AcasăEvenimentARPIA Caracal – Ziua Aviației Române și a Forțelor Aeriene Române!

ARPIA Caracal – Ziua Aviației Române și a Forțelor Aeriene Române!

Asociația Română pentru Propaganda și Istoria Aeronauticii – Filiala Caracal, aflată sub președinția Cpt. Comandor, inginer Andrei Constantin, a fost din nou la „înălțime”, sărbătorind cum se cuvine Ziua Aviației Române și a Forțelor Aeriene Române, zi cu o semnificație specială, fixată la 20 iulie, de Ziua SF. Prooroc Ilie Tezviteanul, sfânt asimilat stăpânului cerului, protector și patron divin al aviatorilor. În sala de festivități a Casei Armatei din orașul lui Poroineanu, fosta capitală a cândva înfloritorului județ Romanați, respectând ostășește măsurile restrictive de distanțare socială determinate de pandemia de Coronavirus, foști și actuali ostași ai patriei române, piloți, maiștri militari, aviatori naviganți și nenaviganți, oameni de bună credință, au dat glas, prin reprezentanții lor, sentimentelor de patriotism și de prețuire pentru această armă de frunte a Armiei Române: AVIAȚIA!

Așa cum am mai consemnat și altădată, cu ocazia unui astfel de eveniment înălțător, unul dintre organizatori, cel care a mobilizat presa și notabilitățile orașului, pentru a participa la această tradițională manifestare, a fost Lt (r) Ion Cârjan, secretar ARPIA, secondat de inimosul sublocotenent Gheorghe Brahnă, trezorierul acestei filiale din Caracal.

Manifestarea a fost deschisă de Cpt. Comandor, ing. Andrei Constantin, domnia sa trecând în revistă ceea ce reprezintă pentru Armata Română această disciplină de pionerat care este aeronautica românească, cea care i-a dat lumii pe Traian Vuia, Aurel Vlaicu și Henri Coandă, fără de care aviația mondială ar fi fost, astăzi, mult mai puțin dezvoltată. Tot domnia sa a citit mesajul transmis de președintele ARPIA București, Gen. De flotilă aeriană, dr. ing. Ioan Fuiorea.

Au fost prezenți la manifestare și Comandantul Centrului Militar al Jud. Olt, Lt. col. Crăciun Teau-Tomiță, Comandantul Garnizoanei Caracal, Lt. col. Liviu Vasilcă, Cpt. US NAVY – John Rigby, Răzvan Brătulescu, Cdt. Baza 99 Deveselu – partea română, Lt. col. Costel Ivănescu, Locțiitor Cdt. Baza 99 Deveselu, Cpt. Comandor (r) Șerban Dumitru, Lt. col. (r) Victor Epure, președintele Asociației „Cultul Eroilor – Regina Maria” – filiala Olt, acesta din urmă venerând eroismul aviatorilor români manifestat de-a lungul timpului și subliniind importanța școlii românești de aviație.

Răspunzând unei observații făcute de ziaristul Dumitru Sârghie, care a luat cuvântul la acest eveniment, Comandantul Bazei 99 Deveselu, Răzvan Brătulescu a asigurat opinia publică și pe toți cei interesați de faptul că, împreună cu autoritățile din Caracal, visul piloților Bazei Aeriene de pe lângă Municipiul Caracal, una dintre cele mai importante Baze Aeriene din România, va fi tradus în realitate: Monumentul Comemorativ pentru cinstirea celor care au reprezentat cu onoare și patriotism  această armă de elită a Armatei Române va fi, în sfârșit, în viitorul apropiat, înălțat!

Despre istoria Zilei Aviației a vorbit Cpt. Comandor Șerban Dumitru (Țuțu), subliniind transformările care au avut loc în timp cu privire la această sacră sărbătoare, încă din preajma Primului Război Mondial, până în zilele noastre: „… După 1989, a fost reluată tradiția prin mitinguri, demonstrații, chiar cu participări internaționale. Au fost operate modificări ale datei sărbătorii. Chiar dacă, urmând exemplul celorlalte două categorii de forțe armate, terestrele și marina, de a avea ziua distinctă la Sf. Gheorghe și, respectiv, de ziua SF. Marii, după anul 2000 și pentru Forțele Aeriene Române, a fost instituită ca sărbătoare oficială în calendar Ziua de 20 iulie, Ziua SF. Prooroc Ilie Tezviteanul…”

În cuvântul său, primarul Ion Doldurea, i-a mulțumit ziaristului Dumitru Sârghie pentru cuvântul său adresat aviatorilor de la Deveselu și, în general, aviatorilor români, reiterând sprijinul necondiționat pe care autoritățile locale  îl vor acorda Asociației Române pentru  Propaganda și Istoria Aeronauticii – Filiala Caracal, inclusiv cel legat de înălțarea acelui atât de dorit Monument Comemorativ…

În discursurile lor, Cpt. Comandor Andrei Constantin, președintele ARPIA Caracal și Lt.(r) Ion Cârjan, secretar, au vorbit despre eroismul și profesionalismul piloților din Baza Aeriană de lângă Caracal, dând citire și unei liste, sub genericul ARIPI FRÂNTE, cu numele celor 22 de  eroi care au murit la datorie: Lt. Major. Dumitru Golescu, lt. Aron Chelețeanu, lt. maj. Ștefan Neagoe, Lt. Atila Stoff, lt.maj. Francisc Zaboș, cpt. Marius Iliescu, Lt. Maj. Sotir Chitea,  Mr. Radu Ciofu, Cpt. Vasile Vasilescu, Cpt. Mihai Indrie, Cpt. Nicolae, Mr. Gheorghe Brișcă, Mr. Ștefan Mihai,  pilot Gheorghe Cerevca,  Cpt. Ioan NIȚU, Lt.col. Ioan Bârsan, Lt. Maj. Gheorghe Stoica, Lt. Col. Ion Diaconescu, Lt. maj. Aurelian Popa, Cpt. Adrian Trușcă, Lt. Col. Valer Scrobotă și Lt. Col. Ion Băloi… S-a ținut un moment de reculegere, în acest sens…

Din motive neelucidate pe deplin, survolul aerian omagial cu care eram obișnuiți în cadrul acestei sărbători a fost anulat de la București. Cu sau fără survol, manifestarea de la Caracal se înscrie în ordinea acelor manifestări sublime care țin de patriotism, de istoria României și de neamul acesta al nostru des încercat de-a lungul veacurilor.

Felicitări organizatorilor și tuturor celor implicați. Trăiască AVIAȚIA ROMÂNĂ!

LINIA ÎNTÂI

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments