D-le primar, cum v-a găsit anul 2016, din punct de vedere al investițiilor? Ce aveți în derulare și ce avem în proiect?
Anul 2016 ne-a găsit destul de bine, cu multe proiecte în derulare. Din păcate, anul 2016 nu ne oferă aceleași posibilități ca anul 2015. Aici, mă refer la bugetul propriu al primăriei, care este redus cu mult față de anul trecut. Deși, prin majorările salariale ale anului anterior, respectiv 12% la 1 iulie și 10% la 1 decembrie, aceste majorări au generat costuri suplimentare cu salariile, care ne afectează destul de mult la buget. Din păcate, această majorare salarială nu a fost bugetată. Creștem salariile, dar bugetul îl primim mai mic.
Practic, acest an l-am început cu un minus de 5 miliarde față de bugetul anului anterior. Este o mare problemă, pentru că abia reușim să ne asigurăm cheltuielile de funcționare din acest buget. Pe când, noi trebuie să asigurăm și dezvoltarea, însemnând susținerea proiectelor în curs de implementare și cele care urmează să le implementăm. Fiecare proiect implică ori o cotă de cofinanțare, dacă este pe fonduri europene, ori cheltuieli neeligibile prin programe. Toate proiectele implică studii GEO, expertize tehnice, dacă este cazul, studii de fezabilitate, dirigenție de șantier, taxe avize acorduri, și nu sunt deloc mici. Toate aceste cheltuieli se susțin din bugetul propriu, ori la acest capitol suntem deficitari și riscăm să nu reușim să atragem finanțări importante, întrucât nu avem partea noastră de finanțare.
Altfel vorbind, anul 2016 ne-a găsit cu alimentarea cu apă, pe care am început-o în 2014, finanțată prin Ordonanța 28, Programul național de Dezvoltare Locală. Acest proiect este peste 95% realizat. Urmează, în decursul lunii martie, să efectuăm recepția terminării lucrărilor și să preluăm lucrarea în gestiune. Este de departe cel mai important proiect realizat în acest mandat și faptul că am reușit un proiect a nivelul integral al comunei. În toate cele șapte sate ale comunei vor avea apă. După cum știm, apa înseamnă viață. De aceea, am început cu alimentarea cu apă, era esențial pentru comună.
Totodată, avem în implementare construirea unei săli de sport, cu finanțare prin Compania Națională de Investiții. Un model nou de sală de sport, cu o tribună cu 180 de locuri, care este unică în nordul județului, din câte știu, fiind prima, la nivel național, de acest gen, în mediul rural. Această sală de sport poate fi acreditată și pentru competiții sportive de înalt nivel. Suntem undeva la 40% realizată și se lucrează foarte bine. Din discuțiile cu constructorul, în luna august va fi gata. O sală de sport ultramodernă, este amplasată în curtea școlii. Am început și susținut această investiție deoarece cei 150 de copii care-și desfășoară activitatea în cele două corpuri ale școlii de la Poganu, își desfășoară orele de curs într-o sală de clasă debarasată de mobilier. Nu-i normal să faci sportul într-o cămăruță de 20 de mp.
O altă investiție care este în curs, deși s-a blocat puțin, din cauza unor greșeli tehnice, poate de proiectare, poate de expertiză tehnică, este reabilitarea Căminului Cultural, tot cu finanțare prin Compania Națională de Investiții. Lucrarea a început în mai 2015, am reușit doar să demolăm vechiul cămin, dar s-au sistat temporar lucrările, până la refacerea documentației, pentru o greșeală de expertiză tehnică.
Am reușit să avizăm documentația refăcută la CNI și așteptăm, săptămâna aceasta, să vină constructorul să înceapă lucrările. Ni s-a promis ca, până în toamnă, căminul va fi terminat.
Trebuie să respectăm amprenta veche, dar i-am făcut o extindere pe verticală, am încercat să-l facem modern.
Un alt proiect este acela cu finanțare prin Mecanismul Financiar al Spațiului Economic European 2009-2014, practic am înființat un Centru Multifuncțional Social. A fost un program destinat cetățenilor de etnie romă. La nivelul comunei noastre, avem 10%, puțin peste 300 cetățeni de etnie romă. La acest centru, începând cu 1 august 2015, participă 69 de copii rudari, vin zilnic, după orele de curs, primesc o masă caldă și desfășoară activități educative. Suntem în derularea activităților propriu-zise ale proiectului. Operator de programe este Fondul Român de Dezvoltare Socială, prin el se desfășoară finanțarea. Avem termen de finalizare la acest proiect 30 aprilie 2016, acum fiind o economie de fonduri prin acest program, am depus pe plus pentru prelungirea a încă șase luni a activităților, deci până la 31 octombrie 2016.
Noi am rezolvat multe probleme la nivel local, fără să obținem fonduri prin anumite programe, pur și simplu, din bugetul local am reușit să refacem integral iluminatul public. În prezent, funcționează în jur de 450 de lămpi, dotate cu becuri economice. Am asigurat un iluminat cât de cât rezonabil la nivelul comunei. Avem o comună foarte întinsă, drumurile cumulează la 40 km și este greu de acoperit toată comuna.
Am reușit să facem gardul de împrejmuire la unitățile școlare, garduri noi. Am reușit să facem o mică reabilitare la grădinița Cucuieți. Am reușit să facem un grup sanitar la GPN Verguleasa.
Cu privire la proiectele care sunt în implementare, suntem aproape gata cu documentația pentru canalizare. La fel, pe toată suprafața comune, în toate cele 7 sate, nu am făcut un proiect pe bucăți, de asta nu m-am dus pe fonduri europene, acolo este limită de 1 milion de euro pe proiect, ori la Verguleasa, toată canalizarea este în valoare de aproape 3,5 milioane de euro, aproape 35 de km de rețea și 2 stații de epurare. Atunci, am optat să mă lupt pentru finanțarea unui proiect de canalizare la nivelul întregii comune, prin ordonanța 28. Suntem cu documentația gata, să obținem autorizația de construire într-o săptămână sau două, și să pornim licitația. Contractul de finanțare este semnat, un contract multilateral până în 2018, pe 148 miliarde. Practic, intrăm în linie dreaptă și, din acest an, dacă lucrurile merg bine, mă refer la procedurile de licitație, care sunt destul de greoaie, și dacă ne trezim cu știu eu ce contestații, se poate lungi treaba. Dar, altfel, la începutul verii ar trebui să înceapă lucrările de canalizare.
Școala?
Avem o singură școală, la Poganu, cu clasele I-VIII, restul sunt grădinițe. Le-am comasat acolo. Avem două microbuze școlare cu care transportăm elevii din satele comunei. Mai avem încă patru grădinițe cu program prelungit. În prezent, avem 240 de copii înscriși.
Numărul elevilor a scăzut. Suntem comuna cu rata de mortalitate cea mai mare din județul Olt. Asta înseamnă că suntem o comună îmbătrânită. Vin mai puțini copii din urmă, undeva la jumătate decât numărul deceselor.
Bat alegerile la ușă. Veniți după un mandat greu. Cum vedeți aceste alegeri? Aveți contracandidați puternici?
Am fost destul de sceptic în a mai candida sau nu. A fost un mandat foarte greu și pentru mine acești ani au fost teribili. Am încercat să rezolv tot ce se poate, să mă implic în orice. Aceste lucruri, într-un fel, te îndepărtează de familie și de oameni, pentru că nu ai timp să stai printre ei, să stai de vorbă cu fiecare. Mai sunt și oameni nemulțumiți, mai mult pe probleme de fond funciar, pe care nu mai am puterea să le repar. Sunt în instanță. Oamenii, când aud că-i trimiți în instanță, spun: cum să se judece ei pe pământul lor! Păi, asta este singura formă de a anula un titlu de proprietate. Nu stă în puterea mea să anulez un document de proprietate, decât la notar și în instanță. Oamenii refuză această cale, pentru că trebuie bani pentru avocați, expertize.
Dar, până la urmă, din acest motiv, am făcut câteva scrisori la ANCPI și la Ministerul Dezvoltării, pentru că am văzut că se deschide un program pe cadastru general, în care am motivat faptul că sunt foarte multe litigii pe fond funciar, foarte multe probleme de grănițuiri, de succesiuni. Poate reușesc să introduc comuna într-un program de cadastru general, ca să facem lumină. Știu că va fi greu, îmi asum acest lucru, pentru că probabil vor fi și oameni nemulțumiți. Sunt oameni care au terenuri fără să dețină acte, că au primit cum au primit și acum va trebui să-i lase fără teren, pentru că nu au acte de proprietate.
Considerați că vă trage partidul în jos sau, dimpotrivă, PSD chiar a reînceput o revitalizare, pentru că a avut, la un moment dat, un punct mort?
Nu, nici pe departe nu cred că ne trage partidul în jos. PSD este un partid puternic și așa va rămâne. Spunea demult, fostul președinte Iliescu: „Alternanța la putere este un semn că democrația funcționează!”. Este o vorbă mare. Cred că este normal, nu poate sta un partid la putere veșnic. Este normal să alterneze, totul este să fie în interesul și spre binele cetățenilor. Să se preia programe unii de la alții, să le ducă mai departe.
Mesaj pentru cetățeni.
Oamenii trebuie să aibă încredere în mine. Consider că au înțeles că sunt deschis, că vreau să realizez lucruri bune în comună. Să aibă încredere în mine și eu o iau ca pe o obligație să-mi fac treaba în comună.
LINIA ÎNTÂI