Ziua de 10 noiembrie, anul de grație 2015, a fost o zi cu o încărcătură emoțională aparte, pentru locuitorii comunei Deveselu. Ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, a participat la ceremonia de inaugurare a școlii și grădiniței din această localitate strategică, unde a fost amplasat Scurtul Antirachetă și cea mai importantă bază americană din estul Europei.
Renovarea școlii și construirea unei noi grădinițe la Deveselu fac parte dintr-un proiect de Asistență Civilă Umanitară, finanțat de Comandamentul European al Forțelor Armate ale SUA (EUCOM HA) și coordonat de Naval Facilities Engineering Command (NAVFAC). Ambele lucrări au fost finalizate în luna mai 2015 și au costat aproximativ 800 000 de dolari, contribuția autorităților locale fiind de 60 000 de dolari, pentru pregătirea terenului și pentru mobilier.
Gazda principală a acestei vizite de importanță națională și euro-atlantică a fost Ion Alliman, primarul comunei Deveselu. Alături de domnia-sa au fost mai multe personalități ale județului Olt, între care Silviu Neacșu (Prefectul Județului Olt) și Felicia Man, inspector general școlar al județului Olt, cea care și-ar dori extinderea parteneriatului româno-american și în alte unități de învățământ.
Excelența Sa Hans Klemm, ambasadorul SUA în România:
ȘCOALA ȘI GRĂDINIȚA DIN DEVESELU SUNT UN CADOU AL POPORULUI AMERICAN PENTRU COPIII DIN DEVESELU
„Vă mulțumesc, d-le primar. Investiția pe care am făcut-o în școală și în grădiniță cred că este unul dintre lucrurile pe care SUA trebuiau și puteau să le facă, pentru a demonstra prietenia și parteneriatul.
D-le primar, poate că Deveselu este o localitatea mică, însă devine o localitate istorică și bine cunoscută. Datorită deschiderii d-voastră și disponibilității de a găzdui amplasamentul sistemului antirachetă, Deveselu a devenit cunoscut în orașe din întreaga Europă, dar și din SUA.
În timp ce mă pregăteam pentru mandatul de ambasador în România, am avut ocazia să mă consult cu persoane importante din Departamentul apărării a Statelor Unite, precum și din Consiliul Național pentru Apărare. Iar din toate acele discuții, Deveselu era în fruntea listei. Acest lucru s-a întâmplat și atunci când președintele Iohannis a vizitat Statele Unite și s-a întâlnit vicepreședintele Joe Biden, în luna septembrie. Unul dintre principalele subiecte și primele subiecte de discuții a fost tocmai contribuția comună pentru Statele Unite și România le au la securitatea UE.
Atât d-voastră, cât și întreaga comunitate trebuie să fiți mândri de contribuția pe care o aveți la asigurarea securității întregii regiuni și a Europei.
Lucrările se desfășoară conform calendarului și bugetului aprobat, iar perioada estimată de încheiere a lucrărilor este sfârșitul anului. Guvernul Statelor Unite și cel al României plănuiesc, în acest moment, organizarea unei ceremonii, la mijlocul lunii decembrie, pentru a marca încheierea lucrărilor de construcție. Mai sunt, însă, de efectuat destule teste ale amplasamentului sistemului și ale sistemului antirachetă. Așadar, probabil, amplasamentul și sistemul vor deveni complet operaționale, undeva, în luna martie 2016. odată încheiată această etapă, guvernele SUA, României, precum și NATO, vor marca operaționalizarea sistemului. Așadar, vom avea două ocazii de a marca aceste două construcții, una la sfârșitul anului, și una în luna martie 2016.
Sunt convins că amplasamentul va trece toate testele până în vara anului viitor. Nu știu să vă spun ce teste s-au efectuat până acum.
Aș dori să mulțumesc atât administratorilor școlii, cât și autorităților locale, care au avut un rol cheie în organizarea acestui moment. Așa cum tocmai am spus d-lui primar, Deveselu a devenit un loc extrem de important, nu doar pentru România, cât și pentru SUA și pentru NATO.
Datorită hotărârii de a găzdui, în apropierea acestui loc, amplasamentul sistemului antirachetă care va proteja spațiul de rachete balistice, Deveselu a devenit un loc important pentru securitatea transatlantică. Ca parte a investiției în securitatea NATO, securitatea acestei regiuni, am făcut și o investiție în școala de la Deveselu.
În calitatea mea de ambasador al SUA în România, am bucuria de a participa la multe evenimente ca cel din această dimineață. Toate evenimentele sunt evenimente pentru mine, însă, cu atât mai însemnate și mai importante sunt cele care contribuie la a răspunde la nevoile educaționale ale României, mai ales ale copiilor României, care reprezintă viitorul acestei țări. În parteneriat cu ambasada SUA, construcția școlii și grădiniței de la Deveselu au fost făcute posibile de o finanțare acordată de către comandamentul american din Europa și de departamentul apărării al SUA.
Școala și grădinița din Deveselu sunt un cadou al poporului american, pentru copiii din Deveselu și pentru toți locuitorii satelor și comunelor din împrejurimi. Scopul acestui proiect este să asigure un mediu mai bun pentru educarea copiilor din această parte a României și va avea efecte pe termen lung.
O populație mai educată în Deveselu va contribui la asigurarea unui viitor mai bun în regiune și va ajuta România să crească, din punct de vedere economic, și să prospere. Doresc, de asemenea, să menționez rolul avut de Liga Navală a SUA, Consiliul din România, pentru că, fără ei, nu ar fi fost posibilă finalizarea acestui proiect. Scopul inițial al proiectului era finalizarea acestei construcții, însă, cu sprijinul Ligii Navale a SUA, consiliul din România, am reușit să le oferim copiilor și profesorilor, mobilierul necesar.
Aș dori să le mulțumesc, din nou, d-lui primar din Deveselu, comandamentului forțelor americane din Europa și comandanților români și să vă mulțumesc dvs. pentru participarea la acest eveniment.”
Ion Aliman, primarul comunei Deveselu:
COMUNITATEA DIN DEVESELU VA FI MEREU ALĂTURI DE DUMNEAVOASTRĂ!
„Excelența voastră, în câteva minute, o să vedeți copii fericiți, copiii comunității noastre care beneficiază de tot ce a investit și ce ați făcut d-voastră, Guvernul American. Practic, prin ajutorul d-voastră cu privire la construcția acestei grădinițe și modernizarea acestei școli, ați schimbat viața acestor copii care, peste 10-15 ani, se vor întoarce în comuna Deveselu și vor duce mai departe un program de dezvoltare al comunității.
Astăzi, aici, eu un mic primar de comună din România, vă pot asigura de tot respectul și prietenia românilor față de SUA.
Vreau să vă spun ce colaborare directă și frumoasă am avut cu Facilitatea Americană. Astăzi, am prins acest moment pentru a-i mulțumi și d-lui comandant al Facilității Americane, care s-a implicat în activitățile școlare ale comunei, în activitățile noastre sociale. Nu doresc decât să fim partenerii d-voastră, parteneri fideli și loiali, și să continuăm acest program al d-voastră. Comunitatea din Deveselu va fi mereu alături de d-voastră.
Deveselu, astăzi, este altceva față de acum trei ani. Deveselu dispune de o infrastructură modernă și, în același timp, Deveselu este într-o continuă dezvoltare.
Sunt sigur că, peste patru ani, vom vorbi despre Deveselu și va fi mult mai dezvoltat decât este acum. Vă mulțumesc din suflet pentru tot.”
Silviu Neacșu, Prefectul Județului Olt:
VĂ ASIGURĂM DE TOATĂ CONSIDERAȚIA NOASTRĂ!
„Vă mulțumim, d-le ambasador, pentru tot efortul depus și vă asigurăm de toată considerația noastră.
Știm cu toții că, atunci când se investește în copii, se investește în viitor. Ca profesor, dragi copii îmi doresc să tratați școala ca pe un drept, nu ca pe o obligație. Nicolae Iorga spunea: „Școala este tot ceea ce vezi și tot ceea ce auzi. Ea trebuie să te învețe să fii propriul tău dascăl, cel mai bun și cel mai aspru”.
Așadar, dragi elevi, să aveți încredere că tot ceea ce veți realiza în această școală va însemna foarte mult pentru viitorul voastră, iar acest act trebuie să vă dea încredere deplină în puterile d-voastră.
Stimați părinți, vă doresc multă sănătate, să fiți alături de copiii d-voastră și să vă bucurați de ei. Datoria noastră, a profesorilor, este să oferim copiilor exemple pozitive și să-i determinăm să învețe și să înțeleagă care este rolul școlii.”
Teodor Patrichi, președinte Liga Navală Americană din România:
SALUT PARTENERIATUL ROMÂNO-AMERICAN!
„Încă din primă fază când am aflat de acest proiect, inițiat de comandamentul american din Europa, am propus sprijinirea proiectului. În acest sens, US Navy League România, prin contribuția membrilor săi, a donat un set complet de mobilier școlar pentru patru săli de clasă. De asemenea, voi ruga personalul acestei școli să accepte o plachetă aniversară, care să ateste contribuția noastră.
Ne dorim ca toți copiii care învață aici să aibă performanțe școlare deosebite. Ne dorim ca toți copiii din România să aibă acces la cele mai bune condiții de învățare și ne dorim ca generația de mâine să ne reprezinte cu mândrie.
Doresc să salut parteneriatul român-american, dezvoltat la toate nivelurile sociale, manifestat astăzi, aici, prin finalizarea acestei investiții, și urăm tuturor copiilor un an școlar minunat.”
Felicia Man, inspector general al IȘJ Olt:
SPERĂM SĂ NE RIDICĂM LA ÎNĂLȚIMEA AȘTEPTĂRILOR DVS.!
„Ne-am bucura foarte mult dacă am putea extinde parteneriatul româno-american și pentru dezvoltarea activităților educative și din alte unități de învățământ.
Vă mulțumesc, încă o dată, pentru toată investiția și pentru tot ce ați făcut pentru această localitate, pentru toți acești copii din Deveselu. Vreau să vă transmit d-voastră și soției dvs., bun venit în județul Olt, bun venit la Deveselu. Sperăm să ne ridicăm la înălțimea așteptărilor d-voastră.”
Ramona Oltița Urâtu, director Școala Deveselu:
VĂ MULȚUMIM PENTRU TOT!
„Suntem fericiții beneficiari ai acestui program, ai acestor investiții. Pe lângă cele două proiecte, construcția grădiniței, reabilitarea școlii, pe lângă acel mobilier din cele patru săli de clasă, ne-am bucurat de un mare lucru, am reușit să legăm o strânsă prietenie, prin activitățile noastre școlare, cu militarii din Facilitatea Deveselu. Anul trecut, am participat la 9 activități extrașcolare, am fost onorați de prezența dumnealor, s-au implicat în aceste activități, iar în acest an școlar, până acum, am avut deja două activități extrașcolare. Vă mulțumim că sunteți alături de noi. Vă mulțumim pentru tot. Este un început și sunt sigură că vom continua acest gen de relații.”
Dumitru Sârghie