AcasăActualitateARPIA CARACAL – ZIUA AVIAȚIEI ROMÂNE ȘI A FORȚELOR AERIENE ROMÂNE!

ARPIA CARACAL – ZIUA AVIAȚIEI ROMÂNE ȘI A FORȚELOR AERIENE ROMÂNE!

Vremurile actuale sunt ca niște nisipuri mișcătoare, în sens îngrijorător pentru omenire, iar provocările le simțim cu toții, indiferent de țară și neam, de culori și orânduiri politice. Va fi 2023 un an fatidic pentru Planeta Pământ sau un an al marilor speranțe? Greu de spus, avându-se în vedere conflictele militare din lume, care, iată, au culminat cu agresiunea rusească și războiul din Ucraina.

Asociația Română pentru Propaganda și Istoria Aeronauticii (ARPIA) – Filiala Caracal, aflată sub președinția Cpt. Comandor (r) inginer Andrei Constantin, în bună tradiție, a celebrat și anul acesta Ziua Aviației Române și a Forțelor Aeriene Române, sărbătoare cu semnificații atât religioase, cât și legate de istoria Neamului Românesc, zi stabilită la 20 iulie, de Ziua SF. Prooroc Ilie Tezviteanul, sfânt asimilat stăpânului cerului, protector și patron divin al aviatorilor. În Sala de Festivități a Cercului Militar din orașul lui Poroineanu, fosta capitală a cândva înfloritorului județ Romanați, au fost prezenți foști și actuali ostași ai patriei române, piloți, maiștri militari, aviatori naviganți și nenaviganți, parașutiști, oameni de bună credință, care au dat glas, prin ei înșiși sau prin reprezentanții lor, sentimentelor de patriotism și de prețuire pentru această armă de frunte a Armiei Române: AVIAȚIA!

Manifestarea a debutat cu ceremonialul depunerii unor coroane de flori la Monumentul Eroilor Aviatori căzuți la Datorie, edificiu aflat în Colonia Deveselu, manifestare comemorativă, la care au participat reprezentanți militari în retragere din partea ARPIA Caracal și Clubul Parașutiștilor din Caracal, iar despre istoricul fostei unități militare de Aviație de la Deveselu a vorbit, cu o maximă competență, istorică și militară, Comandor (rtr) Nicola Tudor. Din partea ARPIA au fost prezenți la depunere de coroane următorii ostași: Cpt. Comandor (rtr) ing. Andrei Constantin, președintele ARPIA, Comandor (rtr) Bujor Vasile, Sublocot. (rtr), Cîrjan Ion, secretar ARPIA Caracal, Sublocot. (rtr) Luchianuc Ion, Comandor (rtr) Sandu Andrei, Sublocot. Groza Anghel (rtr), Cpt. Comandor Șerban Dumitru Țuțu și Col. (rtr) Sterie Ion.

Clubul Parașutiștilor Caracal a fost reprezentat de Col. (rtr) Ștefănescu Smarandache Neculai și MR.(rtr) Tudose Gicu, Col. (rtr) Dascălu Costinel și  Col.(rtr) Dediu Sorin.

De altfel, acest ceremonial al comemorării eroilor aviatori a fost reluat, ulterior, și în Sala de festivități a Cercului Militar din fosta capitală a județului Romanați, când Căpitan Comandor (rtr) ing. Andrei Constantin și Sublocot. (rtr) Cîrjan Ion, după intonarea Imnului de Stat,  au dat citire numelor eroilor căzuți la datorie, aducându-le, astfel, un pios omagiu și veșnică recunoștință următorilor ași ai aerului căzuți la datorie: Cpt. Silbach, Col. Ivanov, Lt. Maj. Pop Victor, Lt. maj. Golescu Dumitru, Lt. Ghelețeanu Aron, Lt. maj. Neagoe Ștefan, Lt. Stoff Atilla, Lt. maj. Zabos Francisc, Cpt. Iliescu Marius, Lt. maj. Chitea Sotir, Mr. Ciofu Radu, Cpt. Vasilescu Vasile, Cpt. Indrie Mihai, Cpt. Radu Nicolae, Mr. Brișcă Gheorghe, Mr. Mihai Ștefan, Mr. Cerevca Gheorghe, Cpt. Nițu Ion, Cpt. Bîrsan Ion, Lt. maj. Stoica Gheorghe, Lt. col. Deaconescu Ion, Lt. maj. Popa Aurelian, Cpt. Trușcă Adrian, Lt. col. Scrobotă Valer, Lt. col. Băloi Ion…

S-au înmânat atestate, medalii și diplome, în semn de recunoștință pentru promovarea istoriei Aeronauticii Române, următoarelor personalități:  primarului Municipiului Caracal  și, desigur,  unor cadre militare prezente la eveniment, precum Col. Marius Chiriță, Comandantul Unității Militare 01871 (Baza 99), Deveselu, însoțit fiind de MM. Princ. Burtică Ionel, purtătorul său de cuvânt,  Deveselu, Lt. Col. Mazere Adrian, Comandantul Unității Militare 02628 Caracal, Sublocot. Bănuț Dumitru și MM. Princ. Stănescu Neculai (ambii membri ARPIA).  Colonelul Marius Chiriță a apreciat efortul ARPIA și ale celorlalte asociații militare participante pentru celebrarea acestei zile istorice, subliniind spiritul camaraderesc și patriotismul celor prezenți.

A urmat discursul Comandorului(rtr) Nicola Tudor, cu privire la semnificația zilei de 20 iulie Ziua Forțelor Aeriene Române, la importanța Aviației pentru Armata Română, la  etapele istorice de constituire a acestei arme, precum și la ceea ce a reprezentat, în fond, Aeronautica românească în „concertul” disciplinelor aviatice ale lumii, subliniind, în acest sens, aportul major al românilor Traian Vuia, Aurel Vlaicu și Henri Coandă: „În 1960, s-a stabilit ca Ziua Aviației să fie sărbătorită pe 17 iunie, cu trimitere la primul zbor  al li Aurel Vlaicu, menționat chiar în deschiderea articolului. Sărbătoarea a fost păstrată o vreme și după prăbușirea comunismului, pentru că Aurel Vlaicu a fost unul dintre întemeietorii aviației române(…). Punctul de vedere al juriștilor militari a venit (mai târziu – n. r.!), însă, ca un duș rece. Ei au susținut, pe bună dreptate, că Legea 328 prevedea în mod că 20 iulie era atât Ziua Aviației, dar și a Forțelor Aeriene. Personal, cred că s-a formulat astfel, pentru a cuprinde și Aviația Civilă (comercială, sportivă, utilitară, sanitară etc.), dar, prin generalizare, a inclus și aviația militară. Iată de ce închei acest text, spunând, mai mult sau mai puțin în glumă, că Aviația Militară are două zile într-una singură: ziua armei și a categoriei de forțe din care face parte”.

Ca și în ceilalți ani, la manifestare a fost invitat și jurnalistul și scriitorul Dumitru Sîrghie, care i-a mulțumit Cpt. Comandor (rtr) ing. Andrei Constantin, dar și tuturor cadrelor militare prezente, pentru atenția acordată, el vorbind despre onoarea militară și despre pseudo-onoarea oamenilor din politică, despre semnificația Zilei Aviației și a Forțelor Aeriene Române, citându-l printre altele, pe poetul revoluționar Claudiu Iordache, cu care a avut o „frumoasă colaborare culturală”: „Nepăsarea cu care conducătorii lumii acceptă moartea altora este egală cu indiferența cu care ceilalți vor accepta moartea lor și a noastră. Suntem cât timp nu ne rătăcim unii de ceilalți!” Dumitru Sîrghie a dăruit, de asemenea, Bibliotecii ARPIA, mai multe cărți semnate de domnia-sa, printre care și volumul de poeme, intitulat „Glonțul restaurației”, pe care l-a lansat cu câțiva ani în urmă la Liceul Româno-Francez „Gheorghe Asachi” din Chișinău.

Principalii artizani în desfășurarea activităților de secretariat și bucătărie au fost Sublocot. (rtr) Breahnă Gheorghi, Plt. Adj. Vladu Constantin și doamna Breazu Niculina, soția unui distins camarad. Ca ajutor principal, purtător de cuvânt, eficient în organizare și mobilizare, a fost și va fi și la celelalte ediții Sublocot. (rtr), Cîrjan Ion, secretar ARPIA.

Trăiască Aviația Română!

Daria Badea

- Advertisment -

Most Popular

- Advertisment -

Recent Comments