AcasăEvenimentALRO – 58 DE ANI DE ALUMINIU ROMÂNESC! Investiție de 11 milioane...

ALRO – 58 DE ANI DE ALUMINIU ROMÂNESC! Investiție de 11 milioane USD în instalația de reciclare ecologică

Joi, 29 iunie a.c., în incinta ALRO Slatina, a avut loc un eveniment important, în viața citadelei slătinene. Compania a sărbătorit 58 de ani de la turnarea primei șarje de aluminiu românesc.

Gheorghe Dobra – Director General și Marian Năstase – Președintele Consiliului de Administrație au avut alături numeroși invitați, din lumea aluminiului, din străinătate, foști angajați cu ștate vechi în uzină, lideri sindicali, în frunte cu Bogdan Hossu – președintele CNS Cartel Alfa,  Adina Georgescu – director de energie și schimbări climatice, în cadrul Asociației Europene a Metalelor Neferoase, precum și pe reprezentanții autorităților locale și județene: Marius Oprescu – președintele Consiliului Județean Olt, Florin Homorean – prefectul județului Olt, deputații Gigel Știrbu, Marius Iancu și Adrian Chesnoiu, Ernes Vîlceleanu și Alexandru Berechet – viceprimarii Municipiului Slatina. Moderatorul acestei manifestări de amploare a fost cunoscutul actor Șerban Pavlu!

Odată cu împlinirea a 58 de ani de activitate neîntreruptă, ALRO Slatina a organizat și Ziua Porților Deschise, eveniment ce a coincis și cu inaugurarea unei investiții de 11 milioane USD, pentru instalația de reciclare ecologică!

De asemenea, mâine, 30 iunie, între orele 10:00 și 16:00, are loc Ziua Porților Deschise la ALRO, pentru toți cetățenii din Slatina și nu numai.

Pentru cei care doresc să facă un tur al uzinei se asigură transportul, la fiecare 30 de minute, prin două puncte aflate pe Esplanadă (intrarea din b-dul A.I. Cuza) și stația de autobuz din proximitatea Parcul Tineretului (fosta Poștă).

Marian Năstase – președintele Consiliului de Administrație ALRO SA:

Eu cred că, fără interacțiunea permanentă, între autorități și mediul economic, nu putem progresa

„Ce este important astăzi și, discutând cu invitații noștri, sunt echipele. Nimic nu poți să faci singur. Ce se întâmplă la ALRO, în Slatina, ceea ce se întâmplă în județul Olt și ceea ce se întâmplă și ar trebui să se întâmple la nivelul țării, trebuie făcut în echipă, cu oameni și cu foarte multă comunicare.

De 58 de ani, ALRO este aici. Pentru următorii 200 de ani, eu vreau ca ALRO să rămână aici. Personal, mi-am propus să trăiesc 150 de ani, ceea ce vă doresc tuturor. (…) Vreau să le mulțumesc colegilor noștri, pe care îi cunosc de 22 de ani, clienților noștri, sunt cei care ne plătesc facturile tuturor, ne plătesc salariile, energia, care, după cum știți, anul trecut, a luat-o razna, și a trebuit să plătim mai mult decât ar fi trebuit să plătim.

Vreau să le mulțumesc reprezentanților locali, președintelui CJ Olt, în primul rând, domnului primar (Emil Moț n.r.), domnului prefect, pentru intensitatea cu care, în permanență, vor să fie la curent, cu ceea ce se întâmplă, pe platforma industrială, cu ceea ce se întâmplă în ALRO, cu activitatea industrială care face parte din comunitate. Eu cred că, fără interacțiunea permanentă, între autorități și mediul economic, nu putem progresa!”

Florin Homorean – prefectul județului Olt:

ALRO Slatina – o companie care a fost, tot timpul, unul dintre marii angajatori ai județului nostru!

„Am văzut cum s-a dezvoltat această companie și a devenit mai verde. Este o companie durabilă, nu doar pentru că atinge scopurile și criteriile durabile și prin faptul că trăiește de 58 de ani în Slatina, funcționează, s-a adaptat condițiilor și crizelor, care au trecut peste noi. O companie care a fost, tot timpul, unul dintre marii angajatori ai județului nostru. Cred că sunt foarte multe familii care au ceva în comun cu această industrie și care și-au dus viața mai bună, tocmai datorită dumneavoastră.

Un model de urmat și pentru alte industrii. Bineînțeles că provocările următoare, crizele care vor urma, vor fi depășite, mult mai ușor, cu experiența pe care am acumulat-o, cu dialogul social, cu partenerii sociali pe care îi avem, fie că vorbim de sindicate, fie că vorbim de organizațiile neguvernamentale sau de autorități!”

Marius Oprescu – președintele Consiliului Județean Olt:

Vreau să subliniez atitudinea dumneavoastră de partener social, pe care o aveți față de comunitatea locală

„Evenimentul de astăzi ne arată deschiderea pe care această companie o are față de cetățenii acestui oraș. Este un prilej care ne oferă oportunitatea de a urmări și de a evalua, în același timp, realizările sale și drumul pe care îl parcurge. Aproape 60 de ani de activitate ne demonstrează că ALRO a ales calea modernizării, asigurând un standard înalt și o responsabilitate mare, în activitatea sa. S-a discutat, astăzi, despre preocupările companiei legate de protecția mediului, de conservarea resurselor și de implementarea cerințelor europene, în domeniul dumneavoastră de activitate.

Aniversarea celor aproape șase decenii de activitate înseamnă viziune, muncă, oportunități de angajare și ne arată o companie care a reușit, în ciuda tuturor provocărilor vremurilor, să rămână competitivă și un reper, în mediul de afaceri. Ca președinte al CJ Olt, nu pot decât să aplaud investițiile, în tehnologia de ultimă oră, pe care le faceți permanent. Vreau să subliniez atitudinea dumneavoastră de partener social, pe care o aveți față de comunitatea locală. Parteneriatul are aproape 60 de ani, istorie care se scrie, în continuare, și sperăm să se scrie, mulți ani, de aici înainte. Pentru noi, ALRO este o parte importantă a identității noastre economice. La mulți ani, ALRO! Să aveți proiecte de succes!”

Ernes Vîlceleanu – viceprimarul Municipiului Slatina:

Vă mulțumesc pentru sprijinul financiar, în susținerea unor evenimente și acțiuni, în domenii precum sănătate, educație, învățământ, sport, religie și cultură

„Este un eveniment special, care ne oferă ocazia de a descoperi implicarea și importanța ALRO, în orașul nostru. Vă felicit, pentru angajamentul investițiilor de reciclare a deșeurilor din aluminiu, care are un impact major asupra conservării resurselor și protecției mediului. Vă mulțumesc, pentru sprijinul financiar, în susținerea unor evenimente și acțiuni, în domenii precum sănătate, educație, învățământ, sport, religie și cultură. Primăria municipiului Slatina va sprijini, continuu, activitatea dumneavoastră, prin investiții pe plan local, atât prin infrastructură, cât și în inițiative și acțiuni, în protecția mediului și scăderea emisiilor de dioxid de carbon. Ați demonstrat, de-a lungul timpului, un nivel ridicat de profesionalism, implicare socială și preocupare pentru mediu, motiv pentru care, vă felicit și vă încurajez să continuați, să fiți un model de excelență, pentru întreaga noastră comunitate”, a declarat Vîlceleanu.

Gigel Știrbu, deputat PNL Olt:

ALRO este o entitate care s-a implicat, pe toate palierele vieții sociale, economice, culturale, spirituale și de sănătate ale acestui județ

„ALRO Slatina este un exemplu pentru celelalte mari companii din România. Rar mi-a fost dat să văd cum o localitate, o cetate, se poate identifica cu o întreprindere, cu un agent economic. Atât județul Olt, cât și orașul Slatina, sunt cunoscute, în toată lumea, prin prisma ALRO Slatina. ALRO este mai mult decât un agent economic! ALRO are și o dimensiune socială importantă, o entitate care s-a implicat, pe toate palierele vieții sociale, economice, culturale, spirituale și de sănătate ale acestui județ.

Ceea ce vedeți aici s-ar putea să dăinuie mult, dincolo de noi. Trebuie să le mulțumim celor care au făcut, de acum 58 de ani, din această entitate, o emblemă a acestor locuri”.

Gheorghe Dobra – director general ALRO SA:

Prin această investiție, vom recicla 100.000 de tone de deșeuri!

„Astăzi, am inaugurat o investiție de circa 11 milioane de dolari, cu ajutorul căreia vom ajunge la o reciclare ecologică la capacitatea de 100.000 de tone, vom recicla 100.000 de tone de deșeuri, care vor fi transformate în metal lichid și, împreună, cu metalul de la electroliză, electrolitic și alte deșeuri care vor fi reciclate, în turnătoria mare. Astfel, ne vom putea asigura întregul necesar de metal, la aproximativ același volum de producție pe care l-am avut înainte de criză. Avantajul acestei unități constă că avem un consum de energie de doar 5% din energia electrică care se utiliza în electroliză. Utilizăm cele mai moderne tehnologii pentru topirea aluminiului.

Practic, folosim oxigen lichefiat, care este transformat în oxigen gazos, iar gazul metan arde numai cu oxigen, nu cu aer, aducând un aport caloric foarte bun, o viteză de topire foarte mare, dar și emisii foarte reduse. Cantitatea de gaz metan este mai mică decât cea din tehnologia clasică. Noi avem un avantaj, și eu îl consider aproape unic în lume, în aceeași curte avem electroliză, unde obținem metal electrolitic de cea mai mare puritate, avem unde să reciclăm deșeuri pe toată gama de aliaje, turnătoria, extruziunea și laminoarele. Prin aceste avantaje pe care le avem, putem să facem orice combinație posibilă și să obținem specificațiile tehnice care sunt cerute de clienții noștri, inclusiv pentru industrii sofisticate, cum ar fi industria aeronautică”.

ALRO A INAUGURAT O INVESTIȚIE DE 11 MILIOANE USD, ÎN INSTALAȚIA DE RECICLARE ECOLOGICĂ

  • Capacitatea de reciclare a Companiei crește cu 60.000 tone pe an, în urma instalării a două cuptoare cu dublă cameră, a unui cuptor de menținere și a instalației aferente de captare și tratare a gazelor arse;
  • ALRO își continuă programul de reducere a consumului specific de energie electrică și de gaze naturale, crescânda, în același timp, sustenabilitatea afacerii sale;
  • Tehnologia de ultimă generație va avea, de asemenea, un impact pozitiv asupra mediului, menținând emisiile ALRO, sub cotele aprobate la nivelul UE.

Slatina, 29 iunie 2023 – ALRO S.A., unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integrați pe verticală din Europa, după capacitatea de producție, a inaugurat o investiție de 11 milioane USD, în tehnologie și protecția mediului, la unitatea sa de Eco-Reciclare, din Slatina. Compania a instalat două cuptoare cu dublă cameră, un cuptor de menținere și instalația aferentă de captare și tratare a gazelor arse.

„Deși mediul de afaceri foarte provocator ne-a forțat să ne adaptăm planurile de dezvoltare, pentru a ne menține poziția pe piața internațională, o direcție strategică a rămas neschimbată, și anume angajamentul nostru de a crește eficiența și de a reduce consumurile totale, iar investiția în Instalația de Reciclare Ecologică sprijină aceste planuri”, a declarat Marian Năstase, președintele Consiliului de Administrație al ALRO. „Suntem hotărâți să ne continuăm eforturile, pentru a diversifica portofoliul de produse, a crește eficiența și a reduce amprenta asupra mediului”.

În 2013, ALRO a pus în funcțiune Instalația de Reciclare Ecologică (etapa I), constând dintr-un cuptor cu dublă cameră, un cuptor cu inducție, un cuptor de menținere și stația de captare și tratare a gazelor aferentă, având ca scop furnizarea unei parți din aluminiul lichid din surse alternative, înlocuind parțial aluminiul produs prin electroliză. Consumul specific de energie electrică al procesului de reciclare a deșeurilor din aluminiu este cu 95% mai mic decât cel înregistrat pentru producția de aluminiu electrolitic, ceea ce are un impact pozitiv asupra costurilor totale de producție. De asemenea, aluminiul poate fi reciclat, la infinit, fără a-și pierde proprietățile, ceea ce îl face un metal ideal, pentru economia circulară și cu emisii reduse de carbon.

Urmând această strategie, la sfârșitul anului 2023, capacitatea de reciclare a Companiei urmează să fie mărită, cu circa 60.000 tpa, în urma instalării a două cuptoare cu dublă cameră, un cuptor de menținere și instalația aferentă de captare și tratare a gazelor arse (etapa II). Proiectul reprezintă prima etapă de dezvoltare a Instalației de Reciclare Ecologică și va susține decizia strategică a ALRO de a reduce dependența de alimentarea cu energie electrică și de a crește producția cu valoare adăugată.

Ca urmare a acestor investiții, ALRO face un pas important într-o lume cu emisii scăzute, deoarece compania a crescut, constant, capacitatea de reciclare a deșeurilor de aluminiu, iar, în curând, va ajunge la 100.000 tone pe an deșeuri solide din aluminiu reciclate.

Dragoș Sîrghie


RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments