Sarea a fost și este, așa cum se știe, una dintre resursele naturale reprezentative ale României, râvnită, din cele mai vechi timpuri, de imperiile care au înconjurat, ca niște adevărate „plăci tectonice”, acest spațiu binecuvântat și asupra căruia au exercitat o permanentă „presiune telurică”.
Din inițiativa și cu sprijinul actualului primar al comunei Brebeni, d-l Marian Ivan, elevi ai Școlii Gimnaziale Brebeni (director prof. Ioana Ene), care sunt membri ai Ansamblului Folcloric „Brebenașii”, la data de 29 octombrie, au fost într-o excursie, de altfel binevenită, la Ocnele Mari. Unii dintre părinți și-au însoțit copiii, în această frumoasă deplasare: Albu Mihaela, Florea Dan, Zăvelcă Luminița, Brezeancă Daniela, Gherghina Mariana-Cristina etc.
La salina de la Ocnele Mari, ceea ce este inedit, în sonoritatea de adevărată catedrală a golului imens săpat de mineri, elevi actuali și foști de la Școala Gimnazială Brebeni au „încins” câteva hore, sub magica baghetă a celui care este maestrul Alexandru Rizea.
Jocurile populare („Brașoveanca”, „Simianca”, „Sârba dogarilor” etc), interpretate ad-hoc, s-au îngemănat, prin vechimea lor, cu „benzile desenate” de legile mineralului în adâncurile pământului și au încântat sufletele turiștilor veniți să viziteze stațiunea.
A fost, de fapt, o ocazie ca sunetele muzicii și strigăturile pure ale copiilor din timpul dansului să se asocieze definitiv cu vibrația tăcută a cristalelor din pereții Salinei.
S-a dorit ca, printr-un efort colectiv (școală-primărie), să se aducă elevilor minunați și pasionați de tradițiile populare un modest prinos.
Prof. Radian Vasile