Dorel Alexe, primarul comunei Cungrea este pe punctul de a scăpa de datoriile și de „greaua moștenire” pe care i le-a lăsat fostul primar Ion Murguleț. Comuna Cungrea a intrat, astfel, în linia dreaptă a normalității, primarul – ca și sătenii de aici – așteptând ca promisiunile actualului guvern să se materializeze.
Trebuie subliniat faptul că, spre deosebire de alte comune, Cungrea are un atu considerabil în ceea ce privește veniturile la bugetul local, care se ridică la aproximativ 15 miliarde de lei vechi, pe care d-l primar le administrează cu maximă responsabilitate.
D-le primar, care este situația datoriilor preluate de la fosta administrație?
Așa cum v-am mai spus și în rândurile trecute, am găsit datorii, facturi, contracte, unele contracte și nefacturate, care au însumat 27 de miliarde lei vechi. Am reușit, la finele anului 2013, să achităm arierate în sumă de 22 de miliarde lei vechi, anul acesta pornind cu un handicap de 4,3 miliarde lei vechi. Bani pe care trebuie să-i achităm neapărat pentru că în Legea Finanțelor Publice scrie clar că dacă nu se achită restanțele nu se pot face noi angajamente.
Plecând cu acest handicap, totuși eu am gânduri mari. Ceea ce am promis în campania electorală vreau să devină realitate, să nu rămână numai promisiuni.
Am promis că modernizez DC 25, care face legătura între satele Ibănești și Miești, în lungime de 2,2 km. Și țin neapărat să modernizez acest drum. Deja am prins în buget, pentru acest drum, în acest an, suma de 1,5 miliarde de lei vechi, pentru a face proiectul, să facem licitație și să ne apucăm de treabă.
Urmând ca anul viitor să ne punem pe picioarele noastre, să mergem pe bugetul nostru, să nu mai mergem pe datorii, și să continuăm, în așa fel încât, în 2016, să fie finalizat și recepționat acest drum.
Alte investiții începute sau finalizate…
Este terenul de sport pe care l-a făcut fostul primar, dar nu l-a plătit. Aceasta este o investiție în curs, deoarece este în curs de plată. Acest teren a fost foarte mult supraevaluat, după părerea mea. Nu am ce să fac, este un contract, este licitație câștigată pe SEAP, nu pot să comentez mai multe.
Am reușit, în anul 2012, în toamnă, să dăm drumul la școala nouă. A fost foarte greu din cauza faptului că nu erau făcute utilitățile. Și anume: forare de puț, branșament de gaze, centrală (eram în prag de iarnă și nu aveam sursă de încălzire). Am găsit înțelegere din partea celui care a câștigat licitația să-i plătim în mai multe rate, în așa fel ca să dăm drumul la școală și să avem și încălzire.
Am forat un puț, am făcut o fosă septică, canalizare, branșamente la energie electrică și la gaze.
De asemenea, la proiectul privind modernizarea DC 194, în satul Oteștii de Sus, am găsit o soluție, având în vedere că acest drum este șerpuit în șapte locații de pârâul Cungrea. Din cauza faptului că un pod este foarte scump și noi avem și datorii, am găsit o soluție mai ieftină și foarte practică, și anume construirea unor treceri prin vad, betonate, armate. Iara apa cât de mare ar veni, nu există pericolul de a rămâne în viitură.
Activitatea culturală…
Noi, la nivelul comunei, am înființat, prin consiliul local, o formație de căluș și dansuri fete. Această formație n-a fost desființată, dar având datorii nu mai putem merge în deplasări. În viitor, doresc să funcționăm, în continuare, cu aceste două formații, având în vedere că sala de spectacole este aproape finalizată, renovată.
A trebuit să reziliez contractul cu instructorul de căluș, deoarece primea o sumă aproape dublă față de un funcționar public. Sfidam salariații noștri… Nu se putea așa ceva. Vom găsi și un nou instructor și vom merge mai departe cu aceste formații.
Cadrele didactice…
Avem numai cadre titularizate. Așa cum este ideal, avem clasa și cadrul didactic, mai puțin în satul Spătaru, deoarece este un sat mai izolat. Acolo părinții așa au cerut. Este un singur cadru la clasele I-IV. Simultan… Dar, din lipsă de copii, anul acesta se va închide și această școală. Vor fi toți comasați la școala de centru. Avem microbuze școlare, nu se pune problema transportului.
Legea 416, legea ajutorului social…
Mai avem foarte puțin beneficiari ai acestei legi, deoarece în condiții se menționează ca o persoană să nu aibă mai mult de 20 de ari în intravilan. Iar noi, fiind la țară, majoritatea are așa ceva. Mai avem doar șase dosare cu persoane cu drept de muncă și încă șase persoane cu scutire medicală.
Veniturile de la bugetul local, activități economice…
Veniturile la bugetul local sunt foarte mari, în comparație cu alte comune. Avem un buget foarte bun, un buget propriu care se ridică la 15 miliarde lei vechi. Dar, așa cum spunea poetul, „Munții noștri aur poartă, noi cerșim din poartă-n poartă!” Moștenind aceste datorii, eu am bătut pasul pe loc. Mă apropii de doi ani de mandat, dar consider, totuși, că nu e timpul pierdut. Având datorii, a trebuit să strâng sacul, ca să plătesc datoriile și apoi să mă apuc de treabă. Cred că așa ar fi făcut orice primar gospodar. Altfel riscam, cum am văzut destul cazuri, să ne închidă primăria și să intrăm în insolvabilitate. Eu am strâns sacul, am plătit datoriile, iar de aici înainte știu ce am de făcut.
Consiliul local…
Eu sunt ales pe listele PNL. Astfel componența este: PNL – 5 consilieri, PSD – 4, PDL – 2. Dar, la nivelul consiliului local, nu se pune problema de Opoziție, deoarece eu nu forțez mâna nici măcar consilierilor mei. Eu inițiez proiecte sănătoase, viabile și nu au de ce se opună. Deci în cadrul consiliului local nu există Opoziție.
Noua configurație politică, ce a dus la ruperea USL, vă afectează până acum?
Deocamdată, nu. De ce să nu spunem lucrurilor pe nume, am fost și la putere doi ani și am primit același mare nimic ca până acum. Vom vedea de aici înainte.
Am o relație foarte bună cu consiliul județean, cu d-l președinte Paul Stănescu, și cu parlamentarii aleși în colegiu, respectiv Darius Vâlcov și Daniel Bărbulescu. Deci am o relație foarte bună, nu se pune problema că sunt eu la PNL.
Și sper să continuăm să colaborăm și să primim și noi ceva, ca să facem niște lucruri mărețe. De exemplu, așa vrea să fac cel puțin un pod la acele treceri peste pârâul Cungrea, cele despre care v-am vorbit mai înainte.
Ați spus că aveți relații foarte bune cu Consiliul Județean și cu parlamentarii PSD. Aveți cereri, cel puțin tacite, să faceți pasul spre PSD?
Nu. Deocamdată nu. Mai sunt doi ani… Eu nu am această tendință de a părăsi acest partid, deoarece din partea PNL am avut foarte mare sprijin, mai ales atunci la alegerile locale. Deoarece, la ora aceea, se lupta să se meargă pe un candidat unic al USL, din partea PSD. PNL a avut încredere în mine, a luptat, și a mers cu candidatul în care a avut încredere. Eu o să fiu fidel acestui partid.
LINIA ÎNTÂI