AcasăEvenimentALRO Slatina – un exemplu social și un modern model economic

ALRO Slatina – un exemplu social și un modern model economic

Neglijarea de către guvernele postdecembriste a problemelor reale cu care se confruntă oamenii de afaceri reprezintă unul dintre factorii principali care împiedică dezvoltarea normală a economiei românești. Ignorarea mediului de afaceri are consecințe dintre cele mai grave, care duc, printre altele, și la deteriorarea continuă a situației salariaților din mediul privat.

Singura salvare a situației stă în mâinile adevăraților profesioniști din România, alături de investitorii străini, care au capacitatea financiară de a reda onoarea și demnitatea economiei românești.

alro interior 50 de aniSistemul social și politic al Europei Occidentale se bazează pe economia privată și pe inițiativa economică a oamenilor de afaceri, cei care creează locuri de muncă, se implică în viața comunităților, sponsorizează și subvenționează activități culturale, sportive, de tineret și care investesc masiv în formarea profesională.

Un astfel de exemplu social și un modern model economic, ce pune în centrul activității sociale a individului libertatea și libera inițiativă este Grupul VIMETCO NV, cel care deține, printre altele, ALRO Slatina.

În prezent, ALRO este o subsidiară a Grupului VIMETCO NV, companie globală de aluminiu primar și procesat, integrată pe verticală. Este unul dintre cei mai mari producători de aluminiu din Europa Centrală și de Est (exceptând Rusia), având o capacitate de producție instalată de 265.000 tone pe an.

Principalele piețe de desfacere pentru produsele ALRO sunt în Uniunea Europeană: Ungaria, Polonia, Grecia, Germania și România. Compania are exporturi în SUA și Asia… Combinatul este certificat cu ISO 9001 pentru managementul calității și are certificatele NADCAP și EN 9001, pentru unitățile de producție pentru industria aerospațială, produsele sale respectând standardele de calitate pentru aluminiu primar al Bursei de Metale din Londra (London Metals Exchange – LME), cât și standardele internaționale pentru produse laminate plate.

alro 50 de ani 130 iunie 2015 –  Aniversarea a 50 de ani de la prima șarjă de aluminiu românesc

Ziua de 30 iunie a.c. avea să se constituie, pentru întreaga comunitate a Slatinei, într-o zi cu o semnificație specială: Aniversarea a 50 de ani de la prima șarjă de aluminiu românesc. Această zi aniversară a fost prefațată, cu o zi în urmă, de o conferință de presă susținută de managerul general al companiei, sufletul viu al acestei instituții de renume mondial, d-l ing. Gheorghe Dobra.

alro porti deschiseDomnia-sa a organizat, cu acest prilej, și Ziua Porților Deschise, ocazie cu care slătinenii, cu mic cu mare, au venit să vadă cu ochii lor, miracolul „aurului alb”, acela care se produce de 50 de ani în orașul lor secular.

Un sobor de preoți, păstorit, cu înaltă evlavie și cucernicie, de către ÎPS Părinte Acd. Dr. Irineu, Arhiepiscop al Craiovei și Mitropolit al Olteniei, a sfințit placa aniversară, pe care au fost încrustați cei 50 de ani de istorie ai aluminiului românesc.

alro sfintire placa 50 de anialro premiere 2Sărbătoarea propriu-zisă a debutat cu o premiere a aluminiștilor care au ostenit, de-a lungul vieții lor, în această societate de prestigiu, dar și a salariaților propuși pentru acordare de diplome de merit și prime suplimentare. Apoi, au luat cuvântul Gheorghe Dobra, managerul General ALRO SA, cel care a citit, ulterior, în limba română și mesajul de felicitare al președintelui Consiliului de Administrație al VIMETCO, d-l Vitali Machitsky. Tot domnia-sa a dat citire și mesajului vicepreședintelui Curții de Conturi a României, d-l Ion Anton, cel care a înmânat companiei ALRO medalia jubiliară.

alro sfintire placa 50 de ani 2De reținut cuvântul pastoral al ÎPS Părinte Acd. Dr. Irineu, Arhiepiscop al Craiovei și Mitropolit al Olteniei.

Au urmat la cuvânt, Gerd Gotz – șeful European Aluminium Association, Paul Stănescu – președintele CJ Olt, Silviu Neacșu – prefect de Olt, Bogdan Hossu – liderul Cartel Alfa, Constantin Deutch, unul dintre specialiștii de început ai ALRO, Ioan Popa – lider de sindicat ALRO și Ioan Avram, fost ministru în perioada comunistă.

vitaliy machitsky patron alroVitaly Machitsky, președintele Consiliului de Administrație VIMETCO NV:

ACȚIONÂND ÎMPREUNĂ, VOM ÎNDEPLINI CU SUCCES TOATE OBIECTIVELE VIITOARE

„În prezent, ALRO dispune de o capacitate de producție de 265.000 de tone metrice de aluminiu, folosind tehnologii eficiente energetic, și este cea mai mare companie producătoare de aluminiu din Europa Centrală și de Est. Un succes remarcabil al colectivului de specialiști îl reprezintă certificarea producției ALRO pentru industria aerospațială și de automobile, consolidând prestigiul mărcii ALRO pe piața mondială de aluminiu. Atingerea acestei ținte a fost asigurată de dezvoltarea prioritară la nivelul întreprinderii a sistemelor informatice integrate ERP și SAP, care au permis în special îmbunătățirea colaborării cu furnizorii în cadrul contractelor pe termen lung și al acordurilor de parteneriat.

Nu întâmplător, ALRO a ocupat o poziție onorantă în Topul principalelor 10 companii din România și a fost distinsă cu premii, atât din partea Guvernului, cât și a asociațiilor profesionale din țară. Participarea ALRO la programele de sprijinire a foștilor angajați ai companiei este deja consacrată, precum și cea la dezvoltarea socială, educațională și culturală a zonei.

Stimate doamne/Stimați domni, aniversând astăzi 50 de ani de la începutul producției la ALRO, toți tindem să privim și spre viitor. Colectivul combinatului și cel al subsidiarelor ALUM și ALPROM au drept obiectiv luarea de măsuri dinamice și de sistem pentru realizarea strategiei de dezvoltare în interesul dezvoltării economice a României și a bunăstării oamenilor.

Vă felicit cu ocazia evenimentului aniversar și îmi exprim încrederea că, acționând împreună, vom îndeplini cu succes toate obiectivele viitoare!”

ÎPS Părinte Acd. Dr. Irineu, Arhiepiscop al Craiovei și Mitropolit al Olteniei:

AICI S-AU FORMAT OAMENII, AICI AU ÎNVĂȚAT, AICI AU CRESCUT ȘI DE AICI MULȚI AU PLECAT SPRE CALEA VEȘNICIEI

“De câțiva ani de zile, nu arată decât o credință stabilă și, în același timp, o perseverență în ceea ce privește lucrarea noastră. Aici s-au format oamenii, aici au învățat, aici au crescut și de aici mulți au plecat spre calea veșniciei. Așadar, putem spune că omul sfințește locul. Dar, evident, sfințenia nu vine din sine, din persoana proprie, ci vine de undeva din afara noastră, de la Dumnezeu, că altfel am confunda esența cu recipientul. Așadar, esența este cea care face să fie sfințenia și sfințenia este a lui Dumnezeu.

Prin această lucrare de la Slatina, prin această uzină, prin care noi prelucrăm materiale pe care Dumnezeu ni le-a dat și cu înțelepciunea pe care am dobândit-o, să le facem o materie altfel decât cea pe care o găsim în natură, în mediul înconjurător.  Îl felicităm pe d-l director și conducerea acestei uzine. Sperăm că o să ne vedem și la 100 de ani.”

Gheorghe Dobra, manager general ALRO:

VĂ ROG SĂ-MI PERMITEȚI SĂ MULȚUMESC CELOR APROAPE 50.000 DE OAMENI CARE DE-A LUNGUL ANILOR AU FOST SAU SUNT „ALUMINIȘTI”

După ce a mulțumit tuturor celor prezenți pentru participarea la acest eveniment de rezonanță internațională, Gheorghe Dobra a făcut o incursiune în istoria de o jumătate de veac a companiei ALRO, punctând cele mai semnificative momente, care au avut loc în decursul anilor.

A pus punct expozeului domniei-sale, după ce i-a expus întregii asistențe proiectele ALRO pentru perioada 2015-2020, și transmițând din inimă un călduros „La Mulți Ani!” Companiei ALRO, aluminiștilor Slatinei și slătinenilor, tuturor celor care au lucrat la ALRO și tuturor celor prezenți la eveniment.

„Și în perioada următoare 2015 – 2020, ALRO se va preocupa pentru realizarea de investiții în domenii precum: Eficiența energetică, Produse cu valoare adăugată mare, Reducerea deșeurilor, reducerea emisiilor, reciclare, Energia regenerabilă, Creșterea competitivității, Cercetare-dezvoltare, Sănătate, securitate și mediu.

Vă rog să-mi permiteți să mulțumesc celor aproape 50.000 de oameni care de-a lungul anilor au fost sau sunt «aluminiști», care au contribuit la toate aceste realizări și au făcut prin munca, strădania, implicarea și competențele lor profesionale ca ALRO să aniverseze astăzi 50 de existență. În numele meu și al colectivului pe care îl conduc de aproape 23 de ani, doresc de asemenea să mulțumesc acționariatului, membrilor Consiliului de Administrație, conducerii executive. consultanților, colaboratorilor și partenerilor de afaceri.

La Mulți Ani, ALRO! La Mulți Ani, aluminiști! La Mulți Ani, Slatina! La Mulți, tuturor!” 

Paul Stănescu, președintele CJOlt:

ALRO ÎNSEAMNĂ TRADIȚIE, STABILITATE ȘI PROFESIONALISM

”Am fost întrebat de curând ce înseamnă ALRO pentru mine și comunitatea slătineană. Și am răspuns că ALRO înseamnă tradiție, stabilitate și profesionalism.

Tradiție fiindcă ALRO și Slatina s-au dezvoltat, împreună, continuu. Stabilitate pentru peste 2500 de angajați, care nu au grija unui loc de muncă, dar și pentru alți 20.000 de salariați pe care ALRO îi generează în industria orizontală și a serviciilor în toată țara.

Și profesionalism pentru că fără oameni serioși și bine pregătiți profesional nu am fi ajuns astăzi la aniversarea a 50 de ani de aluminiu românesc produs în județul nostru, aici, la Slatina.

Ca președinte al Consiliului Județean Olt, țin să vă mulțumesc pentru că sunteți un partener de nădejde care se  implică activ în viața comunității prin programe de educație, sport și sănătate; pentru  contribuția semnificativă pe care o aduceți la bugetul local și pentru faptul că investiți în permanență în protecția mediului, creșterea eficienței energetice și în modernizarea tehnologică.

Sunteți un exemplu de companie modernă care știe că trebuie să întoarcă din ceea ce are comunității în care a reușit să aibă succes și care a reușit să aducă prosperitate în comunitatea noastră.”

Silviu Neacșu, prefectul județului Olt:

SUNTEM CONVINȘI CĂ PROIECTELE DVS. NU SE VOR OPRI AICI

“Am venit cu mare plăcere astăzi, pentru a participa la evenimentele prilejuite de aniversarea a 50 de ani de aluminiu românesc. Excluzând Rusia, ALRO Slatina este cea mai mare companie producătoare de aluminiu din Europa Centrală și de Est și singurul producător de aluminiu și aliaje de bază din România.

Societatea dvs., atât de cunoscută și apreciată, un exemplu al realizărilor considerabile, aduce o contribuție importantă la dezvoltarea economiei locale și naționale. Aici au lucrat și lucrează numeroase familii… Ținând cont de profesionalismul și experiența forței lor de muncă, suntem convinși că proiectele dvs. nu se vor opri aici.”

Bogdan Hossu, președinte Cartel Alfa: 

SPERĂM CA, ÎMPREUNĂ, SĂ PUTEM DEPĂȘI MICILE ÎMPIEDICĂRI ALE ACESTUI GUVERN

„(…) Sperăm ca împreună să putem depăși micile împiedicări ale unei guvernări care, de multe ori, uită că baza de dezvoltare înseamnă dezvoltare economică, că baza de dezvoltare înseamnă investiții în oameni și că numai împreună vom reuși să avem, prin dezvoltarea economică și dezvoltarea socială pe care o așteptăm cu toții.

Încă o dată, vă urez La mulți ani! Și sperăm că, împreună, să reușim să învingem alte piedici care vor veni în viitorul mai mult sau mai puțin apropiat.”

Ioan Popa, președintele Sindicatului Liber ALRO:

VITALI MACHITSKY N-A OPRIT ȘI N-A ÎNCHIS CAPACITĂȚI DE PRODUCȚIE

„D-le director general, Prea Sfinția Voastră, vă mulțumesc pentru buna desfășurare a lucrărilor la noi în societate. Vreau să spun doar câteva cuvinte, fiindcă bunul meu coleg Bogdan Hossu a spus ceea ce ne doare și ceea ce vom face în     continuare.

Sunt 50 de ani de funcționare a Uzinei ALRO și nu știu câte societăți din România ajung să sărbătorească acest mare eveniment. Vreau să spun că, în buna funcționare a acestei societăți, o contribuție de luat în seamă și de neuitat au avut-o sindicatele din ALRO și ALPROM.

Nu sunt lipsit de modestie, dar Sindicatul Liber ALRO, al cărui președinte din 1990 și până în prezent, a avut o contribuție destul de bună în desfășurarea ca ALRO să ajungă unde este astăzi. De ce spun acest lucru? Pentru că, începând cu 1992, până în februarie 1993, acest sindicat a reușit după multe bătălii, chiar dacă pe unele nu le-am câștigat, să câștige războiul. Ce a reușit să facă? A reușit să schimbe vechea conducere cu o conducere nouă, în frunte cu actualul director general Gheorghe Dobra, care a reușit să aducă un suflu nou în societate, inspirând încredere, devotament și oamenii au făcut ceea ce se vede astăzi. În numele salariaților, vă mulțumesc!

Alt punct, care ne-a ajutat și ne-a dat șansa să ajungem unde suntem în prezent, a fost în anul 2002 când, odată cu marea privatizare, am avut favoarea ca pachetul majoritar de acțiuni să fie achiziționat de către acționarul actual Vitaly Machitsky, care n-a oprit și n-a închis capacități de producție. Din contră, a dat verde în modernizare și retehnologizare. (…)  La mulți ani tuturor!”

Dumitru SÂRGHIE

3 COMENTARII

 1. micii actionari, ca mine, n-au mai primit in ultimii ani nicio copeica. sper ca nu s-a intamplat acelasi lucru si cu dobra et comp.. ar fi o drama.

 2. CORECTARE! Lasă-mă Mitică cu succesul!UN exemplu social și un model economic este o aberatie! Nu se poate spune despre acest lucru din moment ce oamenii-ca si mine altă fată- se confruntă cu mari dificultăţi.Nu se poate spune că odată cu privatizarea fortată,, de toată jena,,avem un model de succes economic. Sclavii, in spetă ,muncitorii, au rămas la stadiul primitiiv.Ce caută angajaţii cu propaganda PSD la acest eveniment?Da, desigurr,, ei au facilitat privvatizarea sub srtindaNDARDUL ; NOI NU NE VINDEM TARA!!
  Im i dau numele real ca un fost angajat pe o perioda, ca ;şi timp, ,de stagiu militar! Marcel-
  Eveniment

  Leave a Reply

 3. Lasă-mă Mitică cu siuccesul!UN exemplu social și un model economic este o aberatie! Nu se poate spune despre acest lucru din moment ce omanii-ca si mine altă fată- se confruntă cu mari dificultăţi.Nu se poate spune că odată cu privatizarea fortată,, de toată jema,,avem un model de succes economic. Scvalvii,in spetă muncitorii, au rămas la sadiulk prtimitiivCe caută angajaţii cu prpahanda PSD la acest eveniment?
  Im i dau numele real ca un fost angajat pe operioda ca ;şi timp de stagiu militar! Marcel-
  Eveniment

Comments are closed.

- Advertisment -

Most Popular