Print this Post


  Ana-Maria Ciaușu, candidat PNL Olt la funcția de deputat: Oltul nu mai trebuie privit ca o periferie a României!

  Sunteți la un examen major al carierei dumneavoastră politice: candidați la funcția de deputat din partea Partidului Național Liberal. Cum v-ați pregătit pentru aceasta?

  Cariera mea politică a debutat în anul 2013, în cadrul Filialei Olt a Partidului Național Liberal, cu responsabilitatea funcției de secretar-general al filialei. Am ales să activez în domeniul politic considerând că a venit momentul pentru mine să mă dedic cauzelor comunității în care trăiesc. Ne place sau nu, tot ce ne afectează viața zi de zi ține de politică. Politică înseamnă sistem sanitar, politică înseamnă sistem educațional, politică înseamnă infrastructură, politică înseamnă administrație centrală și locală și pot continua. Și atunci când deciziile politice sunt proaste, ele se răsfrâng asupra vieții noastre.

  Consider că, alături de colegii mei din Partidului Național Liberal, putem să schimbăm, în primul rând, felul în care cetățenii privesc politica și oamenii politici. Cred, cu toată convingerea, că un om politic are, înainte de toate, o mare responsabilitate și trebuie să facă tot ceea ce ține de el să aducă plus valoare în calitatea vieții celor pe care îi reprezintă.

  Îndrăznesc să expun o realitate care ar putea fi greșit interpretată, dar îmi asum acest risc de a spune lucrurilor pe nume și anume: legislația din România nu îngrădește dreptul cetățenilor de a fi aleși funcție de pregătirea educațională. Singurele condiții de îndeplinit pentru a fi ales în funcția de deputat sau senator sunt cele legate de vârsta și, evident, interdicțiile emise de instanțele de judecată, așa încât, oricine dorește să se implice mai mult poate să își asume așa o responsabilitate, cu condiția ca intențiile pe care le are să fie îndreptate în folosul oamenilor și nu în scop exclusiv personal.

  Sunt în mijlocul oamenilor din județul Olt de mai bine de șapte ani, ascultându-le problemele și încercând să găsesc soluții. Am constatat că sunt multe discrepanțe între felul în care se văd lucrurile de la București și realitatea din teritoriu.

  Am vârsta la care naivitatea nu își mai are loc și nu îmi imaginez că o singură persoană poate revoluționa un sistem întreg, dar voi încerca să cobor parlamentarii în stradă, să vadă realitatea și să facem legi în funcție de nevoile oamenilor și ale comunităților în care trăim. Suntem datori să dăm comunității tot ce are nevoie.

  Ca să închei și să vă răspund direct, pregătirea unui parlamentar ar trebui, în primul rând, să fie raportată la politica bunului-simț, care nu se învață la nicio școală. Îl ai sau nu… Și, evident, de un background educațional și profesional.

  Având în vedere restricțiile cauzate de pandemia de Coronavirus, cum vă desfășurați campania electorală, în întâlnirile cu alegătorii?

  Având în vedere restricțiile sanitare, întâlnirile cu alegătorii se desfășoară „door to door”, respectând legislația în vigoare, obligatoriu cu purtarea măștii, păstrând distanța și fără să interacționăm mai mult de câteva minute. Dar aceste „întâlniri” s-au mutat mai mult în mediul on-line, pe platformele de socializare.

  Cu ce noutăți veniți în platforma dumneavoastră electorală, pe care bănuiesc că o aveți deja cristalizată?

  Sunt la început de drum în acest demers politic și nu vreau să înșel cititorii dvs., spunându-le povești despre o platformă electorală proprie, mai ales că eu sunt un candidat pe lista Partidului Național Liberal și susțin programul de guvernare al partidului pe care îl reprezint. Dar, preocupările mele în domeniul legislativ sunt legate de unele modificări ale statutului funcționarilor publici, deoarece formula actuală permite neconcordanțe. Cred că este nevoie și de o nouă lege a achizițiilor publice, reducerea birocrației în administrația publică (suntem țara copiilor xerox și a tonelor de documente pentru un aviz și a zilelor în șir de așteptare pentru un răspuns la o solicitare), digitalizarea sistemului medical și votul electronic. Evident, nu îmi arog știința tuturor acestor lucruri, mergând pe ideea că oricine se pricepe la orice, ci mă voi consulta cu specialiști în aceste domenii, pentru inițiativele mele legislative.

  Sunt la fel de sinceră, ca în răspunsul de la întrebarea precedentă: nu cred că un parlamentar trebuie să știe să facă poduri sau să construiască spitale, cred că trebuie să vadă că este nevoie de poduri și de spitale și specialiștii să fie susținuți, din toate punctele de vedere să își facă meseria.

  Sunt mai pragmatică din fire și nu sufăr de ipocrizie. Sunt un om normal, simplu, care trăiește în mijlocul oamenilor și căruia îi pasă de nevoile lor și, dacă cetățenii din județul Olt îmi vor acorda încrederea lor, prin votul din 6 decembrie, voi face tot posibilul ca la finalul mandatului meu să pot spune și eu și dumnealor: da, a meritat! Și strădania mea și votul lor.

  Ce slogan politic aveți?

  Pentru că nu candidez ca independent, ca și toți colegii mei candidați, am sloganul partidului: Dezvoltăm România! Dar, contextul actual în care ne aflăm, ne obligă mai ales să dezvoltăm o Românie Sănătoasă, din toate punctele de vedere.

  Cred că această pandemie este o lecție de a fi mai atenți la tot ce ne înconjoară, la felul în care au funcționat până acum instituțiile statului așa încât, orice s-ar mai putea întâmpla de acum înainte, să nu fim luați pe nepregătite. Mai simplu spus, nu trebuie să mai funcționăm nici noi, ca oameni, dar cu atât mai puțin instituțiile statului, pe principiul: merge și așa sau indiferent ce am face, oricum nu e bine. Nu, nu mai merge și așa și lipsa deciziei, este o decizie în sine!

  Ce mesaj aveți către electoratul nostru din Olt?

  Oltul nu mai trebuie privit ca o periferie a României! Mândria noastră locală trebuie să ne oblige, pe noi ca politicieni, pe noi ca cetățeni, să facem eforturi comune pentru a ridica standardul de viață aici, la noi acasă.

  Nu vreau sa ajung în Parlamentul României pentru a bifa în CV funcția de deputat. Nu mă ajută la nimic… Cred că a sosit momentul să ne suflecăm mânecile și să muncim toți. În astfel de momente, doar uniți putem trece cu bine prin aceasta grea încercare și doar împreună redresăm economia țării.

  Îmi doresc ca oltenii mei să nu trăiască cu frica pierderii celor dragi, a pierderii locurilor de muncă, a lipsei educației pentru copii dar trebuie să înțelegem cu toții că doar împreună putem realiza lucruri.

  Ca să concluzionez, mesajul meu este unul de unitate: politicieni, societate civilă, mediu de afaceri, trebuie sa lucreze împreună pentru viitorul nostru, al tuturor. Statutul de parlamentar nu te scutește de lipsurile existente în societate. Deputații, senatorii, miniștrii, nu trăiesc într-o lume paralelă, deși așa pare pentru unii și lucrul acesta trebuie să dispară, atât din atitudinea unora dintre ei și, pe cale de consecință, în încrederea pe care cetățenii trebuie să o recapete în clasa politică.

  Așa încât, îi rog pe toți cetățenii județului Olt să meargă la vot, respectând restricțiile sanitare, ca să fie parte a acestei decizii importante pentru țară. Cum vor vota și ce grad de reprezentare vor acorda cetățenii partidelor politice în Parlamentul României, vom vedea în 6 decembrie, însă eu cred că singurul partid politic care a demonstrat că poate să facă față cu responsabilitate chiar și în situații de criză, așa cum este perioada pe care o traversăm, este Partidul Național Liberal.

  Dumitru Sârghie

  Comandat de:  PNL, Filiala Olt. Cod mandatar 11200025,  executat de SC OBSERVATOR SRL,  Tiraj 1000 exemplare

  Permanent link to this article: https://linia1.ro/ana-maria-ciausu-candidat-pnl-olt-la-functia-de-deputat-oltul-nu-mai-trebuie-privit-ca-o-periferie-a-romaniei/