Olt, ci formarea unei echipe puternice și unite care să poată emite pretenții la recunoaștere națională, alocare de resurse și funcții importante pentru reprezentanții Oltului. Acest obiectiv a fost atins dar, din păcate, ulterior, situația s-a complicat și lucrurile au luat o întorsătură nefericită…

Un vechi truc pe care l-am mai utilizat de-a lungul timpului: vă cheamă, concomitent, la o întrevedere, Ponta și Dragnea, fixându-vă aceeași oră de întâlnire, fără să știe unul despre invitația celuilalt. La cine mergeți mai întâi: la Dragnea, cel condamnat penal, sau la Ponta, cel pasibil de condamnare?

Eu sunt disciplinat, așa că alegerea e simplă: o să onorez întotdeauna invitația primită de la președintele partidului.

Vă mândriți că sunteți contemporan cu Prina și Darius Vâlcov?

Indiferent de ceea ce s-ar spune, scrie sau, eventual, dovedi, când spui modernizarea Slatinei, spui Darius Vâlcov.

Apropo, de toate cele întâmplate în PSD Olt: mai aveți încredere în oameni?

Viața m-a făcut, uneori, să nu mai am încredere nici în mine, dar puținii oameni care mi-au fost alături de la început au rămas lângă mine și în momentele dificile.

Pe cine ați alege dvs. pentru a candida la Primăria Slatina, dintre următorii pesediști din Olt: Emil Moț, Silviu Neacșu, Andrei Iordache?

Foarte mult contează pe cine susține organizația PSD de la Slatina. Personal, îi cunosc foarte bine și le apreciez potențialul tuturor celor trei. În domnul profesor Neacșu am găsit, în PSD, încă din 2003, un susținător al tinerilor, cu Andrei Iordache sunt vecin, ne consultăm și îi cunosc proiectele, iar cu Emil aș putea fi acuzat de subiectivism: am fost colegi de bancă opt ani de zile, suntem prieteni…

Ce părere mai aveți despre presa din Olt?

Am toată considerația pentru breasla jurnaliștilor. Cred cu tărie că, pe plan local, activează ziariști mult mai bine pregătiți și mai obiectivi decât cei de la București, așa cum există și unii pseudo-jurnaliști care încalcă, de multe ori, deontologia profesională. Știu că independența totală a presei rămâne un deziderat, dar anumite limite ale decenței și bunului-simț nu ar trebui încălcate niciodată.

Cât de mult îi urâți pe Klaus Iohannis, cel care a sfărâmat visele tuturor pesediștilor?

Nu urăsc pe nimeni, cu atât mai mult nu aș putea urî pe cineva din rațiuni politice. Nu președintele Iohannis le-a sfărmat visele pesediștilor, și poate nici măcar PSD-iștii înșiși. Răspunsul trebuie căutat în altă parte…

Ce părere aveți despre așa-zisa lege antilegionară care, deși în spirit pare că ar avea o intenție rezonabilă, în litera ei atentează la valorile fundamentale ale neamului românesc, punându-i la colț pe Eminescu, Cioran, Țuțea, Noica, Vulcănescu etc.?

Consider că este un text de lege categoric perfectibil, care a fost adoptat cam repede, în raport cu dezbaterile serioase pe care le ridică, cu privire la problemele istorice, problemele de definire terminologică și chiar la dreptul la liberă exprimare. O amendare argumentată, în urma consultării serioase a specialiștilor în domeniu este necesară.

Dacă PSD rămâne în alianță cu UNPR și primiți sarcină de partid să faceți campanie lui Emil Albotă, pentru postul de primar al Slatinei, cum veți reacționa?

Din informațiile mele, cei din PNL Slatina ar trebui să vă răspundă la această întrebare, pentru că lor le va reveni sarcina de a-i face campanie domnului Albotă.

Ce-ar mai fi de întrebat și de răspuns?

Câteodată e bine să te limitezi în a răspunde strict la ceea ce ai fost întrebat!

Dumitru Sârghie

- Advertisment -

Most Popular