AcasăAnsamblul Folcloric Acidava Piatra-Olt și rapsodul popular Ion Crețeanu – la Festivalul...
Array

Ansamblul Folcloric Acidava Piatra-Olt și rapsodul popular Ion Crețeanu – la Festivalul Ohrid Wafes!

În perioada 8-12 august, a.c., Ansamblul Folcloric „Acidava”, din orașul Piatra-Olt, însoțit de cunoscutul maestru al cântecului românesc de vatră, Ion Crețeanu, a participat la  cea de-a XI-a ediție a „FESTIVALULUI OHRID WAFES”, din localitatea macedoneană Ohrid. Celebrul festival s-a desfășurat sub egida WORLD FESTIVAL ASOCIATION”, partener UNESCO.

ion creteanu la ohrid 1
.

În cadrul acestei manifestări de o ținută artistică impresionantă au fost prezentate tradiții și obiceiuri ale popoarelor din zona balcanică, precum și din Uniunea Europeană. Ansamblul nostru de la Piatra-Olt, intitulat metaforic ACIDAVA, a pus pe scena festivalului dansuri și obiceiuri populare românești din zona Olteniei profunde, având ca piesă de rezistență străvechiul dans al  CĂLUȘULUI, cel care, în interpretarea călușarilor din Piatra-Olt prezintă elemente autentice, pure, necomerciale… Călușul din Piatra-Olt este un dans de „curte veche”, care se juca în țărână, la casele oamenilor din Romanați, în zilele de Rusalii.

ion creteanu la ohridAșa cum v-am spus, alături de Ansamblul „ACIDAVA” a fost și inegalabilul rapsod popular din Voineasa Oltului, Ion  Crețeanu, care, prin cântecele sale străvechi, coborâtoare din străvechile vetre ale românismului oltenesc, a arătat celor prezenți setea infinită a spiritului românesc, care își află izbăvirea în cobza fermecată a conjudețeanului nostru. Piesele interpretate  de Ion CREȚEANU, care-au încântat numerosul auditoriu, au fost: Mihai Viteazul, Sergentul Jan, Brâu Oltenesc (instrumental), Afurisită fu valea…

Fie că se întrupează într-o Baladă sau o Doină, cântecul lui Ion Crețeanu îți taie răsuflarea, atunci când îl asculți. Cobza (lira tracă) și inima sunt cele două instrumente cu care ne cântă și ne încântă Maestrul. Versurile baladelor și doinelor sale se înalță dintr-un izvor curat și rodnic, dezvăluindu-ne nouă, celor care ne-am uitat originile, adevărurile fundamentale ale vieții: iubirea, ninsoarea, ploaia, lumina, întunericul, despărțirea, nașterea, moartea, răsăritul și apusul soarelui, demnitatea românului curat, cu frică de Dumnezeu…

Autoritățile din Ohrid nu s-au putut abține și l-au invitat pe Ion Crețeanu, anul viitor, în luna iulie, ca să susțină un concert în Catedrala „Sfânta SOFIA”, construită în sec. al XI-lea. Felicitări, Piatra-Olt, felicitări, Ion Crețeanu.

Dumitru Sârghie


- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments