AcasăEconomieALRO Slatina – Investiții în Departamentul de Cercetare – Dezvoltare

ALRO Slatina – Investiții în Departamentul de Cercetare – Dezvoltare

Miercuri, 23 ianuarie 2019, conducerea ALRO SA Slatina a susținut o conferință de presă, în cadrul căreia s-a prezentat încheierea proiectului „Investiții în Departamentul de CD al ALRO, destinate îmbunătățirii infrastructurii de cercetare, pe segmentul tablă tratată termic din aliaje, de aluminiu, cu aplicații industriale de înaltă calificare”.

Valoarea proiectului este de peste 115 milioane lei, proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020.

alro slatina 748 3La întâlnirea cu reprezentanții mass-mediei locale, au fost prezenți: dr. ing. Gheorghe Dobra – director general; dr. ing. Ioan Sava – director Direcția Calitate, Tehnic, Investiții; ing. Mircea Popa – director Direcția Operațională Aluminiu Prelucrat; ing. Florea Sterie – manager Cercetare Dezvoltare; Nicu Durău – director Resurse Umane & Servicii Generale și Ovidiu Bălu – manager Departament Investiții.

Încă din septembrie 2016, ALRO SA a derulat proiectul „Investiții în Departamentul de CD al ALRO, destinate îmbunătățirii infrastructurii de cercetare, pe segmentul tablă tratată termic din aliaje, de aluminiu, cu aplicații industriale de înaltă calificare”. Investiția va face trecerea de la o producție de masă la o producție de top, în domeniul automotive și aeronautic.

 „Este un obiectiv vârf de lance în domeniu, un obiectiv care ne va ajuta să îmbunătățim substanțial activitatea, în următorii ani. Obiectivul general este reprezentat de dezvoltare cercetării, dezvoltării tehnologice și inovării, în scopul creșterii competitivității economice a întreprinderii prin inovare, respectiv îmbunătățirea infrastructurii de cercetare și inovare și a capacităților de excelență a întreprinderii, precum și capacității științifice a întreprinderii, în domeniile de specializare inteligentă”, a declarat Gheorghe Dobra.

Au fost enumerate și obiectivele specificare ale proiectului, cum ar fi: creșterea investițiilor private a ALRO în CDI, respectiv creșterea gradului de utilizare a infrastructurii de CD a ALRO SA, în scopul dezvoltării de noi direcții de cercetare; creșterea competitivității de piață a ALRO SA, prin diversificarea gamei sortimentale de produse finite fabricate, ca rezultat direct al susținerii specializării inteligente; creșterea potențialului clusterului din care face parte ALRO SA, prin posibilitatea de realizare de noi programe de cercetare-dezvoltare a căror rezultate transpuse în practică asigură potențial pozitiv de creștere la nivelul comunităților unde activează ALRO – Regiunea Sud-Vest.

De asemenea, aici mai putem aminti: creșterea numărului de cercetători care lucrează în Departamentul ALRO, cu facilități îmbunătățite, prin crearea de noi locuri de muncă; creșterea permanentă și progresivă a cifrei de afaceri, precum și creșterea permanentă și progresivă a cotei de piață a ALRO SA, pe piața mondială globală de profil.

În cadrul proiectului, au fost create 30 de noi locuri de muncă, în Departamentul Cercetare-Dezvoltare al ALRO, cinci ingineri și 25 de muncitori-tehnicieni. Referitor la acest lucru, Nicu Durău a declarat: „Ne dorim ca ei să fie nucleul acestui departament, nu ne vom opri aici”.

alro slatina 748 2„Ne propunem să dezvoltăm tehnologii care, apoi, să se aplice în Direcția Operațională Aluminiu Prelucrat, precum și să participăm, cu lucrări științifice, atât la nivel european, cât și mondial. Deja am făcut câteva teste și, anul acesta, vom participa la conferința TMS, care va avea loc în SUA, la San Antonio, în Texas, una din cele mai mari din acest domeniu. Avem trei lucrări pregătite de colegii noștri din cercetare”, a spus Florea Sterie.

Beneficiar direct al proiectului este ALRO SA, atât ca entitate economio-financiară, cât și din punct de vedere al angajaților săi. Beneficiarii indirecți sunt reprezentați de colectivitatea locală, de mediul de afaceri și, nu în ultimul rând, de clienții produselor societății.

Colectivitatea locală va beneficia de rezultatele investiției prin: menținerea locurilor de muncă și prin angajarea din cadrul său a personalului care va desfășura activități de cercetare-dezvoltare, ca urmare a achiziționării echipamentelor prevăzute în proiect. Contribuțiile care vor fi plătite de către ALRO la bugetul local, în urma desfășurării activităților, ca urmare a implementării proiectului de investiții.

Totodată, mediul de afaceri va fi influențat, prin implementarea proiectului, de investiții pe anumite direcții. Aici, putem aminti: dezvoltarea ALRO, prin eficientizarea activităților de cercetare-dezvoltare, care se vor transpune în noi produse fabricate și, implicit, în creșterea volumului producției și creșterea cifrei de afaceri din zona de implementare a proiectului. De asemenea, va fi influențată pozitiv și activitatea unor IMM-uri din cadrul mediului de afaceri zonal, deoarece o parte din materiile prime și produsele semifabricate, materialele auxiliare și din consumabilele folosite în procesul de cercetare aplicată, la exploatarea echipamentelor de cercetare, care reprezintă obiectul proiectului, vor fi achiziționate de la IMM-uri din zona de implementare a proiectului.

În cadrul proiectului, au fost achiziționate trei echipamente, și anume: echipament independent pentru cercetarea procesului de călire a tablelor din aliaje de aluminiu; echipament independent pentru cercetarea procesului de eliminare a tensiunilor interne din tablele din aliaje de aluminiu, cu grosimi mai mici de 20 mm; echipament independent pentru cercetarea procesului de îmbătrânire a tablelor din aliaje de aluminiu.

 LINIA ÎNTÂI

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments