AcasăActualitateAproape 21 de ani de LINIA ÎNTÂI

Aproape 21 de ani de LINIA ÎNTÂI

Au trecut aproape 21 de ani de la înființarea Ziarului Linia Întâi. Cu doi ani înainte, scosesem pe piață ziarul Riposta, despre care George Astaloș (poet, romancier și dramaturg român care a locuit la Paris), într-o vizită în Slatina, a spus că e cel mai semnificativ nume de ziar din România, de după Revoluție. A avut o rezonanță puternică în Olt și nu numai. Știri din Riposta erau preluate și în presa centrală de către un ziarist marcant pe atunci, Silviu Alupei, cu care eram prieten.

Neavând putere financiară, am făcut imprudența să mă asociez cu niște borfași care erau agenții în civil ai PDSR și care aveau misiunea, ascunsă, să dea altă direcție publicației, una aliniată partidului celor trei roze, pe contrasens cu linia nealiniată, cea pe care i-o imprimasem eu… Punctul culminant a fost atins atunci când, după o vizită a lui Iliescu în județ, eu am scris editorialul „Doi pași înapoi, boșorogule!” Prefectul în exercițiu, Piele-Lungă, cum era poreclit (Dumnezeu să-l odihnească), a pus o ciumăfaie ca să-mi dea un drept la replică. S-a făcut de râs, pentru că „dreptul la replică” scris de respectiva Ciumăfaie era agramat și pupincurist până-n prăsele. În glumă, i-am spus prefectului, care m-a sunat, după ce și-a recunoscut prostia de a pune-o pe respectiva să-i scrie replica,  spunându-i că îi scriu eu o replică împotriva mea mai bună decât cea scrisă de coțohârla cu pricina… Știu că i-am răspuns scorpiei cu un editorial intitulat „Bate-mă, Doamne, cu bâta, nu mă bate cu urâta!”

Totuși, prefectul s-a răzbunat și i-a pus pe asociații mei, care, împreună, dețineau controlul, să mă elimine din conducerea ziarului. De fapt, mi-au spus că mă angajează la ziarul pe care eu îl creasem, ceea ce n-am acceptat.  La o lună de zile după acest eveniment, am scos Linia Întâi. După un an de pedeserizare, cu un director semianalfabet, care fusese pe la UTC și, în afara unor lozinci de partid, omul era tabulla rasa,  alături de niște redactori care scriau doar la comandă, Riposta a dat faliment.

Sunt aproape 21 de ani de Linia Întâi… Misiunea mea la acest ziar se apropie de sfârșit. Voi continua la Vâlcea, în perioada următoare,  să fac un alt gen de presă, preponderent o presă culturală, iar ziarul se va chema –  ați ghicit – Riposta, titlu pe care l-am revendicat legal.

Linia Întâi va fi condus de fiul meu, Dragoș, și sper să meargă pe aceeași …linie echilibrată. I-am spus: Atunci când te înjură, concomitent, și PSD, și PNL, fratele lui mai mic, să fii liniștit. Ești pe CALEA REGALĂ! „In media res”, cum spun latinii.

Trăiască libertatea de expresie!

Dumitru Sârghie

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments