În județul Olt, o parte a generației tinere, contrariată și înșelată în credințele ei, după victoria fabuloasă a neamțului, s-a întors la regimul de obediență patentat de PSD. Un regim vetust, preluat și de marele PNL, în litera și spiritul său.
Așa se întâmplă, atunci când avangarda politică locală e formată din traseiști politici precum Victor Iacobescu. Când îl vezi pe profesorul Iacobescu cum le face igiena spatelui lui Gigel Știrbu și Marius Bălașa, mai că-ți vine să dai cu pălăria de pământ și să-ți retragi copiii de la clasa în care el predă limba română!
Sfatul nostru pentru acest politruc debusolat este ca el să-și acorde morala cu știința de carte și să-și dea demisia din politică. Prea s-a învârtit ca musca fără cap pe la PRM, PD, PDL, PMP, Noua Republică, bâzâind, astăzi, în laptele bătut al PNL sau, mai popular, amușinând ca musca în c… calului.
Să privești netulburat un oraș îmbolnăvit și pângărit de toate partidele pe la care te-ai plimbat, ca Vodă prin lobodă, chiar dacă nu ai luat parte la fraude, dar ai fost avansat în divan de acei nelegiuiți care au făcut din Slatina o «vale a plângerii», parcă e prea de tot… tovarășe Iacobescu!
N-aș și făcut atâta caz de comportamentul imoral și carierist al lui Iacobescu, dacă – odată cu înscrierea sa în PNL – nu ar fi încercat să ne predea lecții de moralitate, de demnitate umană și politică, de democrație și de dumnezeire, după ce toată filosofia lui politică, da capo al fine, s-a rezumat la un colaboraționism lichid cu marii granguri politici, între care unii sunt azi la un pas de beciul domnesc și cărora Victoraș peremistul le-a împărtășit, în secret, măcar la nivel teoretic, și tentațiile, și viciile, și dorința lor de parvenire.
Ca profesor, a primit din partea PDL – Vâlcov onoarea cea mai înaltă. Aceea de a fi fost inspector de Limba Română. A asistat și participat, alături de Vâlcov et Compania, la cele mai murdare campanii electorale din istoria Oltului. Campanii, în care bieții profesori – de voie sau de nevoie – se supuneau în fața aparatcik-ului portocaliu cu umilință…
În final, ce vrea d-l profesor? Să ajungă un biet consilier, ca să meargă desculț la scuze în fața lui Știrbu și Bălașa sau să rămână profesorul acela remarcabil și venerat de sute de elevi și de foști elevi, între care unii pesediști care – deși sunt foarte tineri – știu să facă diferența între Iacobescu-profesorul și Iacobescu-traseistul politic, adept al sinecurii de partid.
Am încercat tot timpul să mă abțin de la această critică publică, Iacobescu fiind un profesor care știe carte și pe care-l prețuiesc. Ca politician, el însă se află, păstrând proporțiile, în situația lui Ponta, aceea de a pune capăt acestei îndeletniciri (politica) la fel de veche precum prostituția. De a ieși lamentabil din troaca politicianistă, în care singur s-a băgat.
Cu această ocazie, mi-aș permite să le atrag atenția, atât lui Moț cât și lui Bălașa, „somându-i” pe amândoi să se desolidarizeze public de actele de corupție înfăptuite în Primăria Slatina de Darius Vâlcov și Minel Prina, cărora ei le-au fost colegi și subordonați.
Nu de alta, dar oricare dintre cei doi, dacă va câștiga, va conduce prin uzurpare un oraș înșelat de foștii lor camarazi, chiar sub privirile lor, Slatina devenind astăzi numele unei prăzi inepuizabile. Și să-l oblige și pe Victor Iacobescu să facă același lucru, spre cinstea și mândria tuturora… Alo, d-le Iacobescu…
Dumitru Sârghie
Pagina plina de gongorisme,asa cum ii sta bine unei salate de cuvinte!
Iata ce inseamna actul de cultura si critica literara. Va las placerea identificarii renumitilor i critici…
Elevii si profesorii Colegiului Tehnic „Ion Mincu” din Slatina – cu prilejul aniversării a 104 ani de la nasterea cărturatului Mircea Eliade, au organizat o frumoasă manifestare în Sala de teatru a Complexului Cultural „Eugen Ionescu”, din Slatina. Cu acest prilej, Cercul de Cultură si Artă Română, din cadrul acestui colegiu, condus de prof. Gheorghe Moise, doctor în sociologie, a prezentat si lansat volumul „Sinteze în Istoria credintelor si ideilor religioase” după Mircea Eliade, sinteze la care-au ostenit elevi si profesori la un loc, coordonati de tânărul director. Au vorbit despre acest eveniment elevi, cadre didactice, oameni din administratia Primăriei Slatina, ziaristi…
În aceste conditii, devine cu atât mai lăudabilă initiativa colectivului de profesori si elevi ai Colegiului Tehnic „Ion Mincu”, condusi de domnul director Gheorghe Moise, de a oferi cetătenilor din orasul Slatina o sinteză a gândirii religioase a marelui scriitor român.În societatea contemporană, cultura a fost trecută în plan secund de factorii sociali, economici si politici, astfel că o manifestare culturală a devenit un fel de „rara avis” în ultima perioadă. E frumos să visăm o relansare a culturii prin spirit, poate se vor remodela constiintele. Până atunci, nu ne rămâne decât să ne bucurăm de aparitia unei cărti care să pună problematici existentiale si să asteptăm noi „recidive literare”…
Cartea e cu atât mai valoroasă pentru spatiul nostru alutan cu cât ea este concepută de o echipă a unei unităti de învătământ, în care, ani de-a rândul, nu se întâmpla nimic. Se opriseră, parcă, toate ceasurile undeva în epoca ticălosilor comunisti si nimeni, după 1989, nu avea puterea să le repornească. De ceva timp, la Colegiul Tehnic „Ion Mincu” ceasurile au fost din nou activate, iar această aparitie editorială este un argument viabil, printre multele argumente aduse de echipa lui Gheorghe Florentin Moise. Este un act temerar, în aceste vremuri huliganice si manelizate, să vii cu Mircea Eliade, în fata oamenilor. Însă eforturile pot fi răsplătite cu vârf si îndesat, atunci când vezi că tineretul este interesat de astfel de teme care au marcat istoria civilizatiilor (………………………)
Dragi prieteni,
Salutăm respectuos această lucrare intitulată „Sinteze la Istoria credintelor si ideilor religioase”, după celebra
lucrare a lui Mircea Eliade. Este o carte numai bună pentru intrarea intelectualilor slătineni în primăvară. Îti ia
astenia cu mâna, îti dezmorteste mintea închistată de calvarul vietii cotidiene. Ostenitorii acestei cărti (elevii si
profesorii de la Colegiul Tehnic „Ion Mincu”, coordonati de tânărul doctor în sociologie Gheorghe Florentin Moise) au stiut ce fac, atunci când au conceput-o.
Rusu C. Silviu ,24/02/2016 at 21:27 (UTC 2) Link to this comment, Reply
Domnule Sarghie, Victor Iacobescu este si ” poet “. Codul de etica al poetilor spune ca poetii mediocri nu se critica intre ei..
Victor, 25/02/2016 at 00:29 (UTC 2) Link to this comment, Reply, Felicitări pentru noua vocație de critic literar, domnule Rusu!
Comentariul la spusele mele mi-a produs o stare de euforie; aproape am plans , razand in acelasi timp . Am rememorat momente care m-au ferit de ridicolul de a face pe “ criticul”. ( vocatia tine de ineism)
M-au salvat protagonistii acestui articol : M.S. si V.I.
Acum ceva timp am inercat sa-mi dau “ cu parerea” asupra unei aparitii editoriale de exceptie; “ Sinteze la …, a renumitului intelectual slatinean M.G.F.
M-am inhibat dandu-mi sema de subtilitatea si profunzimea analizelor “ protagonistilor”. Acestia m-au facut sa inteleg ce inseamna adevarata critica. I-am trimis si o scrisoare Domnului Inspector In acest sens.
Rog redactia Liniei Intai sa rememoreze acel moment de exceptie pentru cultura slatineana si nu numai.
… textul contine ” distractori”. ( VEZI ” TROLLING”)
Vai ce mi vad ochii ! Nu inteleg ! Incercati sa ne transmiteti ceva, insa, total eronat ! De ce Victor Iacobescu si nu Marius Balasa, domnule Sârghie ! In alta ordine de idei, ne povestiti de prin 2007 pina in prezent ! De ce acum !? Sa inteleg ca cineva nu si a platit abonamentul !? Simple intrebari…de la un tinar ce doreste a invata de la mai marii politichiei oltenesti ! 🙂 Pina la urma ce evaluam !? Profesorul sau omul politic Iacobescu !? Pentru a evalua profesorul nu aveti competentele necesare, numai daca nu cumva noul General de la ISG poarta numele dumneavoastra, cat tine de omul politic… prefer sa ma abtin, restul sunt doar jocuri de culise ! Despre moralitate vreau sa va transmit ca Oltul nu poate deschide gura la asa ceva ! Suntem codasi !
Sa se duca nene sa scrie carti ca în politica nu tranzmite nimic,zici ca e un mascarici.Un om politic de valoare nu se muta de la un partid la altul poate,poate îl pune si pe el inspector general.Iordache care are probleme cu justitia,curtea de conturi cu bani disparuti de la spital di investitiile care trebuiau facute,prieten cu Vîlcov si multe altele,de Balasa mi-e si scîrba sa vorbesc,cînd l-am vazut în fata usii cu aberatia aia de petitie în prima faza am crezut ca sunt tiganii la cersit,am semnat-o ca mi-a fost rusine! Sa speram ca poate apare un candidat credibi pentru binele tuturor Slatinenilor,ca daca ajungem sa ne conduca caricatura asta colorata Slatina e compromisa!
TRANSMITE se scrie corect. Nu vreau să fiu Inspector General! Nu vreau funcții!
Domnului Sarghie ii plac poeziile scrise de Jack Daniles,J&B,Jidvei,etc
Alo, domnule Sârghie! Victor la telefon. Victor Iacobescu, cel despre care ați scris dumneavoastră în ultimul editorial. Domnule Sârghie, spuneați în mod impersonal că vreți să dați cu pălăria de pământ și să vă retrageți copiii de la orele mele de limba română! Puteți face tot ce doriți cu pălăria dumneavoastră, dar vă rog să nu vă luați de elevii mei! Nu vă permit acest lucru! Nu aveți nici un drept! Puteți să scrieți orice despre mine ( documentat), dar nu despre copiii mei de la școală!
Spuneați că sunt traseist. Să consultăm dex-ul – traseism – atitudine caracteristică politicianului care se transferă de la un partid la altul în funcţie de interesele personale. Sunt naționalist, domnule Sârghie, îmi iubesc țara, mă doare Basarabia și știu că și pe dumneavoastră vă doare- am discutat de atâtea ori despre asta. De asta am ales la 23 de ani PRM-ul – pentru ideea de unitate națională. Am plecat de acolo după ce fostul prefect Diaconescu îmi dăduse avertisment pentru ”neascultarea ordinelor de partid” și urma să fiu exclus.
Am mers la PD în anul 2007 când partidul ieșise de la guvernare- deci unde este interesul personal? Apoi ați spus un NEADEVĂR- Am de venit inspector de limba română nu datorită partidului sau lui Darius Vâlcov, ci fiindcă Inspectorul General, Nicolae Drăghici, în urma inspecțiilor la clase, m-a remarcat! Cu toată modestia, domule Sârghie, sunt un PROFESOR BUN! Și am fost un inspector la fel de bun- întrebați profesorii de limba română și nu numai!
PD și-a schimbat numele în PD-L, deci n-am schimbat partidul. Am fost propus pentru excludere din PD-L pentru că ”trebuia”!
Ați mai spus încă un NEADEVĂR- că am fost în Partidul Noua Republică. Fals, domnule Sârghie- am fost la lansarea cărții lui Mihail Neamțu, președintele partidului respectiv. Mă interesează cultura și aș merge la orice lansare a unui scriitor, din orice partid ar fi.
Partidul Mișcarea Populară a fost în opoziție, deci unde vorbim de traseism? Ce foloase personale am avut, domnule Sârghie? Că am fost inspector de limba română imparțial și că am fost obiectiv în timp ce am avut onoarea de a deține această funcție? Da, e ”imoral și carierist”, dar după ce filozofie, că eu nu-mi dau seama?
Nu am participat la nicio ”campanie murdară”- nu- mi permitea ”portofelul” și nici nu am terorizat profesorii. Să fim sinceri- mă vedeți pe mine terorizând pe cineva? Râd și curcile, domnule Sârghie!
Văd că insinuați și că ”tentațiile și viciile și dorința de parvenire” ale celor de la ”beciul domnesc” au fost împărtășite și de mine. Mă bucur că aflu despre mine lucruri pe care nu le știam! Vă mulțumesc frumos- mă pot redescoperi și la 37 de ani- cât nu este prea târziu! Poate aflu și că au fost învățați de mine cum să acționeze, inspirându-mă din cărțile citite!
În încheiere, vreau să vă spun că mă ocup doar de igiena personală, nu și de a altora și că nimeni nu mă poate obliga să fac ceva împotriva credinței mele că în cele din urmă bunul simț, sinceritatea și adevărul vor învinge!
P. S. Astăzi când ne-am întâlnit întâmplător, de ce nu m-ați privit în ochi, domnule Sârghie?
Domnul Iacobescu nu va face niciodata jocurile murdare ale politrucilor locali, indiferent de culoarea politica. Eu cred ca este un om cu coloana vertebrala, iar spre deosebire de majoritatea celor care fac politica in Slatina si au neoanele ratiunii mereu stinse, ratiunea domnului Iacobescu este luminata de reflectoare. Politica este arta compromisului dupa cum stim cu totii. Dar pot sa garantez ca domnul profesor Iacobescu adera la teoria aristoteliana: politica=morala. Ceilalti nu au auzit decat de Machiavelli (daca au auzit) si au auzit doar ce le-a convenit faptul ca el considera ca politica trebuie eliberata de morala, deoarece obiectivele urmarite sunt de alta natura.
Pentru ceilalti politicieni care vor citi acest comentariu le voi spune ca Eminescu (nationalist convins) spunea asa: “Mita e in stare sa patrunda orisiunde in tara aceasta, pentru mita captele cele mai inalte ale administratiei sunt in stare sa vanda sangele si averea unei generatii”.
P.S: Sunt PSD-ista! 😉
” Domnul Iacobescu nu va face niciodata “. Ramane intrebarea : Domnul Iacobescu a facut vreodata? . Intrebarea nu se adreseaza ‘ stiutoarelor ” ; se adreseaza doar acelora (!) inteligenti.
Magister Ludi, in primul rand adresarea aceasta “stiutoarelor” intr-o maniera peiorativa, folosind un cognomen, nume de scena/ whatever nu este potrivita pentru un om de talia dumneavoastra! Si eu il cunosc pe OMUL, Victor Iacobescu, cei mai multi vad doar la suprafata! 🙂
Te apreciez. Vezi totusi “Pareidolia”: The word is derived from the Greek words para (παρά, “beside, alongside, instead [of]”, in this context meaning something faulty or wrong) and the noun eidōlon (εἴδωλον “image, form, shape”, the diminutive of eidos). (wiki). Este necesara aprofuntarea.
Autoritatea mea provine din propria-mi ignoranta. Enuntul meu nu este al unui “ critic”. Nu ati fost capabili sa sesizati ca era o problema de logica, taram pe care se patrude foarte greu caci este pazit cu strasnicie de “ Ignoranta”. Este ca si cum asculti Mozart nefiind capabil sa faci diferenta intre andantele din C.21 si uvertura la Flautul Fermecat. Va rog sa recititi comentariul meu! El nu se adresa “ stiutorilor” ci doar alelora inteligenti.
Prefer critica de calitate;
“ Unele dintre aranjamentele coloristice si armoniile ei ne amintesc de frumusetea din Symphonie en blanc majeur de Gautier, acea capodopera de culoare si muzicalitate fara cusur, una care a initiat poate genul si a sugerat titlurile multor tablouri impresioniste .” ( Oscar Wilde, Decaderea minciunii, Polirom, p. 149 )
“Sphinx enterré par l’avalanche,
Gardien des glaciers étoilés,
Et qui, sous sa poitrine blanche,
Cache de blancs secrets gelés ?
Sous la glace où calme il repose,
Oh ! qui pourra fondre ce coeur !
Oh ! qui pourra mettre un ton rose
Dans cette implacable blancheur !”
(Théophile GAUTIER ,Symphonie en blanc majeur , Classsiques Garnier, p.21 )
sunteti mai mult decat penibil…. nu are bani ca ceilalti sa va dea de o ciorba?
Multumesc. A trecut mult timp de cand nu am fost ” eveluat” de un intlectual…
… textul contine ” distractori”. ( VEZI ” TROLLING”)
Domnule Sarghie, Victor Iacobescu este si ” poet “. Codul de etica al poetilor spune ca poetii mediocri nu se critica intre ei.
Sunteti deontolog in domeniul poeziei?! Observ ca va arogati singur autoritatea de critic…chiar va vedeti in ipostaza de a evalua valoarea acestor doi domni? Sunt intr-adevar niste poeti recunoscuti de elitistii din aceasta ramura artistica. Cum va permiteti? In ce calitate?! Atat domnul Sarghie, cat si domnul Iacobescu iubesc poezia si creeaza niste opere unice. Goga ce fel de poet era?! Nu se ridica nici la genunchiul proastei si acesti doi poeti locali il au la degetul mic!
Felicitări pentru noua vocație de critic literar, domnule Rusu!
Autoritatea mea provine din propria-mi ignoranta. Enuntul meu nu este al unui “ critic”. Nu ati fost capabili sa sesizati ca era o problema de logica, taram pe care se patrude foarte greu caci este pazit cu strasnicie de “ Ignoranta”. Este ca si cum asculti Mozart nefiind capabil sa faci diferenta intre andantele din C.21 si uvertura la Flautul Fermecat. Va rog sa recititi comentariul meu! El nu se adresa “ stiutorilor” ci doar alelora inteligenti.
Prefer critica de calitate;
“ Unele dintre aranjamentele coloristice si armoniile ei ne amintesc de frumusetea din Symphonie en blanc majeur de Gautier, acea capodopera de culoare si muzicalitate fara cusur, una care a initiat poate genul si a sugerat titlurile multor tablouri impresioniste .” ( Oscar Wilde, Decaderea minciunii, Polirom, p. 149 )
“Sphinx enterré par l’avalanche,
Gardien des glaciers étoilés,
Et qui, sous sa poitrine blanche,
Cache de blancs secrets gelés ?
Sous la glace où calme il repose,
Oh ! qui pourra fondre ce coeur !
Oh ! qui pourra mettre un ton rose
Dans cette implacable blancheur !”
(Théophile GAUTIER ,Symphonie en blanc majeur , Classsiques Garnier, p.21 )