AcasăActualitateAniversarea lui Nicolae Bălcescu, la 205 ani de la nașterea sa

Aniversarea lui Nicolae Bălcescu, la 205 ani de la nașterea sa

Vineri 28 iunie a.c., în comuna Nicolae Bălcescu, din județul Vâlcea, a avut loc aniversarea militantul pașoptist Nicolae Bălcescu, cu ocazia împlinirii a 205 ani de la nașterea sa.

Organizarea evenimentului a fost girată de primăria din localitate, memorialul local ce poarta numele propovăduitorului ideii de națiune română liberă, și Centrul Județean pentru Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale Vâlcea. Au participat reprezentanți ai Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu.

Manifestarea a început cu depunerea coroanelor de flori din partea organizatorilor, la monumentul din comună, ridicat în onoarea vizionarului generației pașoptiste. La sediul primăriei, s-a desfășurat sesiunea de comunicări dedicate acestui eveniment. Directorul muzeului, Zamfir Alexandru, a prezentat un material intitulat „205 ani de la nașterea lui Nicolae Bălcescu”, în care a consemnat date de identificare a existenței acestei personalități a istoriei noastre.

Ionuț Săraru a prezentat lucrarea „N. Bălcescu receptat de posteritate”. Valorile promovate de liderul generației pașoptiste rămân valabile și astăzi.

Din partea CPCT Vâlcea, profesor Mihaela Deaconu a anunțat câștigătorii concursului de poezie patriotică „Nicolae Bălcescu”. Juriul concursului, alcătuit din profesioniști ai culturii vâlcene, precum N. Barbu, G. Voica, Dragoș Teodorescu, Alin Mihăescu, Ionuț Săraru, Mihaela Deaconu l-au desemnat câștigător al marelui premiu pe Cristian Andrei Sandu, din București.

Participanți la acest concurs au fost elevii din întreaga țară și din Republica Moldova, ca dovadă a interesului arătat istoriei naționale și în cinstea marelui vizionar național de către noua generație. Concursul a avut și o secțiune pentru adulți. Premiile acordate au constat în cărți oferite de Memorialul „Nicolae Bălcescu”. Dar cel mai important premiu al concursului este promovarea efigiei marelui vizionar în rândul generației actuale.

Cristian Ovidiu Dinica

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments