AcasăActualitateAntonius Nicolescu este… acasă!

Antonius Nicolescu este… acasă!

Mâine, 20 august, începând cu ora 15.00, la Biblioteca Județeană «Ion Minulescu» din Slatina, va avea loc o întâlnire de suflet a slătinenilor cu celebrul cântăreț de operă slătinean, Antonius Nicolescu, Toni Nicolescu, pe înțelesul tuturor…

Manifestarea este girată de Asociația «Ecologia Bunului-Simț», de Primăria Municipiului Slatina și de Biblioteca Județeană «Ion Minulescu». Ea este prilejuită de frumoasa vârstă de 70 de ani pe care a împlinit-o recent, cunoscutul tenor, stabilit înainte de Revoluție în Germania.

toni nicolescu barbara si iovu
De la stânga la dreapta: Toni Nicolescu, vărul său Ducu Iovu și Barbara, soția artistului

Antonius Nicolescu

Un artist slătinean pe scenele lumii

Antonius Nicolescu s-a născut pe 7 august 1946 (nașterea fiind înregistrată pe 17 august) în orașul Slatina. A urmat cursurile Școlii Ionașcu și apoi Liceul Radu Greceanu. Între anii 1964 și 1971, a fost student la Conservatorul Ciprian Porumbescu din București. Primii trei ani – la Secția Pedagogie și, ulterior, fiind remarcat de către profesori, a trecut la Secția Canto.

La absolvire, în 1971, a fost angajat la Opera Națională din București. În perioada comunistă, a cântat pe scena Operei din București, dar și pe scene ale altor opere din țară și chiar din afară, cum ar fi Atena, Varșovia, Berlin…

A cântat alături de nume mari ale scenei lirice românești, nume ca Octav Enigărescu, Nicolae Herlea, Elena Cernei.

În 1977, a emigrat în Germania. S-a căsătorit cu mezzosoprana (cântăreața de operă) Barbara Egel. Au împreună două fiice.

A cântat pe scene ale operelor din toată Germania, dar și din Belgia, Luxemburg, Franța , Italia, Norvegia, Finlanda, Olanda, Japonia…

A fost elogiat, apreciat, aclamat și aplaudat furtunos… Cariera sa, în plină ascensiune, a fost oprită din motive de sănătate.

N-a uitat niciodată Slatina. După Revoluție a venit în fiecare an acasă. În 1998, a primit titlul de CETĂȚEAN DE ONOARE al Municipiului Slatina.

Ionuț Dumitrescu

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments